banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

‘Ali Dede Hayratı’ eskiden olsaydı irtica hortladı olurdu
Karaköprü Belediyesi tarafından düzenlenen Ali Dede Hayratı programı büyük bir katılımla yapıldı.



Çok değil birkaç yıl önce mevlitli ve dualı bir program belediye binasında yapılsaydı, “İrtica hortladı” diye manşetler atılırdı.



Ama devir değişti. Halkın değerleri artık öteki olarak görülmüyor. Devlet erkanı halkın değerlerini ortak bir paydada kutluyorlar.



İşte bugünkü programda ALİ DEDE HAYRATTININ ayrıntıları;

Karaköprü Belediyesinin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Ali Dede Hayratı programı kapsamında Karaköprü Belediyesi hizmet binası bahçesinde yapılan etkinliğe Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Yavuz, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Eğilmez, Sivil Toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İlk olarak mevlit okunarak başlayan programda Semazen eşliğinde ilahiler okundu. Programa ev sahipliği yapan Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, yaptığı konuşmada “Şeyh Ali Dede, Karaköprü’de barışı huzuru dostluğu egemen kılan büyük bir zattır, vatandaşlarımız yıllarca imece usulü ile bu toprakların kullanımına karşılık olarak her yıl kendi aralarında yaptığı hayratı, artık belediye olarak bizler üstlendik, çünkü Ali Dede’nin vasiyetinde belirttiği gibi size bu toprakları bırakıyorum ekin, biçin, hasat edin ama fakir fukaranın hakkını yılda bir kezde olsa vereceksiniz diye vasiyet etmiştir. Bizde bu güzel günde borcumuzu eda etmenin, vasiyeti yerine getirmenin mutluluğu içersindeyiz, Anadolu toprakları birçok manevi zatlara ev sahipliği etmiştir, nasıl ki Hz.Eyyüp Peygamberin Sabrı dünyaya bir örnekse, Hz. Halil İbrahim Peygamberin misafirperverliği ve sofrası Dünyaya bir bereketse,  Ali Dede’de Karaköprü’lüler için böyle manevi anlam ifade ediyor, bugün bu manevi atmosferi bizimle paylaşan herkese teşekkür ediyorum” dedi.



Şanlıurfa Valisi ise yaptığı konuşmada “Sevgili Karaköprü’lüler bu güzel ve mübarek günde sizleri sevgi ile selamlıyorum, Ecdadımzı yaşattığı için ecdadımızın geleneğini yaşattığı için ve değerlerimize sahip çıktığı için bizlere burada barış, kardeşlik ve aynı sofa etrafında buluşturduğu için Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi’ye çok teşekkür ederim” dedi.



Daha sonra geleneksel olan yemek ikramı için kazanların başına geçen Vali Güvenç, Başkan Çiftçi ve protokol üyeleri dualar eşliğinde ilk kepçeyi vurarak ikramı başlattılar. Yaklaşık 5 bin kişiye sunulan etli Kuru fasulye ve etli pirinç pilavı ikram için 900 kğ pirinç, 500 kğ fasulye, 600 kğ et ve 8000 adet ekmek hazırlandı.



ŞEYH ALİ DEDE KİMDİR:

Şeyh Ali Dede 1600’lü yıllarda Şanlıurfa’ya gelir, Karaköprü’de yaşar. Sultan IV. Mehmet Han 30 Kasım 1651 tarihli bir beraat ile Ali Dede’ye bugün Karaköprü olarak bilinen beldeyi bağışlar. Hayır sahibi zat senenin belli günlerinde beldede yaşayan ve gelen misafirlere hayrat yapar. Beraatle kendisine verilen Karaköprü’nün kullanımına karşılık her yıl hayratın yapılmasını vasiyet eden zatdır.


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!...


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.