Dünyayı Aydınlatan Anadolu Ağabeyleri Panellerinin sekizincisi Abdülkadir Badıllının Hayatı-Fikirleri-Görüşleri konulu panel, Şanlıurfa Belediyesinin ev sahipliğinde Urfada gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Belediyesi, Risale Akademi ve AKAV'ın Şanlıurfa Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda ortaklaşa düzenlediği panele, AK Parti Milletvekili Yahya Akman, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, İl Müftüsü İhsan Açık, Risale Akademi kurucuları, Türkiyenin dört bir yanından kentimize gelen Said Nursinin talebeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Milletvekili Yahya Akmanın bir açılış konuşması yaptığı paneli Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt GÖKÇE yönetti.
Panelin açılış konuşmasını yapan Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek panele ev sahipliği yapan ve kendilerine her türlü desteği sağlayan başta Vali Güvenç ve Belediye Başkanı Fakıbabaya teşekkür ettiklerini söyledi.
Şanlıurfa Belediyesi olarak kentimizde doğan ve bu topraklarda yetişerek Şanlıurfanın ismini dünyaya ve Türkiyeye duyuran Abdülkadir Badıllı gibi şahsiyetleri anmanın önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Fakıbaba, Panelin düzenlenmesinde emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum. Şanlıurfada aşiret çocuğu olarak dünyaya gelen okuma yazma bilmediği halde aldığı medrese eğitiminin ardından Said Nursinin kâinata bıraktığı en önemli eser olan Risale-i Nuru okumayı başaran ve hatta tefsiri yapan Abdülkadir Badıllının verdiği hayat mücadelesinin diğer risale-i nur talebelerine örnek olmasını diliyor panelin hayırlı olmasını diliyorum dedi.
Vali Celalettin Güvenç ise yaptığı konuşmada düzenlenen panelin diğer anma panellerine göre aslında çok ilginç bir panel olduğunu belirterek, Abdülkadir Badıllı Ağabeyinin hayatta iken anılmasının çok doğru bir davranış olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özdemirin YÖK Programından dolayı katılamadığı panelde Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. M.Kazım Yılmaz, Araştırmacı Yazar İhsan Atasoy ve Suriye Haseki İl Müftüsü Dr. Şeyh İbrahim Ennakşibendi Anadolu Ağabeyi Abdülkadir Badıllının hayatı, fikirleri ve görüşleri hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktardılar.
Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. M.Kazım Yılmaz, Abdülkadir Badıllının yazdığı eserlerle Risale-i Nurda yer verilen hadislerin yayılmasında büyük görev üstlendiğini, bu görevi de kendine has bir üslupla yaptığını söyledi.
Araştırmacı Yazar İhsan Atasoy Said Nursinin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri olan Abdülkadir Badıllı için düzenlenen bu panele dikkat çekerek, panelin 20. asrı nurlandıran, zulme, karanlık, dehşet ve vahşet asrını nura yönlendiren, Kuran-ı Kerim ile projektör gibi aydınlatan Said Nursi ve talebeleri için oldukça önemli bir panel olduğunu kaydetti.
Son konuşmacı olan Suriye Haseki İl Müftüsü Dr. Şeyh İbrahim Ennakşibendi ise Şanlıurfada olmaktan böyle bir panelde panelist olarak yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Suriyede yaşanan iç karışıklıklardan dolayı kendilerine kapılarını sonuna kadar açan Türkiyeye ve yöre halkına teşekkür ettiklerini söyledi.
BADILLI: ÖLMEDEN BU PANELİ DÜZENLEMEYİN DEDİM
Halen yaşıyor olmasına rağmen Şanlıurfa Belediyesi, Risale Akademi ve AKAV'ın kendi adına böyle bir paneli düzenlemesinden memnun olmadığını ifade eden Abdulkadir Badıllı, baston yardımıyla geldiği salonda beraberinde getirdiği Said Nursiye ait Urfa mektuplarını okudu.
Panelin ardından plaket töreni gerçekleştirildi. Vali Güvenç, Milletvekili Akman ve Başkan Fakıbaba Abdülkadir Badıllı ve panelistlere Şanlıurfa Belediyesi adına birer şükran plaketi takdim ederken, Risale Akademi Derneği ise ev sahipliğinden dolayı Belediye Başkanı Fakıbaba ve Vali Güvençe birer plaket verdi. Panel çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.
www.balikligol.com