banner2
Öne Çıkanlar Balıklıgöl Erdoğan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PTT 1. Lig

objektiflere böyle yansıdı-500 yıllık Kurşunlu Camii içler acısı hali!..

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşananlar çatışmalarda kullanılamaz hale gelen Kurşunlu Camii’nin son hali objektiflere yansıdı.

Sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği Sur’da, geçtiğimiz süreç içerisinde yaşanan çatışmalar nedeniyle kullanılamaz hale gelen tarihi Kurşunlu Camii’nin son hali, görenleri üzüntüye boğdu.

Sur’da meydana gelen yıkımın her gün farklı bir karesi objektiflere yansırken, Diyarbakır’ın tarihi eserlerinde olan Kurşunlu (Fatihpaşa) Camii’nin son görüntüleri yaşananların boyutunu bir kez daha ortaya koyuyor.

7 Aralık 2015’te ateşe verilen tarihi caminin şadırvanı da yıkılmış, orijinal kapısı tamamen yanmış, imam odasının daha önce medrese olarak kullanılan bölümü ile altın varaklı minberi kullanılamaz hale gelmiş ve caminin çevresinde el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu büyük çukurlar oluşmuş durumda.

Ayrıca, çatışmalar sırasında cami çevresi, Sur ilçesinin farklı mahallerindeki birbirlerine bitişik evlerin duvarlarının yıkılarak evden eve geçişin sağlandığı tespit edildi.

Diyarbakır Valiliği ise büyük oranda hasar gören tarihi miras caminin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce onarımı için analitik projeler hazırlandığını açıkladı.

1516-1521 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle “Kurşunlu” diye de anılan caminin dış duvarlarında kurşunların ve roket mermilerinin izleri bulunuyor.

(M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)

 

Kaynak: http://www.ilkha.com/haber/34005/500-yillik-kursunlu-camiinin-son-hali

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.