banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

2. Göbeklitepe olarak bilenen Karahan Tepe'de kazılar başlıyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Göbeklitepe'den sonra  kazı çalışmaları başlayacak olan Karahan Tepe ile ilgili Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Arslan ve Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ ile bir araya geldi.

Medeniyetlerin başkenti ve Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe'nin çağdaşı olduğutahmin edilen Karahan Tepe'de arkeolojik kazılar başlıyor. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında yapılacak olan Karahantepe'deki arkeolojik kazı çalışmalarının en az Göbeklitepe kadar eski olduğu ve ilgi uyandıracağı bekleniyor. Kazı çalışması öncesi Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Arslan ve Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ ile bir araya gelerek her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.

BAŞKAN BEYAZGÜL: İNSANLIK TARİHİ YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Kazı çalışmalarının sonucunu merakla beklediklerini belirten Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, "İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, bizi ziyaret ederek Tek Tek Dağları'nda bulunan Karahan Tepe'de kazı yapacaklarını belirttiler. Bizden destek istediler ve bizde gereken desteği vereceğiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Göbeklitepe'den daha eskisi olursa o da Urfa'da olacak demiştik. Şimdi Karahan Tepe'deki kazıların sonuçlarını merakla bekliyoruz. İnanıyorum ki daha eskisi de ortaya çıkacak ve insanlığın geçmişini yeniden ele alacağız. Şimdiden Şanlıurfa'mıza hayırlı, uğurlu olsun" dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul da, "Şanlıurfa günümüzden yaklaşık 12 bin yıl öncesi neolitik döneme denk gelen kültürleriyle dünyada bilinen bir yer. Burayı taçlandıran yer Göbeklitepe. Ama önümüzdeki günlerde Göbeklitepe'nin çağdaşı olan Karahan Tepe'de kazılara başlıyoruz. Göbeklitepe'den elde ettiğimiz bilgileri derinleştirip arttıracağını umuyoruz. Bu konuda da Büyükşehir Belediye Başkanımı Zeynel Abidin Beyazgül'ün desteğini talep ettik ve kendisi de her anlamda destek olacaklarını belirtti. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yakın zamanda yeni keşiflerle karşılaşacağız" şeklinde konuştu.

Öte yandan Karahan Tepe'de 40 gün sürecek olan arkeolojik kazı, Bakanlar Kurulu izinli uluslararası  kazı olma özelliğini taşımaktadır. Alanda yapılan jeomanyetik taramalarda 30 civarında öbek ve 250 civarında stele tespit edilmiştir. Yapılacak arkeolojik kazılardan çıkacak sonuçların en az Göbeklitepe kadar ilgi uyandıracağı beklenmektedir. Şanlıurfa için önemli olan bu arkeolojik kazıya Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi her türlü desteği verecektir.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.