banner2

Ülkemiz (Türkiye) de liselerin kız ve erkek lisesi diye bir ayrıma tabi tutulması yasak. Yani karma eğitim esas. Bu durum 28 Şubat sürecinde böyle oldu. Bundan önceki durumda sadece erkeklerin okuduğu okullar vardı, Robert Kolej, İstanbul Erkek Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi gibi. Sadece kızların okuyabildiği Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, İzmir Kız Lisesi, Konya Kız Lisesi gibi…

Karma Eğitim Birçok Yönden Sakıncalıdır!
Bir kere kız-erkek- fıtratı/yaratılış gereği farklıdır. Çünkü okullar eğitim ve öğretim yeridir. Flört etme -kız/erkek- ilişkilerinin yaşanma yeri değildir. Erkekler her zaman daha baksın ve otoriterdir. Kız öğrenciler de bundan zarar görürler. Kendilerini rahat hissetmezler. Kimse okullarda kız erkek ilişkilerinin olmadığından bahsedemez. Teneffüslerde okul bahçelerine, kantinlere ve benzeri yerlere gidin bakın, neredeyse her kızın yanında bir erkek vardır. Orta/liselerin önünde her gün değişik yerlerde kız kavgaları olur, erkek öğrenciler arasında, kanlı bıçaklı, sopalı olur çoğu zaman bu kavgaların…
  Erkek çocukları gürültülü, rekabetçi, harekete dayalı ve ilgilerine bağlı olan öğrenme aktivitelerine katılmaya daha fazla eğilimlidirler.  Bu fıtri bir şeydir. Siz şimdi koyunla,  aslanı bir tutabilir misiniz? İkisi de hayvan! Ancak yaratılışları farklıdır.  Üstelik insanlarda nefis denen bir duygu vardır. Bir insan ne kadar dürüst olursa olsun, nefis devamlı ve ısrarla onu dürtükler. 
Kimse bu yazdıklarımızdan şunu çıkarmasın. Sanki erkek öğrenciler yaramaz, ders çalışmaz ve başaramaz gibi bir algı oluşmasın. Erkek ayrı konularda yetenekli, kızlar ayrı konularda… Mesela;
"Tecrübi psikoloji araştırmaları, kadın ve erkekte genel akıl kapasitesinin eşit olduğunu, ancak bu iki cins arasında akıl kapasitesini oluşturan çeşitli melekeler bakımından bazı farklılıkların bulunduğunu göstermektedir. Erkek mantıki istidlal (çıkarım), sayılarla çalışma yeteneği (karmaşık matematik problemlerini çözümleme) ve teknik beceri bakımından kadına nazaran üstündür. Buna karşılık kadın; lisan ve konuşma yeteneği, hızlı yazma, parmak mahareti, hatırlama ve gözlem hızı bakımından erkeğe nazaran üstündür." 
Karma eğitim sadece dini yönden sakıncalı değildir. Tüm insani, bilimsel ve tarafsız olarak yapılan araştırmalar da bunun zararlı olduğunu göstermiştir. Bu konuda birçok detaylı araştırma mevcuttur.  Bizde bu yazımızda o araştırmalardan faydalandık.

Batıda Karma Eğitim Tartışmaları
Almanya, Amerika, İngiltere gibi ülkelerde "karma eğitim" masaya yatırıldı, sorgulandı, yol açtığı aksaklıklar araştırmalarla ortaya kondu. Saydığımız batılı ülkeler karma eğitimi, "yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı" olarak nitelendirdi. Fakat şu sistem Türkiye'de tabu olarak karşımızda duruyor ve hiç mi hiç tartışılmıyor. Ancak bu sessizlik hali mevcut sistemin yerinde ve başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Tam aksine, gün geçmiyor ki kız-erkek karışık eğitimin daha fazla zararı keşfedilmesin.
  Dünyada da pek çok ülkede karma eğitimin yanında ayrı ayrı okullar da var. Rusya'da Petersburg'taki Dahiler Okulu sadece erkek alıyor, Putin ve Yuri Gagarin bu okul mezunu. Bunun kız versiyonları da var. 

Amerika'da Hamile Öğrenci Sayısı Artınca...
 "New York Harlem'de 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre ergenlik çağındaki kızların hamile kalma oranı sadece kızların okuduğu okullarda 40'ta bir, karma okullarda 3'te bir. Araştırmaları önemseyen ABD yönetimi, kız ve erkekler için ayrı sınıf açılmasını teşvik etmeye başladı. 1995'te üç okulda ayrı eğitim yapılırken, bugün sayı 253'e çıktı. 200 okul da karma eğitimi bırakmak için başvurdu" Amerika'da şu anda 119 tane kızların devam ettiği üniversite bulunuyor. Bunların yüzde 50'si kiliselere ve dinî cemaatlere ait…
  Amerikalı bilim kadını Prof. Dr. Sigrid Metz-Göckel, karma eğitimin kadınları hayata iyi hazırlamadığını ve hayatta başarılı hale getirmediğini dile getirdiği bir araştırmasında şu tespitte bulunuyor: "Kız üniversitelerinden mezun olan kadınlar, yeni araştırmalara göre, iş hayatında ve bilimsel çalışmalarda daha çok başarılı."

Başka Ülkelerde Kız Üniversiteleri Bile Var
  Amerika'da yüzlerce kız üniversitesi ve kız koleji bulunuyor. 90'lı yıllarda karma eğitim üzerine yapılan araştırmalar, ayrı okullardan mezun olan kızların hayata daha donanımlı atıldığını ve daha başarılı olduklarını ortaya koyunca kız üniversiteleri öğrenci akınına uğradı. Almanya'da özellikle kiliselere ait kız ve erkeklerin ayrı okuduğu yüzlerce okul var. Almanya ve Amerika'da yapılan araştırmalar karma eğitimin erkeklere ve özellikle de kızlara zarar verdiğini ortaya koydu, karma sınıflarda kızların yeteneklerini tam olarak geliştiremedikleri ve hayata donanımla başlamadıkları anlaşıldı. Araştırmalar; ayrı okullardan mezun olan kadınların, hayatta daha başarılı olduğunu gösterdi.
Dolayısıyla Türkiye'de bu konuyu ele almalı ve uygulamalı.. Kız-erkek okulları ayrı olmalı, bu eğitimin kalitesini artıracağı gibi; ahlaki erozyonun da önüne geçecektir. Bu ayrım/uygulama sadece liselerde değil, kademeli olarak (alt yapı hazırlanarak)  ilköğretim, lise ve üniversitelerde olmalıdır… Vesselam…

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.