banner2


Kan davaları Hz.Adem AS.Çocukları Kabil ve Habil ile başlamış, günümüze kadar gelmiştir. Bu Cahiliye adeti kıyametin kopacağı ana kadar devam edecektir. Savunulacak hiç bir tarafı yoktur.
Kan davaları ne kadar insanlık dışı, Din dışı bir eylem ise,intikam duygusunu gütmekte o kadar çirkindir. Bu konuda çok ayet ve hadis mevcutturinsan öldürmek büyük günahlardandır. Ölenin Öl dürenin haklı, haksızlığı hukuki bir konu olsa da diğer insanların yapacağı çok şeyler vardır. Bu görev hem islami,hem insani hemde vicdani bir görevdir.

Bir Ayeti kerimede Rabbimiz buyurur" Müminler ancak kardeştirler.öyle ise iki kardeşinizin arası nı düzeltin.Allaha itaatsizlikten sakının ki, rahmetine mazhar olasınız." Hucurat S/10
Efendimiz SAV.de; "Hem mazluma,hemde zalime yardım edin? Dediğinde sahabeler, ya Resulullah! mazluma yardım edelimde zalime nasıl yardım edilir? Allah Resulü SAV. Zalimin zulmüne mani olun buyurdu" Buhari ikrah.
Kan davalarını sulhla sonuçlandıranlardan, emek verenlerden Allah razı olsun. Bu sulhta Devlet erkanı en büyük etkendir.Tarafsız toplum önderleride bu hayırlı işte barış elçileri görevini yapıyorlar buda takdire şayandır.
Toplumda O kadar sivil toplum kuruluşları var, Diyanet camiası her yerde var. Konumuz olan kan davalarını asgariye indirmek, Sulhla sonuçlandırmak, sebeplerini araştırmak, çözüm önerileri sunsalar öncülük yapsalar. Belki dunyada en iyi amel işlemiş olurlar.
Kan davaları sadece ölen, öldürenle sınırlı değil,iki taraftan yüzlerce insan zindan hayatı yaşıyor. Geride gözü yaşlı yetimler,eşler bırakılıyor.Sulhla ancak bu Izdıraplar diner Ölenler için taziye çadırları kurmak, fatiha lar okumak, baş sağlığı dilemek iyi adetler olsada, Cahiliye adeti olan kan davalarını sulhla sonuçlandırmak kadar iyi bir amel olmasa gerek.
Kan davalarını körükleyen en büyük etken, adaletsizliktir. Caydırıcılığın olmayışı ve görünürde haklılığın güçlüde olmasıdır. İslam hukukunda öldürmenin cezası kısasa kısastır."Kısasta sizin için hayat vardır.Ey akıl sahipleri umulurki,sa kınırsınız."Bakara süresi ayet:179 ilahi ikaz vardır.
Adil devlet haklının hakkını zalimden veya katilden alsa sorun biter kanaatindeyim.
Islam hukukuna göre Maktulün(Ölenin) Varislerine üç alternatif sunulur.1.Kısas öldüren recm edilir.2.Af ede bilir.3.Diyet(Kan bedeli) alınır.Bu üç maddeyi devlet erkanı toplum huzurunda  yapılır.Tercih edilen af etmektir.Ölenin varisle rinin tercihi nazara alınır.Bir insanın bile ölmemesi için kan davalarını önleme,sulh dernekleri kurulmalı,barış elçileri oluşumu oluşturulmalı,devletçe desteklenmelidir. Bir birimizi sormak için illa evden cenaze nin çıkması mı lazım.Kan davası gütmek intikam hırsına kapılmak cahiliye adetleerindendir.
Mevla Cümlemizi bu din dışı ey lemden muhafaza eylesin.Vesselam...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.