banner2

Her şeyi yoktan var eden yüce Rabbimiz, insanoğlunu yeryüzünün halifesi olarak yaratmıştır. Bu nedenle biz insanlara en güzel meziyetleri vererek yaşam sürecimizde aslımıza uygun davranmamız gerektiğini Rabbimiz Kur’an-i kerimin değişik ayetlerinde bizlere bildirmiştir. Örnek verecek olursak, Allah buyuruyor ki:  Doğrusu biz insanı, imtihan etmek için karışık bir nütfeden (erkek ve kadın sularından) yarattık da onu işitici, görücü yaptık. İNSAN 2. Ayet. İyi insan olmanın temelinde sevgi, saygı vardır. İyi bir insan olmanın en temel özelliği, başkalarını sadece Allah rızası için ve çıkarı olmadan sevmek, kendini onların yerine koyarak davranmaktır. Başkalarını seven insan, iyi bir insan olmanın şartlarını kolayca yerine getirebilir. Yeryüzünde İnsan olmazsa diğer varlıkların ne kıymeti olur. İnsan zalim ve cahil olduğu için bazen canavarlaşır, canavardan da öte olur. Hem kendisine,  hem de başkalarına en üst düzeyde zarar verir, yani öldürür cinayet işler terör estirir, yakar yıkar.

İyi insanın temel özellikleri maddeler halinde şu şekildedir: 1-Doğru sözlü ve güvenilir olmak 2 Adil ve merhametli olmak 3-İffetli ve namuslu olmak 4-Yardımsever ve Cömert olmaktır. İnsan olmanın niteliklerini bilmiyorsak, yaşamamızın ne anlamı, nede gayesi var?  Ben de yazıya başlamadan önce öyle düşünmüştüm… Sonra çevremdeki insanlara baktım. Ben dâhil insan var mı acaba? Dedim… Sadece Ülkemizde 80 milyon insan var. Dünyadaki yaşayan insan sayısının yedi milyar olduğunu da hatırlatmakta yarar var mı? Düşünen insan mı? Düşündüğünü sanan canlılar mı? Bu sorunun yanıtını vermek çok zor… Bu kadar düşünen insanın olduğu evren de boşu boşuna bu kadar kan ve gözyaşı neden var? Ya ülkemizde akan kan ve gözyaşları neden? Bu soruların cevaplarını aşağıda sıralamaya çalışacağım iyi bir insan olmanın vasıflarını okuduktan sonra hak verirsiniz her halde…

İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik düşünen, konuşan varlık olması ve Allah’ın verdiği akıl denen önemli bir duyusunu kullanmasıdır. Fiziksel olarak hep birbirimize benziyoruz. Lakin farklı düşüncelerde olmamız da farklılıklarımızı ortaya koymaktadır. Bu iki niteliğe sahip olmayan canlılara insan sıfatı vermek mümkün değildir. Nihayetinde Yüce Rabbimiz Kur’an-i kerimde şöyle buyuruyor: Sizi yarattık, sonra size biçim verdik, sonra da meleklere: "Âdem'e secde edin" dedik; hepsi secde ettiler, yalnız İblis, secde edenlerden olmadı. ARAF 11...27. Ayet.  Akıl ve zekâ; insanın en temel vasfı olup insanı diğer canlılardan ayıran, yüce Rabbimizin insanlığa en büyük lütfüdür.

Zekânın belirlenmesinde en önemli iki unsur:  belli bir süre içinde alışılmışın dışında aynı anda kaç soruyu yanıtladığınız ve beyinde canlandırılan bir sürü işareti aynı anda değerlendirirken ne kadar başarılı hızlı olduğunuzdur. Her inanın zeki olma hayali ile yaşar. Zeki insanların, zekâ ifadeleri çoğunlukla doğuştan gelmektedir. Ancak iyi bir eğitim ile zekâ özelliklerini geliştirmek mümkündür. Ancak bu işin çocuk yaşlarda olması gerek. Çünkü o yaşlarda zekâ gelişim çağı olduğu için verilen eğitim doğrultusunda şekillenir. Kötü bir eğitim ile de zeki insanların, normal insan modeline gerilemeleri ve o süper zekâlarını heba etmeleri de söz konusudur. Bundan dolayıdır ki gelişmiş Milletlerin hayatında eğitimin önemi tartışılmasızdır... 

İnsan olmamızın özelliklerinden bir tanesi de çok büyük fiziksel enerjiye sahip olmamızdır. Bu yetenek doğuştan gelmez. İnsanın kendisini adapte ettiği konuyu tamamlamak için uzun süre çalışması gerektiği bilincine sahip olmasından elde edilen enerji güçlü fiziksel yapıyı oluşturur. İyi bir insan olabilmek için neler yapılması gerekiyorsa, öncelikli hedefler arasında yer alan niteliklere yer verilmesi gerek. İnsan olmanın nitelikleriyle, millet olarak birlikte yaşama ilkeleri tıpa tıp aynıdır… Halk arasında iyi bir insan olmanın vasıfları şöyle sıralanır: Devamı gelecek sayıda. Selamla kalın selamette kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.