banner2
İslam’da siyaset var mı/olur mu? Siyaset nedir ve İslam ile siyaset arasın da ki bağ nasıldır?... Bunları anlamak için önce İslam nedir ona bakalım. Sonra “siyaset ve İslam’da siyaset var mıdır/olur mu meselesine geçelim…”

İslam: “ilahi kaynaklı (Yüce Allah tarafından Hz. Muhammed (a.s)’a, vahiy yoluyla indirilmiş) evrensel bir din olup; “toplumları, insanları kıyamete kadar, ahlaki, hukuki, mali ve bedeni ibadetler de hayatlarını kontrol altına almak, düzene sokmak için ana kuralları yaratıcı tarafından belirlenmiş en son dindir.”

İslam bir idare/yönetme dinidir. İslam bazı cahillerin yâda bazı sahtekârların iddia ettiği gibi insanların vicdanlarına hapsedilecek bir din değildir.

İslam; itikadi/imani hükümlerin yanında “ahlak, ibadet, siyaset, hukuk, iktisadi, ticari ve muamelata (günlük yaşayışa) dair ne varsa hepsine karışır ve insanların hayatını disipline eder.” İslam genelde insanların, özelde ise Müslümanların her işine/her amel ve fiiline karışır. Yemek adabından tutun da- evlenmeye kadar, doğumdan tutun - ölüme kadar, hatta ölüyü defnetmekten ve yas tutmaya kadar insanların tüm yaşantı ve davranışlarına Müdahale eder.

Yani kısaca ve özetle diyebiliriz ki İslam dini; “Dünyayı, insanları/toplumları sevk-ü idare eden ilahi bir yönetim şeklidir.” Tüm emir ve yasaklarını, direktif ve ana kurallarını, yaratıcıdan alan bir yönetim şeklidir.

O halde siyaset nedir ve İslam ile siyaset bağdaşır mı? Veya siyaset İslam’ın neresindedir… Bunu anlamak için siyasetin ne olduğuna/ne anlama geldiğine bakmamız gerekecektir.

Siyaset; Arapça bir kelime olup “emir, nehiy ve terbiye manalarına gelir.” İbn-i Abidin “siyaseti” şu şekilde tarif eder: “siyaset, halkı dünya ve ahirette kurtulacakları yola irşad etmekle, onların salah ve menfaatlerine çalışmaktır.” Bu tarifin devamında da; bütün İslami hükümlerin “ İman” ve “siyaset” çevresinde döndüğünü beyan etmektedir. (Reddül muhtar, İbn-i Abidin)

Bir başka manasına göre ise; “siyaset” terbiye edici, emredici, idare edici manalarına gelir. Şimdi bu manalarına bakıp İslam’da siyaset yok dersek, şöyle demiş oluruz; “İslam bir şey emretmiyor.” İslam terbiye ve idare etme dini değildir demiş oluruz bir anlamda…

Ama hayır İslam’da siyaset vardır. Hatta İslam siyaset üzerine şekillenir ve insanları idare etmek, doğru yöne çekmek, toplumun/din mensuplarının ve diğer inanç guruplarının meşru menfaatlerini temin etmek ve güvenceye almak yönünden de siyasete dayanır ki; yaptırım gücü olmayan bir sistem bunları yapamaz. Bunları yapmak için siyasi bir güç (idare, iktidar) gücü gereklidir.

Fakat şunun altını çizmemiz gerekir ki; “İslam ve İslam anlayışında ki siyaset ile yunan kaynaklı “politika” veya günümüzdeki bir takım “kirli siyaset” birbiriyle asla ve kat’a bağdaşmaz. İslam’ın Siyaset anlayışıyla, yunan kaynaklı, yalan-dolan, menfaat ve çeteleşme/güç üzerine kurulan politikası/siyaseti bir değildir/bir olamaz.

Siyaset Arapça bir kelime olup insanları idare etme sanatıdır/yöntemidir. Siyaset İslam’ın yabancısı veya dışında değildir.

Siyaset insanları, toplumları, halkları, dünyayı sevk-ü idare etmek, toplumları doğruya ve ahlaki değerlere çağırmak/zorlamak, tüm insanların faydasına olmak için vardır. Ve bu yönde/doğrultuda ne gerekiyorsa onu yapmaktır.

Siyasete bugünkü dar çerçevede ki politika olarak bakmayalım. Yani siyaseti sadece politik oyuncuların/aktörlerin oynadığı bir oyun olarak görmeyelim. Siyaset; Allah’ın peygamberinin de dâhil olduğu, evrensel bir uğraştır. Siyasetin kolayca zihinlerde kirlenmesine izin vermemek için Müslümanların Muhammedi metodla siyaset yapmaları kaçınılmazdır.

Dolayısıyla “siyaset” İslam’ın içindedir ve İslam’ın “siyaset” anlayışı; Küreselleşen ve kirlenen emperyalist Dünya anlayışıyla/siyasetiyle bağdaşmaz.

İslami ‘siyaset; “adalete-hakka ve hukuka- dayanır. Sosyal gelişim ve değişime dayanır. Sevgiye ve istişareye dayanır. İslami siyaset; “zorbalığa değil; karşılıklı muhabbete ve kardeşliğe götürür.”

Bu yüzden Müslümanların; “İslam’da siyaset yoktur, yâda İslam’da siyaset olmaz” diyeceklerine; “İslam’ın siyaset anlayışı farklıdır.” İslami siyaset; “temiz siyasettir.” “Yalansız, yanlışsız siyasettir” İslami siyaset; “tüm insanlığa faydalı siyasettir” demeleri ve bu şekilde anlayıp, siyaset anlayışlarını bu yönde uygulamaları ve kendilerini bu yönde geliştirmeleri bir zorunluluktur. Bu, böyle bilinmeli…

kralbet giriş - kralbet giriş sahabet - sahabet - sahabet - - betmoon -

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.