banner2

Lisandan önce insanın ne olduğunu bilmek gerekir. İnsan Ladini eğitim tarifleri ile tarif edilemez.  İslam dininde insan tarif edilirken Mükerrem bir varlık olarak tarif edilir. Dünyaya geliş gayesi anlatılır. İnsan diğer varlıklar gibi dünyaya gözünü açarken, her şeyi bilen bir varlık değildir. İnsan dışındaki varlıkların çoğu bilinmeyenleri yaratıcıdan peşin almışlar ancak insan böyle değildir. İnsan Dünya’ya geldikten sonra belirli devrelerden geçer, ta ergenlik çağına gelinceye kadar. İnsan için bu yaştan ölüm anına kadar öğrenme öğretme yapma yapmama vardır. Bu kural insana yaratıcı tarafından konmuş uymak mecburiyetindedir. Bunun dışında ki, söylem eylemler beşeridir. Evrensel değildir değişken görüşlerdir. Din: İçki, Faiz, Zina, Haksız kazanç, yalan, cana kıymak, zulmetmek haramdır, demişse oymak değil, uymaya kesin itaat vardır. İnsan yaradılış gayesinin dışına çıkarsa İlahi emir gereği Hayvandan daha aşağı dereceye düşer, saldırgan olur, her tarafı dikenleşir, zararlı mahlûklar sınıfına girer. İnsanın yaşamındaki freni dindir.

İnsanı böyle tarif ettikten sonra şimdi Lisanın dinimizdeki yerine bakalım. Ben derin hocalardan değilim amel edebildiğim kadarı ile dinimi az çok öğrenmiş biriyim. Atalarımız her lisan, bir insandır demişler. Yüce kitabımızda dil ile ilgili çok ayetler vardır bir kaçını arz edeyim.” Göklerin ve yerin yaratılması ile dillerinizin ve renklerinizin ayrı olması, O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, âlimler için gerçekten ayetler vardır. (Rum Suresi, 22) O gün, kendi dilleri, elleri ve ayakları aleyhlerinde yaptıklarına dair şahitlikte bulunacaklardır. (Nur Suresi, 24) "Allah Âdem’e bütün isimleri öğretti" (Bakara, 2/31); "Rahmân olan Allah Kur'ân'ı öğretti. İnsanı yarattı, ona konuşmayı öğretti" (Rahman: 55/1-4) Demek diller Allah’ın ayetlerindendir yüce yaratıcı neslinden gelecek tüm insan dillerini babamız Hz. Âdem’e öğretmiştir. Dikkat edilirse dil, diller deniyor bu dillerin ismi yok. Diller Kürtçe, Türkçe, Arapça, İngilizce vs olabilir. Dil konusunda genellikle insan ana babasına çeker. Ne yazık ki, ırkçı, şövenist düşünceler insanı çoğu zaman asimile edebilmişlerdir. İnsanlık adına insanın dili ne olursa olsun insanı dilinden dolayı ötekileştirmek, değer veya değersizlik vermek, dinen mukaddes olan Allahın ayetlerinden olan dile düşmanlık etmiş olmak demektir. Bu tutum af edilir bir şey değildir.

Ben ve yedi sülalem Kürt’tür Kürt olmakla da iftihar ederim. Başka dillere de saygı göstermek dinimizin gereğidir, Yüce Allah’ımızın emridir. Ben doğarken istediğim ve ya benimsediğim dili seçme hakkına sahip olma şansım yoktu. Çünkü Allah böyle yaratmış, her insanı. Hiç bir insanda bu isteği gerçekleştirme şansına sahip değildir.  Mevla bizleri hangi dil ve hal üzere yaratmışsa, odur. Türk’te, Arap’ta, İngliz’de aynıdır. Benim anlamadığım dili yani lisanı siyasete malzeme yapmaktır. Uzun zamandan beridir Kürt dili üzerinden, Kürtler üzerinden bazıları güya mücadele veriyorlar. Sanki Kürtlerin tek dil sorunu vardır.  Azda olsa şu an  Kürtleri savunanlar meclistedirler. Olacak seçimde de tekrar Çoğunlukla mecliste olmak istiyorlar, bu hepimizin arzusudur. Ancak unutulan bir şey var Kürtleri savunanlar Kürtlere benzemek zorundadır. Kürtlerin tarlasında Dinsiz, İmansız, Densiz, donsuz tohumlar bitmez. Kürt halkı Müslüman’dır bu ülkenin asli unsurlarıdır. Seydaları şeyhleri medreseleri vardır. Kürt âlimlerinin hepsi beşeri sistemlere, zalim idarecilere karşı mücadele vermişlerdir. Hiç bir Kürt âliminde dil mücadelesi vereni göremezsiniz.

Sözde Kürt dili ve Kürtleri savunanlar, Kendi haklarından önce yezidi, Alevisiz alevi, lezbiyen, eşcinsel haklarını dile getiriyor, taksim bizim için Kâbe değerindedir, deniliyorsa kimse kusura bakmasın. Bu anlayış Kürt halkının anlayışı değildir. Bu anlayış Kürt halkının temsilcisi de olamaz. Kürt halkını bekleyen iki tehlike var. Biri cehalet bilmezlik, diğeri fakirliktir. Kürt savunucusu olan Vekillerinden bu güne kadar Diyarbakır’a Şanlıurfa’ya, Van’a fabrika açın yatırım yapın bu fakir işsiz insanlar kurtulsun diyeni görmedim Din dışı söylemlerle hiç kimse Kürtleri kandıramaz Kürt halkının öncüleri Ahmed’i Haniler, Bediuzzamanlar, Selahattin’i Eyyubiler şeyh Said’i kürdilerdir. Kürtlerin gelenekleri bile dünyaya ışık tutacak ilkelerdir. Mirasyediler dindar Kürt halkını iyi okusunlar dilin değil dinin mücadelesini versinler. İşsizliğe çözüm bulmak, Kürtlerin çözülecek hakkıdır, dillerine pranga vurulmak, Kürtlerin aşılacak öz haklarıdır, gaspedilen dini hakların iadesi Kürtlerin doğal haklarıdır. Geri bırakılmışlığı hemen gidermek Kürtlerin vazgeçilmez hakkıdır. Kürt genç kızı soğan gibi soyup piyasaya sürenleri gemlemek Kürt genç kızı aslına döndürmek Kürtlerin hakkıdır. Kürt gençliğini camiden, kıbleden alıkoyanlara set olmak Kürtlerin görevidir. Kürtlerin aslına uygun olmayan çok oluşumlar Kürt halkının en büyük engelidir. Köksüz, temelsiz, ırkçı yaklaşımlarla tüm halklardan çok kayıplar verilmiştir. Kazanan kim ? silah tüccarları, sahte din baronları, uyuşturucu zenginleri olmuştur. Merak ettiklerim BDP den Milletvekili olanlar, önümüzdeki seçimde  seçilecek olanları hiçbir gün Caminin avlusunda görmedim Yoksa Demirel’in Camiye siyaset girmez sözü bunlara da mı bulaştı. Diyarbakır BDP Milletvekili adayı Nimetullah ERDOĞMUŞ Bey (Emekli Müftü)  İmam-hatipten sınıf arkadaşımdır kaliteli, cesur, Kadim bir dostum başarılar diliyorum. Yaşasın halkların İslam kardeşliği. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.