banner2


  Elinden telefon, tablet, bilgisayar düşürmeyen, telefon şarjı bitme korkusuyla yaşayan, sosyal medya bağımlısı bir nesil… Sonuç yeni ve değişik bir terim daha kazandık Nomofobi! Peki, nedir bu nomofobi?
  Nomofobi;  İngilizce 'no mobile phobia'dan türetilen 'nomofobi' ya da cep telefonundan mahrum kalma korkusu, akıllı telefonların çoğalmasıyla artış göstermiş “Nomofobi..
   Cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmaktır. Bu durum panik atak, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilere neden olur.” Evet, açıklaması ve belirtileri sonuçları tamda bunlarmış .”Gençlik” gençlerimiz, geleceğimize umutla bakmamızı sağlayan çocuklarımızın gün geçtikçe büyüyün ve bir bağımlılık halini alan göz göre göre bu davranışlarına ortak ve destek olduğumuz bu durum içler acısı. Avm bağımlısı ve devamlı olarak fast food denilen hazır yiyeceklerden yemekten büyük haz alan bir nesil… 
  Fazla kırılgan, fazla alıngan ve şiddete meyilli bir gençlik gümbür gümbür geliyor. Lise çağında lakin ilkokulda öğretilen çarpım tablosunu bilmeyen öğrenciler.. Bu kadar karamsar mıyım? Evet maalesef bu kadar ve haddinden fazla karamsarım. Cümle kuramayan, kendini ifade edemeyen… Bırakın aylık, yıllık 1 kitabı bitiremeyen öğrencilerimiz var. Hatta bunu öğrencilerimizle sınırlandırmayayım gençlerimiz var. Ön yargılar ve kaygılar insan davranışlarının şekillenmesinde ki temel unsurlardan birkaçıdır. Hayata farklı açılardan bakışınız, iş seçiminiz, eş seçiminiz bunlar hep bakış açılarımızın sonuçlarıdır. Değişimin ve gelişimin hızı maalesef ön yargılardan ve kaygılardan kurtulamadı. 
  Bu nedenle değişiklikler, değiştirilen sistemler pekte beklediği sonuca ulaşamadı. Bardağın dolu tarafını mı istersiniz boş tarafını mı? Kandırmayalım kendimizi! O bardak çoktan kırılmış. Peki bunun okula, eğitime, eğitimciye, aileye olan külfeti neler. Hiç düşündünüz mü? Eğitim sistemin de ki yanlışlıklar adını bile artık bilmekte zorlandığım sınavlar binlerce üniversite mezunu öğrenciler. Yanlışı nerde yapıyoruz? Yanlış tam olarak nerde başlıyor? Eğitim sistemin de lider olan ülkeler bunu nasıl başarıyor. Artık önlem alma zamanını geçtik ve bu sorunların çözümünü bulmamız gerekiyor. Eğitim sistemimiz de ki bu yanlışın sebebinin bulunup bir an önce çözüme ulaşması gerekiyor. Sizce de yeterince geç kalmadık mı? Eğitimin bir basamağındaki sorun hem önce ki basamağı hem de kendin den sonra ki basamağı zincirleme bir şekilde etkiliyor. Bu da yanlışı en başından yani temel eğitimden başlattığımızın göstergesi... 
  Temel eğitime baktığımızda eğitim programlarından, eğitim felsefesinden,  öğrenci, öğretmen hatta velilerden kaynaklanan pek çok sorun olduğu anlaşılmakta. Temel eğitim daha ilk günden çocuğu hayata hazırlaması bakımından oldukça önemli. Bu yüzdendir ki gerekli önemin bu aşamaya gösterilmesi sonrası için de kaynak, bilgi ve birikimi beraberinde getirecek öğrencinin hayatına yön verip aldığı kararlarda etkin bir rol oynayacaktır.  Yanlışlarımızın doğrularımızı götürmemesi dileğiyle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ece Çakır 5 yıl önce

Bravo????

Avatar
Eşref Sarıkaya 5 yıl önce

Tebrik ediyorum, güzel bir konuya temas etmişsiniz