banner2

Demokrasiyi sevmem, demokrasinin insanlığa bir kurtuluş reçetesi sunacağına da inanmam, demokrasi de diğer beşeri sistemler gibi iyi tarafları olan bir sistem olabilir ancak sonuçta “beşer şaşar” misali beşeri sistemler her zaman şaşırmaya ve şaşırtmaya mahkûmdurlar. Ben İslami sisteme, Kuran-i sisteme inanan ve Yaratıcının emrettiği üzere İslam şeriatı üzere idare edilmeyi isteyen biriyim.

Ancak madem ülkemizde demokrasi geçerli ve demokrasinin de bazı kuralları var, o zaman oyun kurallarına göre oynanır ilkesince; her Türkiye vatandaşı önünde yasalarda belirtilmiş hukuki bir engel yoksa aday, ya da aday adayı olabilir. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Sıkıntı şudur; her işte olduğu gibi siyasette de aday olacak kişi, kendini tartmalı, kendini sorgulamalı… Ve acaba “ben bu işe ehil miyim? Ben bu sorumluluğu kaldırabilecek kapasitede miyim? Bilgi, birikimimle, ağırlık ve sorumluluk bilincimle bu göreve hazır mıyım?” Diye kendine sormalı ve öylece bir sonuca varmalıdır.

Siyasette ve özellikle belediye başkanlığında Ufku geniş, ekiple çalışmayı bilen, paylaşımcı ve istişare bilincinde olan kişi faydalı ve verimli olur. Dava adamı olmayan, vizyon ve misyon sahibi olmayan bir kişi faydalı olamaz… Üstlendiği davanın/görevin bilincinde olmayanlardan istifade edilmez.    

Tamam demokratik sistemlerde yaşını doldurmuş her birey bağımsız yâda herhangi bir siyasi partiden adaylık başvurusunda bulunabilir. Aday da olabilir. Hatta seçilmesi de mümkündür.

Ancak sıkıntı seçildikten sonra başlar. Çünkü ehil değilse, o yükü taşıyacak kapasitede değilse o zaman 5 yıl boyunca seçildiği yerde baş belası! Olur.

Bu ilçe olsun, büyükşehir olsun, encümen olsun, vekil olsun fark etmez. Siyasetteki tüm birimler için geçerlidir.

Önümüzde yerel bir seçim var ve aday adayları başvurularını yaptılar. Bazı aday adayların açıklamalarına baktım gülmekten kendimi alamadım. Adamın biri şöyle bir açıklamada bulunmuş: “baktım siyasette bir boşluk var, bende bu boşluğu doldurmak için aday oldum” okuyunca o anda içimden şöyle geçti; bence siyasette boşluktan ziyade boş adam çok!

Burada başta Ak parti olmak üzere tüm partiler aday belirlerken ince eleyip sık dokumak zorundalar. Partiler, özellikle belediye seçimlerinde vasıflı ve proje sahiplerini dikkate almalıdırlar. Belediyecilik proje üretmek, gerçekleştirmek ve ekiple çalışma sanatıdır.

İkinci bir konu: bazı sohbet meclislerinde, yâda bazı haberlerde bazı insanlar ısrarla kimi insanların adaylıklarının kesin olduğu savını ortaya atmaktadırlar. Bilinsin ki son ana kadar (partiler tarafından resmi olarak açıklanmayana kadar) hiç kimsenin adaylığı kesin ve garanti değildir. Vesselam…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.