banner2

Dinimizde helal belli, haram bellidir. Şüpheli de bellidir. Rızkı veren Allah’tır. Meşru dairede çalışmak geçimlik temin etmek, Rızkın temel ilkesidir. Helal dairede rızık elde etmenin alanı dardır. Haramla temin ise çok geniştir. İslam toplumu fert ve devlet olsak, kazanmada helal harama dikkat etmelidir. Halbuki meşru daire keyfe kafidir.

Haramlara dalmaya ne hacet var. Mevla’mız kelamında buyurur. “Allah’ın size verdiği helal ve temiz rızıklardan yiyin ve İman etmiş olduğunuz Allah'ın yasakların dan kaçının." Maide 88 ."Ey İman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin." Nisa/29.Efendimiz buyurur." Birinizin urganını alıp sırtına bir bağ odun getirip satması ve böylece Allah'ın onun itibarını koruması verselerde vermeseseler de insanlara el açmasından daha hayırlıdır.

"Buhari zekat/50 "Hiç kimse elinin emeğinden da ha hayırlı bir yemek yememiştir." Buharı Büyü/15.Kapitalist düzenlerde emekte sömürülüyor.

Bir inek, koyun, keçi hayat çeşmelerinden insanlara doğal süt veriyor. Hem de parasız insan ise O, süte su katı yor bozuyor. Nefis harama meyyaldır onun için Asrımızda bütün alanlarda keseler, kasalar, mideler, mutfaklar haramlarla dolu.

Tüm büyük marketlerde tepeden inmeci ticaret ahlakına aykırı pazarlıksız tüm ürünler fiyatla etiketli, yersin, yemezsin. Pazarlıksız alış veriş haram değil mi? Böylesi bir rızık nasıl helal olur. Haramla besle nen bir ceset ve azalarından hayırlı şeyler beklemek abestir.
Zekatı verilmeyen mal ve paraya haram karışmıştır. Para ve topraktan elde edilen gelirin zekatı fıkha göre verilse yer yüzünde fakir kalmaz. Dinimiz de aşırı mal ve para biriktirmek yoktur. Fakir ve miskinin hakkı olan zekat, sadaka, öşür vermemek, bu hakları gasp etmektir.
Helal rızık elde etmek için çalışmak emek vermek çoluk çocuğun nafakasını temin etmek, en büyük sadakadır. Öyle bir asırda yaşıyoruz ki, Rızık elde etmek, namertlere muhtaç olmamak için kimisi çöplüklerden karton topluyor ona da mani olanlar var. Kimisi yüzlerce metre yer altında çalışarak elleri nasırlı olanlar, kadınlardan yol kenarlarında çiçek satarak rızık peşinde koşanlar, daha niceleri, diğer taraftan katlarda yatlarda kulelerde keyf sürüp, dövizin, altının yükselmesi ile bir gecede emek verme den malı götürenler, kabul edenler, etmeyenle el kaldırmakla maaşlarına emeklinin.
Asgari ücretlinin maaşının bes, on katı sadece zam yapanlar, Doymamazlıktan 3/5 maaş alanların olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Azda olsa helal rızıkla geçinenlere selam olsun. Vesselam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.