banner2

Her gün günahlarla boğuşuyoruz. Hele yeni nesilde günah işlemede karşılıklı yarış var. Allahın ayetleri, Peygamberin hadisleri, İslam’ın fıkıh ilkeleri, İslam âlimlerinin söylemleri, eserleri bizleri kötülük işlemekten vazgeçiremiyor. Akraba akrep olmuş, kadim dostluk menfaate bağlanmış, din kardeşliği çoktan izinde, İbadetsizlik normal hoş karşılanıyor. Günah işlemek yadırganmıyor. Dini değerlerimiz, gelenek göreneklerimiz, tarumar olmuş, kıbleyi bile şaşırmışız. Yaşantımızla ilgili çok ayet varken, bu günkü yazımda birkaç hadis meali ile yaşantımızla ilgili faydası olur diye yazmayı uygun buldum. Allah tesirini halk eylesin inşallah.

Allah Resulü buyurur.  “ Allaha ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allaha ve ahiret gününe iman eden misafirine ikramda bulunsun. Allaha ve ahiret gününe iman eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.” (Buhari)  Bu hadiste üç tane ile var. Komşuya eziyet etmemek, Misafire ikramda bulunmak, biliyorsa gerçekleri söylemek, bilmiyorsa susmak“ “Kim ailesi için helâlından çalışırsa o kimse Allah yolunda cihat eden kimse gibidir.” ( Bey haki) “ Bu hadiste de Çoluk çocuğun nafakasını helalden kazanan, helal lokma aile efradına yedirenin Allah yolunda cihat etmiş sınıfına dâhildir deniyor ki, büyük bir servet.“ Allahın rızasını uman bir adamın ailesinin geçimini sağlamak için harcadıkları bile onun için birer sadakadır. Hatta yemekte eşinin ağzına verdiği lokmadan bile sevap kazanır.” ( Buhari.) Helal yoldan kazanmak helal yolda harcamak da bir sadakadır. “ Misafir için ne harcanırsa o sadakadır.” (Buhari)

Asrımızda kadim birleştirici bu fiil yok hükmündedir. Kuleler çıktı misafirlik de bitti denebilir.“ Kim rızkının genişletilmesini, ömrünün bereketlendirilmesini istiyorsa sılayı rahme devam etsin.” (Müslim) Akrabayı sormak, yardımına koşmak, sevmek dinimizin emridir. Günümüzde akraba akrep olmuş. “ Akrabaya tasadduk ta bulunmanın sevabı iki kattır. Hem sadaka sevabı hem de sılayı rahim sevabı vardır” ( Nesai) “ Müslüman bir ağaç diker veya bir ekin eker de ondan bir insan bir kuş ve hayvan yerse bu yenenler kendisi için sadaka olur.” ( Buhari)  “Kocasını razı ve hoşnut ederek ölen kadın cennete girer.” ( Tirmizi) Kadın koca arasında sevgi saygı esastır.“ Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananızdır.” ( Tirmizi.)

”Hiçbir ana baba evladına iyi bir eğitimden, iyi bir ahlaktan daha değerli miras bırakamaz.” ( Taberani) Çocuklarını insanlık için ahlaklı, edepli helal haramları bilen çekinen yetiştirenler çocuklarına en büyük miras bırakmış olurlar. “Kim üç veya iki ve bir kız çocuğu bakıp büyütür ve onları terbiye eder onları evlendirir ve onlara ihsanda bulunursa onun için cennet vardır.” (Ebu Davut) Dikkat edilirse ibadet denilince, Sevap denilince sadece Namaz, Oruç, Hac, Umre akla gelmemeli hadislerde belirtildiği gibi basit gördüğümüz çok şeyde insana sevap getirecek ameller vardır. Yemek yedikten sonra ekmek kırıntılarını atmamak bile iyi bir ameldir. Kazanırken, sarf ederken helal harama riayet etmek en güzel amellerdendir. Din dışı fitnenin her tarafı sardığı bir asırda yaşıyoruz. Hareket alanımız ayet hadislerle güvence altına alınmıştır. Allah hepimizi ahir, ağır zamanın fitnesinden muhafaza eylesin. Haramlarda geçici lezzet olsa da dünyada ve ahirette Rüsvay olmak vardır. Tüm eylemlerimiz Kur’an ve sünnete bağlı olsun inşallah. Vesselam…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.