banner2

Haci Bektaşi veliye göre, dervişlik aç gözlü lüğü, mal ve para biriktirmeyi bırakmaktır.
Onun Tasavvufi düşünceleri; ilimden gidil meyen yolun sonu karanlıktır. Bir olalım,iri olalım,diri olalım ve eline, beline, diline sa hip olalım demesi kendisini tanıtıyor. Haci Bektaşi Veliye göre insanlar dört gruptur.
1.ABİDLER: Bunlar Şeriat taifesidir. Bunlar şeriatın emirlerine sım sıkı sarılıp, nefsin arzularından uzaklaşması lazım. Bunlar sadece ibadetle meşgul oldukları için, bunlar da kibir, haset, kıskançlık, cimrilik ve çeke memezlik bulunduğundan bunlar birbirle rini incitirler.
2.ZAHİTLER:Bunlar Tarikat ehli olup,ateşin özelliğine sahiptirler.Kor ku ile ümit arasında hayatlarını geçiren za hitlerin en önemli kaygısı Ahiret için ibadet ve yararlı işler yapmaktır. Onların bilgi si ilmel yakindir.
3.ARİFLER:Marifet ehli olup,suyun özelliğine sahiptirler.Bu yüz den hem temiz hemde temizleyici olmaları gerekir.Tefekkur, sohbet, velayet aynel yakin bilgi ariflerindir.
4.MUHİPLER:Bunlar hakikat ehli olup, toprağın özelliğine sahiptir. Bu yüzden tevazuu,teslimiyet ve rıza muhiplerin temel özellikleridir. Onlarmüna cat,müşahede ve hakkal yakin ehlidir. Kaynak esat coşan Haci Bektaşi veli ve makalat, yani makaleleri...
Büyük veli bütün düşüncelerini Makalat isimli eserinde cem etmiştir. Veliye göre: İnsan Allah'ın bildirdi ği her şeye inanmalı, Allah'ın büyüklüğü karşısında acizliğini farkedip verdiği nimetlere şükretmelidir.
Çünkü "Her kim kendini bilirse Rabbini bilir. Kendinin farkında olmadan birisi insan suretinde olsada insanlıktan nasibini almamıştır. O, ne kendini ne Allah'ı nede hak ehlini bilir. Bu yüzden bu tip insan taifeleri hayvanlardan aşağı bir mertebededirler.
Günümüzde bir takım insanlar bu Allah'ın veli kulunun 750'ci yıl dönümünü kutluyorlar .Bu insanlar bu veli kulun ilkelerinin neresindeler sorgulanmalıdır.
Velinin Makalat eserinden bir kaç güzel sözleri:"Murada ermek sabır iledir.
Hak güneşten daha zahirdir.
Arifler hem Arıdır hem arıtıcı.
En büyük keramet çalışmaktır.
Dil mızraktan daha derin yaralar.
Adalet her işte hakkı bilmektir.
Çalışan insan kötülük düşünmez.
Insanın kemali Ahlalak güzelliğidir.
İlim beşikte başlar Mezarda biter.
Mürüvvet hoş görme ve afetmektir.
Hiç bir insan ve milleti ayıplamayınız.
Elden gelen her iyiliği her kese yapınız
Dinine dizlerinle değil,kalbinle bağlannın.
Çalışmadan geçinenler bizden değildir.
Nefsi ne ağır geleni kimseye tatbik etme.
Kendini tanımayan Rabbini tanımaz.
Dili, Dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir.
Okunacak en büyük kitap insandır.
Kuran ve sünnet dışı hiç bir harf yoktur.
Rabbim istifade et meyi nasip eylesin..Vesselam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.