banner2

Hac ve Umre başlı başına ayrı konulardır. Her birinin ayrı detayları vardır. Önce bir katrede olsa hac konusunda birkaç kelam yazayım. Hac Ayet ve hadislerle sabit olan farz bir ibadettir. Haccı inkâr etmek hafife almak, küfürdür. Hali vakti yerinde olan nisaba malik bulunan bir Müslümanın Ömrün de bir defa hac yapması farzdır. İslam’ın bir şartını yerine getirmektir. Geçmişte ülkemizde İnsanlar yaya, karayolu, deniz yolu ile haç yapmış, günümüzde ise hac yolculuğu hava yolu ile yapılmaktadır. Tüm alanlarda olduğu gibi hac konusunda da bazı sıkıntılar mevcuttur. Sıkıntıların başı haklı haksız Haremeyn yönetimidir. İzdihamdan, nakil ve barınmadan kaynaklanan sorunlardan dolayıdır. Hac kontenjanı için ülke nüfuslarına göre kota konmuş, iç talep çok olduğu için çeşitli çözüm yöntemlerine başvurulmuştur. Ülkemizden kaç kişi kura sonucu hacca giderse gitsin, Hacca gitmeye can atan milyonlarca hacı adayı beklemek zorunda kalmaktadır.

Toplum içindeyiz beş, yedi, sekiz, on yıldır bekliyorum bir türlü hac kuram çıkmıyor diyen insanları çokça görmek mümkündür. Kuranın çıkmamasına büyük bir serzeniş var. Sabırsızlıkla kura sonucunu bekleyen kitleler var. 2019 da hacca gidecekler için 28 Aralık 2018 de kuralar çekilecek, Kurada hak kazanan hacı adayları 2 Ocak 2019 tarihinden itibaren kesin hac kayıtlarını yapabilecektir. Yazıyı yazdığım ana kadar hac bedeli belli değildi. Takriben 15_16 Bin Riyal olarak beklenmektedir. 2019 yılında Hacca gitmeyi hak edenler hac kayıtlarını Diyanete kayıt yaptıkları gibi, Diyanete bağlı hac turu yapacak nitelikteki şirketlere de hac kayıtlarını yapabileceklerdir. Bu sene hac paraları şirketlerde dâhil Diyanet hesabına yatırılacak söylentileri var, buda yeni bir adet. Hac hem mali hem de bedenle yapılan bir ibadettir.

Diyanetten emekli birisi olarak, gerek diyanet gerekse Şirketler, hac öncesi dini eğitime önem vermeli, hac süresince seçkin, kaliteli donanımlı, tecrübeli hocalarımızla gereken eğitimler mutlaka devam ettirilmelidir. Hac yapan dönenler İman dolum tesisleri olan Mekke ve Medine’den nem kapmalıdır. Allah’ın misafirleri olan hacıları hacda dini konularda eğitmek, dönünce iz bıraktırmak dinimizin gereğidir. Resmi olarak hacca gidenlerin en çok şikâyeti hac ücretinin çok yüksek olmasıdır. Hatta bazı insanlar Diyanet parayla hac ticaretini yapıyor diye bilmektedir. Bir hacı adayı Diyanetin hacıların hurması ile ne işi var diyor ve niçin Diyanet kargo ticareti ile uğraşıyor. 15 yıldır Diyanetten Emekliyim. Her yıl üç dört sefer kutsal beldelere gidip gelmekteyim. Hac umre işlerini de Tur Center Şirketi bünyesinde temsilci olarak yürütmekteyim. Gördüklerim İslam Ülkelerinin hepsinden daha düzgün, Disiplinli. Organizeli, kısmi eksikte olsa hizmet aşkı, barınma sağlık, ulaşım, gerek diyanet gerekse resmi şirketler en güzel hizmeti vermektedirler. Dini İbadet farz olan hac toto loto gibi kura ile olsa bile…

Hacda Cuma günleri Kâbe’ye kadınların hücum etmeleri ayrı bir derttir. Memlekette kadınlara Cuma Namazı farz değil, sanki hacda,Umrede  farz olmuş bir hava var. Ameller niyetlere göredir. Hac özde İnanların büyük kongresidir. Sorunların çözümü için İstişarenin, güç oluşturmanın mekânıdır.  Sadece Arafat’ta nutuklar atmakla kalmamalıdır. Hac için Müracaat için senelerce bekleyen, Hac kurası çıkmadan vefat edenin günah bedeli kimedir. Bulmaya çalışıyorum.  Mevla gerçek hac yapmayı herkese nasip etsin. Umre ise Yılın iki bayram günleri hariç yılın her gününde her zaman ve mekânda yapılan bir ibadettir. Umrede dozaj biraz kaçmıştır. Umreye de Diyanet ve şirketler öncülük etmektedir. Şirketlerin umre taşımacılığı Diyanetten fazladır.

Umre Hanefi mezhebinde Ömründe bir kere yapmak Müekked sünnet, Şafiilerde ise farzdır. Genellikle umreler dini ibadetten ziyade ticaret ve turizm izlenimi vermektedir. Zengin olanlar her yıl süper umre yaparlar konak yerleri ise zemzem tavurmekanlarıdır. Zevkü sefa israflar, mükerrer gidişler neyi andırıyor anlamış değilim. Tüm ibadetlerin temelinde kötülüklerden arınma var. Hac umre birer sefer de olsa bizi kötülüklerden alıkoyuyorsa çokça gitmek gelmekten iyidir. Tüm ibadetlerde helal lokma ile yapılması kabule sevaba şayandır. Haram paralarla ibadet etmek ise âlimlerimizin görüşüne göre idrarla abdest almak gibidir. Gerçek hac ve umre yapmak dileklerimle… Vesselam.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.