banner2
Öne Çıkanlar FETÖ Nihat Çiftçi PKK Sanlıurfa haber

Mehmet Zâhid Kotku Hazretlerinin, yakın tarihte hayatını İslam'ın gönüllere yerleşmesine adayan nadir isimlerden biri olduğunu ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bozan, Mehmet Zahit Kotku Hoca'nın, 35. yıldönümünde rahmetle andığını söyledi.  

Mehmet Zâhid Kotku Hoca'nın engin fikir ve tecrübelerinden dolayı kendisine gizli üniversite lakabı takıldığını söyleyen Bozan, "Mehmet Zâhid Kotku Hazretleri dünyayı analiz eden, dünyayı okuyabilen ve onun sahip olduğu bilgi ve tecrübelerinden dolayı kendisine gizli üniversite lakabı takılmıştı."dedi.

Zahid Kotkku Hoca Efendinin sık sık Müslümanların ekonomik anlamda bağımsız olması gerektiği vurgusunu yapan bir alim olduğunu ifade eden Bozan, "Zâhid Kotku Hoca sadece zikir ve ibadetle meşgul olan biri değildi. Müslüman'ın dünyaya hükmetmesi gerektiğini, Müslümanların dünyada söz sahibi olmasını arzulayan birisiydi. Hatta gümüş motor dediğimiz panzer motor olarak bilinen Erbakan Hoca'nın önderliğinde kurulan bu fabrikanın fikir babalığını yapan bir şahsiyettir. Her ne kadar parayı ahlaksızlığın babası olarak görmüş olsa da bütün İslami çalışmaların parasız olmayacağını biliyordu. Paranın ciddi anlamda insanın ve hizmetin önünü açtığını biliyordu. Bunun için de camiasının ve Müslümanların da ekonomik anlamda zengin olmasını, söz sahibi olmasını istemiş ve yönlendirmiştir."ifadelerini kullandı.

"Müslümanların ekonomik anlamda istikrarı sağlamaları gerekir"

Devletler sömürüldüğü müddetçe bağımsızlığını ilan edemeyeceklerini vurgulayan Bozan, "Siyasi anlamda Müslümanların söz sahibi olması için ekonomik anlamda istikrarı sağlamaları gerekir. Eğer ekonomik anlamda bağımsızlığını ilan etmemişlerse emperyalist devletler yeraltı ve yerüstü kaynaklarını sömürdüğü müddetçe bağımsızlığını ilan edemezler."şeklinde ifadelere yer verdi.   

Zâhid Kotku Hoca’nın, Necmettin Erbakan’ın yetişmesinde etkili olduğunu söyleyen Bozan daha sonra şöyle devam etti: "Müslümanların siyasal ve ekonomik olarak güçlü olması gerektiğinin farkında olan Zâhid Kotku Hoca hem siyasi hem de ekonomik anlamda sürekli Erbakan Hoca ile istişare yapmıştır. Erbakan Hoca'nın da yetişmesinde etkili olmuştur. Zâhid Kotku Hoca'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Allah'u Teala bizi onun şefaatinden mahrum etmesin."

Mehmed Zâhid Kotku Hoca efendi Kimdir?

İstanbul İskender Paşa Caminde birçok kesimden on binlerce insanı yetiştiren Zâhid Kotku Hoca, Profesör Doktor Necmettin Erbakan başta olmak üzere pek ve çok âlimi yetiştirdiği için 'Görünmeyen Üniversite' ve 'Hocaların Hocası' olarak tanınıyordu.

20. yüzyılın büyük İslâm âlimlerinden biri olan Mehmed Zâhid Kotku, 1897 yılında Bursa'da doğdu. Babası ve annesi Kafkasya'dan göç eden Müslümanlardandır. Mehmed Zâhid Kotku, üç yaşındayken annesi Sâbire Hanım vefat etti. Zâhid Kotku, eğitimini Bursa'da tamamladı. Beyazıt, Fatih ve Ayasofya Camii ve medreselerindeki derslere devam etti ve hafızlığını tamamladı. Kısa bir süre geçtikten sonra, hocasının isteği üzerine çeşitli ilçe ve köylerde dini hizmetlerde bulundu. 13 Kasım 1980 günü vefat etti. İstanbul Süleymaniye Caminde kılınan cenaze namazının ardından hocalarının yanına defnedildi. Mehmed Zahid Kotku’nun beş ciltlik Tasavvufî Ahlâk adlı eseriyle Dua Mecmuası, Cennet Yolları ve Müminlere Vaazlar adlı eserleri bulunmaktadır. (Mustafa Kaynak / Yunus Sırat - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.