banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Yurdun bir çok yerinde Kerbela ve Aşura etkinlikleri düzenlendi

Hz.Hüseyin ve Ehl-i Betinden 72 güzide yareninin Kerbela’da şehid edilmesinin yıldönümünde, yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerde, günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı, Hz.Hüseyin ve şehadeti konu alan ilahi ve ezgiler seslendirildi  ve aşura ikramları yapıldı.

AĞRI

Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesi tarafından İl Kültür ve Kongre Merkezinde "Hz. Hüseyin-Yasin ve Kerbela" adıyla bir program düzenlendi.

İlahiyatçı Suat Çelik'in sunuculuğunu yaptığı program, Yeşil Cami imamı Hüseyin Bocuk hocanın okuduğu Kuran tilaveti ile başladı.

Tilavetin ardından Kerbela hadisesi ile ilgili yapılan sinevizyon gösterimi  sırasında, katılımcıların duygulanarak göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü. 

Program Grup Vahdet'in Hz. Hüseyin ile Yasin Börü ve arkadaşları üzerine bestelenen eserleri n seslendirmesi ile devam etti.

Programda konuşan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Said Şahin, Kerbela hadisesi ile günümüzü mukayese etti.

Şahin konuşmasında, Yezid'in saltanat için her şeyi yaptığını kaydeden Said Şahin, günümüz İslam dünyasında da mevki makam için inancı, kişiliği ve kimliğinden vaz geçen insanların olduğunu belirterek, “Kerbela bir başkaldırıdır, bir boyun eğmeyişin hadisesidir.  Kerbela'daki  karakterler, günümüzdeki İslam toplumu içerisinde de karşılığını bulan karakterlerdir.  Kerbela'nın   karakterlerinden birisi Yezid'dir. Saltanatı için ahretini berbat eden, Peygamber çocuklarını öldüren Yezid'in saltanatı  sadece bir yıl sürmüştür. Ve bütün bunlar bir  yıl içinmiş. Bu tablo karşısında bugünün Yezid’lerinin, geçmişin Yezid’lerinden ibret almaları lazım. İslam coğrafyası içerisinde çokça Yezid’ler vardır. İslam toplumlarına hükmediyorlar ama, dini kendilerine alet ediyorlar. İslam toplumlarına hükmediyorlar ama, haramın her türlüsünü işliyorlar. Tarihin çöplüğünde çok zalim Yezid’ler, hükümdarlar var. Ve hak ile savaşlarında hep kaybetmişlerdir, kaybetmeye de mahkumdurlar." İfadelerini kullandı.

Kerbela'da dünyadaki makam için ahretini satanlar olduğu gibi, günümüzde de  böylelerinin olduğunu  belirten Şahin,  “Günümüz İslam dünyası içinde makam için ahretini satanlar var. İslam dünyasında  zalimlerin korkusundan dolayı, ya da mevki için ahretini ve kişiliğini satanlar var günümüz dünyasında. Tıpkı Kerbela’daki Ömer bin Sa’d gibi,  din düşmanları ile beraber olup , geçmişi İslamcı olan, ama milletvekilliği için ahiretini  satabilen İslamcılar var günümüz dünyasında… Aynı zamanda Kerbela'da kahramanlar da var. Hz. Hüseyin gibi. Kişiliğini, karakterini ve inancını, mevki makama satmayan bir Hüseyin. Ve beraberinde Hz. Zeynepler vardı. " dedi.

Geçen yıl 6-8 Ekim tarihinde gerçekleşen katliamın, hak ve batılı ayıran bir Furkan olduğuna değinen Said Şahin,” 6-8 Ekim olaylarının 2 yönü vardır. Tıpkı Kerbela olayı gibi. Biri dinidir, diğer biri ise siyasidir. Ashab-ı Uhdud’daki genç gibi, Kerbela’da Hz. Hüseyin gibi, Yasin ve arkadaşları da, kendi canlarını vererek, hakkın ortaya çıkmasına vesile olmuşlardır. Yasin ve arkadaşlarının şahsında yaşanan katliamla, bütün Türkiye bir vahşete uyandı. Gözü dönmüş, insanlıktan çıkmış bir kitlenin gencecik masum çocukları nasıl katlettiğini, katlederken de nasıl canavarlaştığını bütün Türkiye bir kabusla uyanarak gördü. Aslında bu kâbus içerde 30 yıldır yaşanıyordu. İnanın yine PKK canileri tarafından işlenen, yaşanmış olup da bilinmeyen, öyle vahşetler var ki... Şehit Yasin ve arkadaşları o vahşeti yaşayarak,  boyutunu ortaya serdi. 6-8 Ekim olayları günümüzün Kerbela’sı olmuştur.” şeklinde konuştu.

Programın yapılan aşure ikramı sona erdi.

 

DENİZLİ

Denizli İrşad Eğitim İlim Eğitim Kültür Gençlik ve Dayanışma Derneği'nin (İrşad-Der) bayan üye ve gönüllüleri, Yeşilyurt temsilciliğinde Hz.Hüseyin ve Ehli Beyt'in Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü nedeniyle Hz. Hüseyn'i Anma ve Anlama etkinliğinde bir araya geldi. Programa bayanların ve genç kızların yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

Yeşilyurt İrşad-Der temsilciliğinde gerçekleşen program, Kur'an -ı Kerim tilaveti ile başladı. Programda İrşad-Der Bayanlar Komisyonu adına açılış konuşması yapan Nuray Kaçan; "Kerbela faciasından sonra İslam tarihinde hep iki görüntü çizilmiştir. Tıpkı Habil ve Kabil olayında olduğu gibi. Yezit denilince aklımıza saltanat düşkünü, şehvetperest bir tip canlanır aklımızda. Hüseyin denilince ise,aklımıza hak için canını ortaya koyan civan mert bir şahsiyet gelir.   Kerbela denince imam Hüseyin'den sonra ilk akla gelen de Hz. Zeybeb'tir. Hz. Zeyneb'in Kerbela'daki eşsiz rolü, hayatının diğer kısmını gölgede bırakmıştır. Ve bizler Hz. Zeyneb'i tanımalı ve misyonunu hayatımıza rehber edinmeliyiz." dedi.

Program Grup Nida genç kız ekibinin seslendirdiği ilahiler ve okunan  şiirlerle devam etti.   

Programda konuşma yapan Safiye Mengü Göktaş;"Buyrun Kerbelayı anlamaya ve yaşamaya çalışalım. Kerbela’da ve Hüseyni kıyamda  Zeyneb olalım. Onun yerine kendimizi koyalım. Muhakkak şehadet çok yüksek bir mertebedir. Fakat Şehadete şahit olmak, çok acı bir iştir. Gözlerimizin önünde bütün bir ailemizin ve Peygamber evlatlarının öldürülmesine şahit olmak çok daha acıdır.72 şehit hepsi kıymetli, hepsi değerli. Bunların 23 tanesi seyit, tıpkı Resulullah'ın 23 yıllık risaleti gibi."

Göktaş konuşmasının devamında, “Allah'u Teala bizden aynı Hüseyin gibi şehit olmamızı mı bekliyor?  Allah'u Teala bizden bu kadar zor birşey istemiyor. Allah'u Teala ne istiyor biliyor musunuz?  O’nun yolunun hak olduğunu bilmemizi  ve bunu ikrar etmemizi istiyor. Hüseyn'in safında olmamızı istiyor. Hüseyn'lerin, müminlerin ve müslümanların safında olmamızı istiyor. Hüseyn'i saftayız demekle Hüseyn'i safta olunur mu?    İki safın arası açık ve berrak bir şekilde açık iken, nasıl Hz.Hüseyn ve Yezi’din safı  karıştırılabilir? Tıpkı Şehit Yasin Börü ve arkadaşlarının safı ile, onları hunharca katleden canilerin safı gibi..." ifadelerini kullandı.

Kerbela programı  sinevizyon gösterimi ile devam ederken,   duygusal anlar yaşandı. Program yapılan dua ve verilen ikramlarla sona erdi. 

 

KAYSERİ  

Peygamber Sevdalıları Platformuna üyesi   Kayseri Umut-Der tarafından, Kerbela ve Hz.Hüseyini Anma ve Anlama Etkinliği düzenlendi.

Programa Araştırmacı Yazar Abdulkadir Turan, Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş ve Molla Celal Bozdaş katıldı.

Programda konuşan Araştırmacı Yazar Abdulkadir Turan , “Bu katliamı gerçekleştirenler, bugüne kıyasla pek farklı değil, onlar da mescitlere gidiyor, salavat çekiyor, namaz kılıp dua ediyorlardı. Aynı zamanda kendilerine gelen Ehli Beyti ordularla korkunç bir şekilde katlediyorlardı. Bu anlaşılması zor bir vakıadır. Kerbela nerede oldu, kim yaptı, ne zaman bitti, Ehli Beyt’in başına ne geldi sorularını değil, neye kurban oldular, niye oldu, böyle büyük bir musibete neden uğradılar diye düşünüp, irdeleyip kendimize ders çıkarmamız lazım... İnsanlar zalimi durduramadığında mazlumla uğraşır.   O gün de Hz. Hüseyin’e engel olmaya çalıştılar, ama Hz. Hüseyin oraya varıp, Yezid ve topluluğunun tüm zalimliklerini ortaya çıkardı. Eğer Hz. Hüseyin orada Yezid’e itaat etseydi,  o zaman zalime boyun eğmek, sahabe kavli haline gelir, zalime itaat farz olurdu.” dedi.

Etkinlik, yapılan duanın ardından, katılımcılara aşure ikram edilmesiyle son buldu. 

 

BATMAN

Batman merkez Seyitler İmam Hatip Ortaokulunda Kerbela  etkinliği düzenlendi.

Aşure etkinliğine Batman İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Maarif Müfettişleri Başkanı Abdulhakim Aslan, Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Mehmet Naci Şemdinoğlu, Şube Müdürleri Abdulvahap Hınç ve Cemal Konakçı katıldı. Etkinliğe gelen misafirleri Okul Müdürü Şehmus Çeken karşıladı.

Okul ve etkinlik hakkında Okul Müdürü Çeken’den bilgi alan İl Milli Eğitim Müdürü  Aslan, okulu gezerek öğrenciler sohbet ettikten sonra,   10 Muharrem günü nedeniyle  okul bahçesinde düzenlenen aşure günü etkinliğine katılarak   öğrenci ve velilerine aşure dağıttı. Aslan etkinliğine katılan velileri çocuklarına destek oldukları için kutladı.

 

MARDİN-Kızıltepe

Kızıltepe ilçesinde 10Muharrem  Aşura günü münasebetiyle  Ak Parti ilçe teşkilatı tarafından seçim hazırlanan bin kişilik aşure  vatandaşlara ikram edildi.

Ak Parti Kadın Kolları İlçe Başkanı Canan Özçelik yaptığı konuşmada, “ Muharrem ayının bereketi münasebetiyle AK Parti Kızıltepe kadın kolları olarak aşure hazırladık. Bu ayda Hazreti Hüseyin şehit olmuş, Ümmetin acı günüdür. İnşallah yaşanan olaylar son bulur huzur ve barış gelir.” dedi.

 

AKSARAY

Aksaray Belediyesi, 10 Muharrem Aşure Günü nedeniyle kent meydanında  yüzlerce kişiye aşure dağıttı.

Aşure dağıtımına katılan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,   gelecek kuşaklara bu geleneğin aktarılması için aşure dağıtımı yaptıklarını belirterek, “   Aşure Gününün tüm insanlığın dönüm noktası olmuştur.  Muharrem ayı bereketi anlatır. Bu günde hayır hasenat ve sadaka gibi güzel âdetlerin de yaşatılması isabetli ve yerinde olacaktır. Herkes imkânı nispetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunmasını tavsiye ederim. Bilhassa, Peygamberimiz (sav) Mü'minlerin Aşure Gününde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir” dedi. (İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.