banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Yetim-Der 6'ncı yılını kutladı

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Yetim, Öksüz ve Mağdurlar ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yetim-Der), kuruluşunun 6. yılını ‘Yetimlerden Bir Kardeşiniz Olsun’ sloganıyla düzenlediği programla kutladı.

Bir düğün salonunda gerçekleştirilen programa HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı M. Hüseyin Yılmaz, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad’ul Ulema) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, Yetim-Der Genel Başkanı Fikri Karavil, dernek yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve dernek gönüllüleri katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda katılımcılara ezgi ve şiir dinletisi yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Yetim-Der Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ekinci, bir yetimin başını merhametle okşamanın, o yetim için çok anlamlı olduğunu söyledi.

Günümüzde bütün İslam coğrafyasının yetim duruma düştüğünü belirten Ekinci, “Çok sınırlı imkânlarla 6 sene önce bir mum yakan ve bu amaçla gece gündüz çalışmalarına şahit olduğum Yetim-Der camiası ve gönüllülerinden Allah razı olsun. Bir yetimin başını merhametle okşamak o yetim için anlamlıdır, ona hayat verir. Sadece onun için değil, ondan sonra gelecek nesilleri için de anlamlı olacaktır.” dedi.

“Yetim-Der 2015 yılında ihtiyaç sahiplerine 405 bin 500 TL yardımda bulundu”

Daha sonra söz alan Yetim-Der Genel Başkan Yardımcısı Sertaç Tekdal, Yetim-Der’in hedeflerini ve 2015 yılı faaliyet raporunu açıkladı.

2015 yılında ihtiyaç sahiplerine toplam 405 bin 500 TL’lik yardımda bulunduklarını aktaran Tekdal, “2015 yılında Yetim-Der olarak ‘Bir Yetime Sen de Sponsor Ol’ kampanyası çerçevesinde 202 bin 500 TL, ‘Bir Yetimi Sen de Doyur’ kampanyası çerçevesinde 35 bin TL, ‘Bir Yetimi Sen de Giydir’ ve ‘Bir Yetimi Sen de Sevindir’ kampanyası çerçevesinde 24 bin TL, ‘Bir Yetimi Sen de Okut’ kampanyası çerçevesinde 25 bin 800 TL, ‘Bir Yetim Ailesine Sen de Sahip Çık’ kampanyası çerçevesinde ise 37 bin 200 TL yardım gerçekleştirilmiştir. Gençlerimizin ahlakını muhafaza etme adına gerçekleştirilen ‘Bir Yetimi Sen de Evlendir’ kampanyası kapsamında 81 bin TL gençlerimize yardım olarak sunulmuş, 22 tane gencimiz evlendirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Yetimler için kompleks tesis inşa edilecek

2016 yılında öncelikle söz konusu hizmetlerini artırarak devam ettirme hedefinde olduklarını kaydeden Tekdal, şunları söyledi:

“2016 ve ileriye dönük hedeflerimiz kapsamında öncelikle bu hizmetlerimizi artırarak devam ettirmek arzusundayız. Bir başka hedefimiz vakıflaşma sürecidir. Şu an dernek statüsünde olan Yetim-Der’i vakıf statüsüne geçirmektir. Şubat ayı sonunda yurt dışı faaliyetleri kapsamında diğer bazı kardeş STK’larla birlikte Afrika Uganda’da sünnet ve kırtasiye hizmetleri gerçekleştirilecektir. Uzun vadeli olarak yetim gençlerimizin eğitim, barınma, gıda, ahlak, meslek kursları, kültürel ve sportif faaliyetlerin bir arada olacağı bir kompleks tesisi inşa edilmesi taslak projeleri elimizde mevcut. Bunu en kısa zamanda faaliyete geçirmeyi umuyoruz.”

Programda konuşan İttihad’ul Ulema üyesi Molla Beşir Şimşek ise İslam dininin yetimleri koruyup gözetmeye büyük önem verdiğini anlattı.

“Yetimlerimize yüce Allah’ın bir emaneti gözüyle bakmamız gerekir”

Yetimlerin Müslümanlara Allah’ın bir emaneti olduğunu dile getiren Molla Şimşek, “Yetimlerimize yüce Allah’ın bir emaneti gözüyle bakmamız gerekir. Allah, yetimlerin değerini bildirmek üzere Hazreti Muhammed’i yetim olarak dünyaya göndermiştir. Yetimlik hepimizin kapısının önünde sürekli var olan bir hakikattir. Her birimizin çocuğu yetim olmaya adaydır. Zira hepimizin önünde ölüm vardır. Hangimizin ne zaman öleceği, çocuğumuzun ne zaman yetim kalacağı malum değildir. Böyle bir kuruma hepimizin sahip çıkması gerekir. Yetimlerin sadece maddi ihtiyaçlarını değil, manevi ihtiyaçlarını da karşılamamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 22 Kasım 1993’te katledilen Ahmet Arık’ın oğlu Rıfat Arık, yetim olarak büyümenin getirdiği zorlukları anlattı.

Yetimlerin çektiği zorluklarla ilgili sunulan kısa film gösteriminde bazı katılımcıların gözyaşlarına hâkim olamadığı görüldü.

Program, Mehmet Ali Zeybek Hoca’nın yaptığı dua ile sona erdi. (Hamza Adiyaman, Emrah Deniz- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.