banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Faruk Çelik

DİCLE EDAŞ’IN ‘KAR KAPLANLARI’ İŞBAŞINDA

Dicle EDAŞ’ın dağıtım hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta israfa varan aşırı tüketim nedeniyle Ocak 2014’ten bu yana tam 2.467 trafo yüke dayanamayarak yandı.

 Ancak havaların iyice soğuduğu ve elektrik tüketimi ile birlikte aşırı yükten kaynaklanan arızaların da katlanarak arttığı bu günlerde dahi Dicle EDAŞ, müşterilerine kesintisiz ve kaliteli enerji sağlama gayretini sürdürüyor. Oluşturulan deneyimli ekipler, kar kış demeden, her türlü tehlikeye göğüs gererek günün 24 saati hizmet veriyorlar. Dicle EDAŞ’ın ‘Kar Kaplanları’, yeri geldiğinde -17 derecede, karda, tipide arızaları onarmak için yüksek gerilim direklerinin tepesinde çalışıyorlar.

TÜKETİM KATLANARAK ARTTI
Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde özellikle de elektrikle ısınma alışkanlığı nedeniyle enerji talebi had safhaya ulaştı. Dicle EDAŞ sorumluluk bölgesinde daha 2 ay öncesine kadar 35 milyon kWH’nin altında olan günlük enerji tüketimi, kar düşüp, hava sıcaklığı eksiye düştükten sonra bir anda 69 milyon kWH’ye kadar yükseldi. Isınmada kullanıldığı için tavan yapan elektrik tüketiminin, tarımsal sulamanın yapıldığı Temmuz ayındaki tüketimin dahi üzerine çıktığına dikkat çekiliyor.
Tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 75’i kayıt dışı olan 6 ilde, en büyük sorun ise israf. Yapılan hesaplamalara göre, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta bir yılda tüketilen yaklaşık 20 milyar kWH elektriğin 12 milyar kWH’si aşırı israf nedeniyle boşa gitti.

‘KAR KAPLANLARI’ İŞBAŞINDA
Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen müşterilerine kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi verme çabasından vazgeçmeyen Dicle EDAŞ, kış döneminde oluşturduğu deneyimli ekipler ile müşterilerine 7/24 aralıksız hizmet sunuyor.
Dicle EDAŞ’ın ‘Kar Kaplanları’ olarak isimlendirilen arıza ekipleri, günün her saati olası arızalara müdahale için hazır bekliyorlar. Son olarak Diyarbakır-Ergani arasında kopan bir yüksek gerilim hattını onarmak için gece müdahalede bulunan ekipler, ertesi güne kadar çalışma sırasında kar ve tipiye rağmen onlarca metre yüksekteki direğe tırmanarak, gerekli onarımı yaptılar. İş makinelerinin karda yol açmasının ardında çalışmaya başlayan ekiplerin özel giysileri ile iş güvenliğine azami uyum göstererek yaptıkları çalışmalar ise, görenleri hayli heyecanlandırdı.

2 YILDA TOPLAM 2.467 TRAFO YANDI
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların ısınmak için elektrikli ısıtıcılara yöneldiğine dikkat çekerek, ‘’Isıtıcılarda kullanılan elektrik maalesef sayaç dışından ve kaçak olarak kullanılmaktadır. Elektrik, kesinlikle ısınma amaçlı kullanılmamalıdır. Tüketimin arttığı bu günlerde aşırı yüklenme sonucu trafoların yanı sıra, diğer elektrik teçhizatlar yanarak hasar görmektedir. Sorumluluk sahamızda 2014 yılında 1.106 adet, 2015 yılında ise 1.286 adet olmak üzere son 2 yılda toplam 2.392 trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır. Sadece 3 günlük yılbaşı tatilinde havaların soğuması ile beraber yaklaşık 75 adet trafo aşırı yüklenme sonucu yanmıştır. Trafoların gücü artırılarak veya teçhizatların kapasitesi yükseltilerek sorun çözümlenememektedir. Çünkü arttırılan her kapasiteye karılık maalesef ısınmak için kullanılan sobalarının da sayısı arttırılmaktadır. Kayıt dışı ve israf sınırlarının üzerinde elektrik tüketimine son verilmediği takdirde trafo değiştirme ile sorun çözümlenmez.’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.