banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Harran Üniversitesi Urfa Haber haber

Viranşehir'de Ezidiler, Ezi Bayramı Kutlaması! Ezi Bayramı nedir?

Vali Erin, Ezidilerin Bayramını Tebrik Etti

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Viranşehir’de yaşayan Ezidi vatandaşların Ezi Bayramını tebrik etti.
Viranşehir’de yaşayan Ezidi ailelerle bir araya gelen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, ailelerle sohbet ederek sorun ve taleplerini dinledi. Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan tüm vatandaşların inanç özgürlüğü bulunduğunu, herkesin ibadetlerini yapabilme hürriyetinin bulunduğunu belirten Vali Erin, ailelerin bayramını tebrik etti.
Ziyaretin ardından ailelerle hatıra fotoğrafı çektiren Vali Erin’e Viranşehir Kaymakamı Ömer Dereci, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz ve İl Emniyet Müdür Selçuk Doğuş da eşlik etti.

Ezi Bayramı nedir?

Ezidi inanışında “Ezda veya Ezi” Tanrı’nın isimlerinden biridir ve bu bayram Ezi ismi ile anılır.

Ezidilerin temel dini ve toplumsal değerlerinden birisi olan ve “Büyük Oruç Bayramı” olarak da bilinen Ezid Bayramı’ndan önceki 3 gün Ezidiler oruç tutar.

Ezidi inancına göre oruç tutulan günlerde gün boyunca güneşin doğuşundan batışına kadar hiçbir şey yiyilmez ve içilmez. Oruç günlerinde kötü konuşulmaz, adeta bir inziva hali yaşanır.

Oruca başlanmadan önce “Roja Serbire” denen günde Ezidiler birer kurban keser. Oruçtan bir gün önce de kutsal mekanlar ve tapınaklar ziyaret edilir. Oruç günlerinde asla kan dökülmez.

Orucun ardından gelen cuma gününde ise Ezi Bayramı kutlanır.

Anahtar Kelimeler:
Ezi Bayramı Nedir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.