banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Van'da kalitesiz yardım kömürleri iade ediliyor

Her yıl kış aylarında SYDV tarafından dar gelirli ailelere dağıtılan kömürler hakkında, şikayetlerin geldiğini açıklayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, gelen şikayetleri değerlendirdiklerini ve kalorisi düşük kömürleri iade edip, satıcı firma ile ilgili işlem başlattıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereğince tüm katı yakıt satıcılarına belirlenen şartları sağlamaları halinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce ‘katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’ verildiği ve bu belgeyi almayanların SYDV’nin yapacağı ihalelere giremeyeceğini vurguladı.

“Kömürün getirildiği illerde sıkı denetimler yapılmaktadır”
SYDV’nin dar gelirli ailelere dağıttığı kömürün çıkarıldığı illerde denetlendiğini vurgulayan Semerci, denetlenen kömürün kalorisi belirlenen oranda olmasıyla ‘katı yakıt satıcısı kayıt belgesi’ verildiğini söyledi.

Semerci, “Yaptığımız ihalelerde de uygunluk belgesine sahip kömürler alınıyor. Ancak kömürün getirildiği illerde de sıkı denetimler yapılmaktadır. İhaleye girecek olan kurum, Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerimizden personel talep ediyor. Gönderdiğimiz personel, rastgele numuneleri torbaya doldurup, mühürledikten sonra bakanlık tarafından akredite verilmiş  laboratuvara gönderiyor. Laboratuvar numunelerden elde edilen değerlerin, ihalenin şartnamesinde belirtilmiş kalori değerinde olması gerekmektedir. Laboratuvar numune sonucunu il müdürlüklerimize de göndermektedir. İl müdürlüklerimiz de numunenin sonucunu inceleyerek kalori ve elementlerin oranına bakarak, uygun olup olmadığını inceleyip tekrar akrediteli laboratuvara gönderiyor.” şeklinde ifade etti.

“SYDV tarafından dağıtılan kömürden şikayet geliyor”
Dağıtımı yapılan kömürün kalitesiyle ilgili şikayetlerin geldiğini dile getiren Semerci, “Van için Mahalli Çevre Kurulu’nun almış olduğu kömürdeki minimum kalori oranının uygun olması gerekmektedir. Mahalli Çevre Kurulu Van’da satılacak kömürlerin çevre şartlarına göre kalori değerini vermektedir ve bu verilen değerler her yıl yenilenmektedir. SYDV’nin dağıtmış olduğu kömürlerin kalitesiz olduğuna dair bize şikayetler geliyor. Biz gelen tüm şikayetleri değerlendiriyoruz. Şikayetlerden yola çıkarak kömürün kalitesinin uygun olup olmadığını denetliyoruz. Eğer SYDV’nin dağıtmış olduğu kömürler uygun değilse biz bu kömürleri geri iade ediyoruz. Ayrıca kalitesiz kömür satıcısı firma ile ilgili de işlem başlatıyoruz.” diye konuştu.

Son olarak dağıtılan kömürler için gelen şikayetleri değerlendirdiklerini ifade eden Semerci, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gelen şikayetleri iki türlü değerlendiriyor. Bu şikayetler kömürlerin kalitesiz olmasından ve yahut yanlış yakılmasından oluşmaktadır. Genellikle SYDV’nin vermiş olduğu kömürlerin çoğu dar gelirli ailelere dağıtılmaktadır. Bu da dağıtılan kömürlerin sobada yakıldığını gösteriyor. Dağıtılan kömürlerin kalitesi; ‘şartları sağlayan’ minimum kalitede olduğundan sobada yakılan kömürlerin yakma şeklide çok önemlidir. Kömürün kalitesi minimum, yakılmasında da sorun olunca çevreye zarar veren etkiler ortaya çıkmaktadır.” dedi.  (Yılmaz Sönmez/Sedat Karatay - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.