banner2
Öne Çıkanlar haber Urfa karbonmonoksit Balıklıgöl Tomas Wiesner

Van'da depremde hayatını kaybedenler anıldı

Van AFAD İl Müdürlüğü tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)'da 23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin 4. yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programına, Başbakan Eski Yardımcısı Beşir Atalay, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal,  Vali yardımcıları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Van depreminde yapılan kurtarma çalışmalarıyla ilgili hazırlanan filmin ardından, konuşan AFAD Başkanı Oktay, yaşanan depremler ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.

Depremlerden sonra neler yapıldı?

AFAD Başkanı Oktay konuşmasında,“7,2 şiddetinde Van Erciş Merkezli depremle sarsıldık. Yine akabinde 9 Kasım 2011 tarihinde Van Edremit Merkezli 5,6 şiddetindeki ikinci bir depremle sarsıldık. Bu iki büyük depremde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybederken, bin 966 kişi yaralandı. Tabi bu iki depremin akabinde ise 10 bin civarında artçı depremle yine sarsıldık ve bunlar günümüzde de belli aralıklarla yine devam ediyor. Arama kurtarma ekiplerimiz Van'a sevk edildi. 75 bin çadırın dağıtıldığı, 13 çadır kentin, 33 konteynır kentin kurulduğu 30 bin konteynırın Van'a taşındığı çok büyük bir çalışmadan söz ediyoruz. 39’uncu gün gelmeden konutların temelini atan bir ülkeden söz ediyoruz. Bir yılı dolmadan bütün hak sahiplerine konutlarını teslim eden bir ülkeden söz ediyoruz. En ileri ülkelerin bunu başaramayacağını gördük. 25 bin 186 konut bugün itibariyle tamamlanan konut sayısı. 5.5 milyar lira kaynak kullanıldı ve bu konuda bir sıkıntı yaşanmadı. Buradan tekrar hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına da başsağlığı diliyorum.” dedi.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Adayı Beşir Atalay ise, depremden sonra hükümetin yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise “Türkiye'de son yaşadığımız göç hadisesi de bir afettir ve bundan da yüzümüzün akıyla çıkıyoruz. Allah bu tür acıları bir daha yaşatmasın" temennisinde bulundu.

Anma programı Van depremi ile ilgili kurulan serginin gezilmesi ile sona erdi. (Murat Dalgın/Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.