banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Urfa'da düzenlenen Suriye Çalıştayında Batıya tepki VİDEO

Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan, gerek kamplarda gerekse kamp dışında kendi imkânlarıyla yaşayan Suriyeli mültecilerin durumunun ele alındığı Dış İlişkiler İl Başkanları Bölge Toplantısı Çalıştayı, Şanlıurfa'da yapıldı.

Çalıştaya Suriye Ulusal Koalisyonundan Yasin Neccar, Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Gazeteci ve birçok konuşmacı katıldı.


Çalıştay'da Türkiye’nin Suriye Politikası, Suriyeli misafirlerin Türkiye’ye olan sosyo-ekonomik etkileri, Türkiye’nin bu konuda gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Suriye’de yaşanan olayları bir imtihan olarak gördüklerini belirten Yasin Aktay yaşanan bu imtihanların, bu imtihana muhatap olan insanların ahlakını ortaya çıkardığını belirterek ‘Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir’ geleneğinden geldiklerini, bu algıdan dolayı Suriyeli misafirlere sahip çıktıklarını söyledi.

 Batının Suriye konusunda sessiz kaldığını iddia eden Aktay,  “Bazı insanlar 100 yıl önce yaşanan soykırımları gündeme getirdiği halde maalesef yanıbaşlarında yaşanan katliamları göremiyorlar. İşte bu onların ikiyüzlü olduklarını gösteriyor. Bu insanlar sürekli ‘tarihle yüzleşelim’ diyorlar peki tarihle yüzleşip de ne yapacaksın? Biz önce gözümüzün önündeki soykırımları ortadan kaldıralım. İşte Suriye konusundaki bu sessizliği de ortaya çıkarmamız bizim görevimiz oldu.” diye konuştu.

“Avrupa Birliği Hakem Heyetinin seçmensiz Mısır seçimleri açıklaması ilginç”

Aktay, Mısır’da yaşanan seçimlere de değinerek Mısır’da yaşanan seçimlerin adeta seçmensiz geçtiğini bunun için de seçimlerin üç gün uzatıldığı halde Avrupa Birliği Hakem Heyetinin herşey yolundaymış gibi açıklama yapmasını hayretle karşıladıklarını söyledi.
 

“ Suriyeye geri dönmek istiyoruz”

Ulusal Koalisyon konuşan, Yasin Neccar ise Türkiye’nin Suriye konusunda attığı adımları çok önemli bulduklarını belirterek, “İlişkilerimize sadece insan ilişkileri ile beraber stratejik yönüne de bakılmalıdır. Yaklaşık yarım milyon çocuk bugün Türkçe öğreniyor. Kısa zamanda geri dönmek istiyoruz. Güvenli noktalara,kurtarılmış bölgelere ulaşıp buralarda faaliyet göstermek istiyoruz.Sınır haricinde sanayi ve siyasi alanda ortaklıklar kurmamız gerekiyor.Özellikle Suriyeli işadamları için imkanlar oluşturmalıyız.” İfadelerine yer verdi.

(Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.