banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Urfa Valiliği Genelge Yayınladı: Satışı İzne Bağlandı

T.C ŞANLIURFA VALİLİĞİ 
            ŞANLIURFA İL SINIRLARI İÇERİSİNDE HOBİ MALZEMESİ SATAN ŞAHISLARIN / FİRMALARIN İNSANSIZ HAVA ARACI (İHA) YEDEK PARÇALARININ SATIN ALINMASI, TEMİN EDİLMESİNİN DENETLENMESİ VE BU DENETLEMEYE UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA İLİŞKİN KARAR 
 
AMAÇ:
 
MADDE 1 - Gelişen teknoloji ile birlikte, sivil İnsansız Hava Araçlarının  (İHA) kamera harici yük taşıyabilme kapasitelerinin arttırıldığı bilindiğinden, küresel ölçekte bir tehdit haline gelen terörizme karşı önemli roller üstlenmekle birlikte, son zamanlarda terör örgütlerince keşif, gözetleme ve saldırı amaçlı kullanılması ihtimallerine binaen bu tür hava araçlarının satın alınmasının, temin edilmesinin ve kullanılmasının denetlenmesi ve belirli bir izne bağlanabilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.
 
KAPSAM:
 
MADDE 2 -Bu karar Şanlıurfa ili sınırları içerisinde İnsansız Hava Araçları (İHA) yedek parçalarını satan, satın alan, temin eden gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
 
TANIM:
 
MADDE 3 -
İnsansız Hava Aracı (İHA) :Spor ve eğlence amacıyla kullanılan model uçaklar da dahil olmak üzere, içinde insan olmadan motor gücü ile uçuş yapabilen ve bir kontrol bağlantısı ile pilot tarafından kontrol edilen veya otonom operasyonu pilot tarafından planlanarak takip edilen hava aracıdır.
 
HUKUKİ DAYANAK:
 
MADDE 4 - Bu Karar
 
a ) 5442 sayılı il İdaresi Kanunu’nun 11. ve 66. Maddelerine
 
b ) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 329, 330, 331, 332, 334, 335, 336 ve 337. Maddelerine
 
c ) 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 93. Maddesine
 
d ) 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine
 
e ) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatına (SHT-İHA)
 
f ) İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 31.12.2018 tarihli 13030 sayılı yazısına istinaden hazırlanmıştır.
 
GENEL ESASLAR:
 
MADDE 5 -
a ) Teröristle mücadele harekatının yoğunlukla sürdürüldüğü il ve ilçelerde hobi malzemesi satan şahısların / firmaların İHA yedek parçaları açısından denetlenmesi hususunda gereken tedbirlerin alınması.
                                                                               
1/2
b ) İnsansız Hava Aracı (İHA) yedek parçalarını satan şahısların / firmaların, yedek parça talep eden şahısların ön müracaatı alındıktan sonra, kolluk kuvvetlerine bilgi verip kolluk tarafından 3 (üç) iş günü içerisinde satış yapan şahıslara / firmalara verilecek olumlu cevap doğrultusunda alıcı şahsa satış yapılabilecektir.
 
c ) İnsansız Hava Aracı (İHA) yedek parçalarını satan şahısların / firmaların, yedek parça talep eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kimliğinin bir suret fotokopisi alındıktan sonra ikamet adreslerini ibraz etmeleri halinde İHA yedek parça satışı yapılabilecektir.
 
d ) İnsansız Hava Aracı (İHA) yedek parçalarını satan şahısların / firmaların, yedek parça talep eden Yabancı uyruklu şahısların vize/ikamet izin belgesi bulunanlara pasaportunun bir suret fotokopilerini ibraz etmeleri, pasaportu bulunmayan yabancı uyruklu şahısların ‘Geçici Koruma Kimlik Belgesi’ nin bir suret fotokopisini ve ikamet adresleri ibraz etmeleri halinde İHA yedek parça satışı yapılabilecektir.
 
 e ) İnsansız Hava Aracı (İHA) yedek parçalarını satan şahısların / firmaların yedek parça talep eden şahıslardan ibrazı istenen belgelerle birlikte hangi yedek parçanın kaç adet satışının yapıldığı ve tarihini not aldıktan sonra bu belgeler satış yapan şahısların / firmaların bu konuya ait tutacağı dosyada muhafaza edilecek,  denetimler esnasında denetimi yapan kolluk görevlilerine gösterilecektir. Ayrıca ilgili kolluk/güvenlik biriminin talebi üzerine talep edilen birime teslim edilecektir.
 
CEZAİ HÜKÜMLER:
 
MADDE 6 -5. Maddede belirtilen İnsansız Hava Aracı (İHA) yedek parçalarını satan şahısların / firmaların fiilleri ayrı bir suç oluşturmuyor ise 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesi delaleti ile 5236 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır.
 
YÜRÜRLÜLÜK:
 
MADDE 7 – Bu karar Şanlıurfa Valisi  tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
 
YÜRÜTME:
 
MADDE 7 – Bu karar hükümlerini Şanlıurfa Valiliğince yürütülür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.