banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Milletvekili Gaziantep

Urfa Müftüsu Tolan’dan Organ Bağışı Açıklaması

Organ nakli ve kan bağışının çok büyük bir sadaka olduğunu söyledi. İslam’da tedavinin yeri olduğunu belirten Müftü Tolan, ‘’Dinimizde tedavi gerekiyor. İnsanda meydana gelen rahatsızlık ilaçla tedaviyle edilmek suretiyle düzeltilmesi onarılması esastır. Bazı durumlarda bu ilaçla mümkün olmuyor. Çünkü ya doku bozuluyor veya organ bozuluyor. Artık işlevini yapamayacak duruma geliyor. Veya biri kan kaybediyor. Dolaysıyla bu hastaya acilen kan vermek dışında yapabilecek her hangi bir şey yok. Kan bağışı, doku bağışı, veya organ bağışı, bu insanın insana yapabileceği en büyük yardım, en büyük sadakadır. Çünkü insanın malından vermesi başka, canından vermesi başkadır. Hiçbir zaman maldan verilen yardımlar, candan verilenin karşılığını tutamaz.’’ ifadelerini kullandı.

‘’VATANDAŞLARIMIZ YANLIŞ DÜŞÜNCEYE KAPILMASIN’’

Vatandaşların bu konuda tereddütlerinin olduğunu vurgulayan Müftü Tolan, ‘’Kan bağışı veya organ bağışı konusunda bazı insanlar, aklında ki bir tereddütle yanlış bir düşünceyle hareket ediyor. Ben organımı bağışlarsam, buna hayat verirsem, bu da gidip yanlış işler yaparsa, acaba günahı bana gelir mi? gelmez mi? Sen bir adama yemek ikram ediyorsun. Adam gidip kötülük yaparsa, sana yazılır mı? Herkesin kendi iradesi ve kendi aklı var. Kim yaparsa, günahı da ona ait, sevabı da ona ait olur. Bizim için önemli olan, bir insanın kurtarılmasıdır. İnancı ve dini ne olursa olsun, hiç fark etmiyor. En yakınını düşünsünler, onlar bu hale düşerse nasıl hareket ederler. Bunu düşündüklerinde ikna olacaklarını düşünüyorum.’’ dedi.

‘’ORGAN NAKLİNİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ŞARTLARI TAŞIMASI GEREKİYOR’’

Müftü Tolan, Organ bağışı için gereken şartları da sıraladı:

-Organ nakli işlemlerinin caiz olabilmesinin birinci şartı, mutlaka devlet kontrolünde olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığın mevzuatında bu şartlar yer alıyor. 

-Zaruret halinin bulunması gerekiyor. Yani keyfi nakil olmayacak. 

-Organ ve doku sağlanan kişinin bu işlemin yapılması esnasında ölmüş olması gerekiyor. Veya bir kişiye organ naklinde bulunacak kişinin sağlığını tehlikeye atmaması önem arz eder. 

-Alınacak olan organ, doku veya kan kesinlikle parayla satın alınmaması lazım. 

-Organ nakli yapılacak kişinin rızası alınması gerekiyor. Onunda iradesini ve fikrini almak gerekiyor. Yani istemediği halde ona doku veya organ nakli yapılırsa olmaz. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.