banner2
Öne Çıkanlar ABD MHP Urfa Balıklıgöl PapeAlioune Ndıaye Kırgızistan milli takımı

Urfa'da 15 Temmuz Anıldı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Şanlıurfa’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, tüm yurtta olduğu gibi Şanlıurfa’da da kutlandı. Şanlurfa’daki kutlamaların adresi Haleplibahçe'de bulununan Arkeoloji Müzesi önündeki alan oldu.

Akşam namazının ardından başlayan kutlama programına Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, merkez ilç kaymakamları,20. Zırhlı Tugay Komutanı Oktay Aybuga, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, AK Parti İl Başkanı Bahattin Yıldız, şehit ve gazi yakınları ile Vatandaşlar katıldı.

15 Temmuz Unutulmayacak

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Şanlıurfa’da düzenlenen akşam programında konuşan Vali Abdullah Erin, 15 Temmuz’daki devlet-millet birlikteliğinin, sosyoloji teorilerini bile altüst ettiğini söyledi.

Türkiye’nin demokrasi tarihinde bir dönüm noktası olan 15 Temmuz’un dördüncü yıl dönümü münasebetiyle Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi önünde bir program düzenlendi. Şanlıurfa Valiliği koordinasyonunda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçe belediyeleri ile kamu kuruluşlarının işbirliğiyle organize edilen program, sosyal mesafe kuralları gözetilerek kılınan akşam namazı ile başladı.

Şehitlerin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celil Abuzer’ın 15 Temmuz temalı sunumu, öğrencilerin şiirler okuması, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tiyatro grubunun 15 Temmuz konulu tiyatro gösterimi ile devam etti.

Yatsı namazının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşmasının dev ekranlardan canlı olarak verildiği programda, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve siyasi partilerin il başkanları birer selamlama konuşması yaptılar.

İlahi dinletisi, 15 Temmuz konulu belgesel gösterimi ve tüm camilerde sala okunmasının ardından sona eren program, Şanlıurfa’daki üç televizyondan da canlı olarak yayınlandı.

“15 Temmuz’un Farklı Anlamları Var”

15 Temmuz’un yaşanan tarihi siyasi kırılma anlarından bir tanesi olduğunu ve bu şekilde tarihe geçtiğini belirten Vali Erin, 15 Temmuz’un sadece başarısız bir darbe teşebbüsü olarak değerlendirilmesinden öte anlamlar ifade ettiğini söyledi.

15 Temmuz gecesi yaşananların, aklını kiralamış olanların gerçekleştirmiş olduğu bir teşebbüsten öte, kahramanlarla korkakların, cesurlarla hainlerin, vatanperverlerle vatansızların, güzellerle çirkinlerin, fedakârlarla sünepe olanların, iyilikle kötülüğün karşı karşıya geldiği çok önemli bir kırılma anı olduğunu dile getiren Vali Erin, “O gün, Cenab-ı Allah’ın ilahi hikmeti gereği Hak galip geldi. Hainler, alçaklar, zalimler, vatanını satanlar bir kez daha zelil oldu. Aradan geçen dört yıllık süreçte, her yıl bu teşebbüste bulunanların mağlup edildiği, bütün kutsal değerlerimizin tahrip edildiği ve tahrip eden din bezirgânlarının diz çöktürüldüğü, milletimizin iradesinin galebe geldiği bir gündür. O gün milletimiz üzerindeki külleri silkeleyerek, güvendiği Sayın Cumhurbaşkanımız etrafında kenetlenerek, tarihte hiçbir milletin başaramadığını başardı.

O gün, devletle milletin kaynaşmasının, her vesile ile dile getirdiğimiz milli birlik ve bütünlüğümüzün her türlü mezhep, meşrep, siyasi düşünce ve anlayışları bir tarafa bırakarak hainlere karşı galebe çaldığı günlerden bir tanesi oldu. O gün ve o gece, milletin içinden çıkan yöneticilere milletin ne kadar sahip çıktığının, milletin güvendiği idarecilerle, ideallerini yaşatanlarla ne kadar sahip çıkacağının ve canını ortaya koyabileceğinin en güzel örneklerinden bir tanesi sergilendi.” diye konuştu.

Sosyoloji teolojisinde millet ile hükümetin zıt kutuplar olarak algılandığını, milletin ekonomik ve sosyal refah istediğini, hükümetlerin de kısıtlı imkânlarla bu ihtiyaçları karşılayabildiği ölçüde iktidarda kaldığını belirten Vali Erin, “Ama zıttırlar. Sürekli çatışma halindedirler. Bu genel sosyoloji teorisinde de böyledir. Ama o gün, bu teorilerin de alt üst olduğunu, zıt gibi görünen iki kutbun nasıl bir araya geldiğinin ve bütünleştiğinin en güzel örneklerini hep birlikte canlı olarak yaşadık. Bir taraftan ihanet teşebbüsünün gerçekleştiği bir gece, diğer taraftan da milletimizin ortaya koyduğu kahramanlıkların sergilendiği bir geceydi 15 Temmuz. Bünyesinde kötülükleri barındıran ama Cenab-ı Allah’ın şerleri hayra tebdil eden kudretinin tecelli ettiği gündü ve geceydi.” diyerek, 15 Temmuz akabinde Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir kayba uğramadan, siyasi ve askeri anlamda daha güçlü hale geldiğini hatırlattı.

15 Temmuz hain darbe girişimine karşı milletin devletine sahip çıkmasını çarpıcı örneklerle aktaran Vali Erin, birlik ve beraberliğin daha çok güçlendirilmesine vurgu yaparak, 15 Temmuz’un gelecek nesillere aktarılmasının önemine işaret etti.

Vali Erin, 15 Temmuz şehitlerini rahmetle anarken, gazilere de sıhhat ve afiyetler diledi.

Başkan Beyazgül: Su Uyur Düşman Uyumaz

Programda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de hain darbe girişiminden önce Türkiye’de yaşananlara dikkat çekerek, üniversite seçme sınavı sorularının çalınması, sermayenin tek elde toplanması girişimleri ve kendilerinden başkasına hayat hakkı tanımayan bir sistemin örümcek ağı gibi her tarafı sarmaya başlamasını gibi sorunları hatırlattı.

15 Temmuz’da Çanakkale ruhunun, 11 Nisan ruhunun uyandığını gördüklerini dile getiren Beyazgül, 15 Temmuz gecesi ve sonrasında meydanlarda demokrasi nöbetine çıkan vatandaşlarla yaşadığı bazı diyaloglardan örnekler anlatarak,  “Su uyur düşman uyumaz. Rehavet yok. Bunlar şimdi yine üzerimize geliyorlar. İftirayla, birlik ve beraberliğimizi bozmakla, yalanla geliyorlar. Her türlü yanlışlığı yaptıktan sonra takiye icabı hiçbir şey yokmuş gibi aramıza giriyorlar. Biz, birlik ve beraberliğimizi bozmayacağız. Bunlara kanmayacağız, bunlara karşı uyanık olacağız, el ele olacağız.” dedi.

Beyazgül, “Bugüne kadar başımızı eğmedik, bundan sonra da başımızı Allah’ın izniyle eğmeyeceğiz. 15 Temmuz günü tanıdılar, eğer bir daha tanıtmamız icap ederse, bir daha tanıtacağız. Ama bu bayrak göklerden inmeyecek, bu milletin birlik ve beraberliği Allah’ın izniyle bozulmayacak.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından program gece 00:15'te okunan selaların ardından son buldu.

Anahtar Kelimeler:
15 Temmuz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.