banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

Üniversiteden Önemli Adım! Organik Fare İlacı Geliştirecek


Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü doktora öğrencisi Şükrü Esin’in koordinatörü olduğu ve Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Türedi iş birliğinde yürütülen proje ile Akdeniz havzasındaki ülkelerde sürdürülebilir tarım ve biyorodentisit (organik fare ilacı) geliştirilmesi amaçlanıyor. 
Proje çerçevesinde ekolojik tabanlı lokal toksik bitkilerden kırsal ve kentsel alanlarda zararlılarla mücadelede çevre dostu yöntemlerle biyorodentisit geliştirilecek ve EBRM (Ecologically-Based Rodent Management) uygulamaları yaygınlaştırılacak. Sürdürülebilir bir tarım için çevre dostu yaklaşımların amaçlandığı proje, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki çiftçilere ve genç ziraat mühendislerine pek çok faydalar sağlayacak.
Projenin yürütücüsü olarak Harran Üniversitesi’nce proje çıktıları olan açık kaynaklı uygulamaların, ülkemizde ve tüm Akdeniz ülkelerinde kullanımının sağlanması hedeflendi. Özellikle kırsal ve kentsel alanlarda farelerle mücadelede çevre dostu yöntemler geliştirmek ve fare hareketlerini ve yoğunluğunu tespit etmek için Raspberry tabanlı bir cihaz geliştirilmesi için planlanan proje, 2025 yılına kadar devam edecek. 
Yunanistan'dan   Hellenic Akdeniz Üniversitesi, Fas'tan Muhammed V. Rabat Üniversitesi ve Rabat Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Güney Kıbrıs'tan Mükemmeliyet Merkezi (CYENS) ve Hollanda'dan MetaMeta Research şirketinin dahil olduğu 6 ortaktan oluşan bir konsorsiyuma sahip proje, MetaMeta Anatolia adlı araştırma şirketince koordine ediliyor. Akdeniz'de su, tarım, gıda, tarım-gıda değer zinciri temalarında uluslararası ortak projeler destekleyen Prima-Med Programı tarafından desteklenmeye hak kazanan projenin hibesi ülkemizde TÜBİTAK tarafından karşılandı. 
Fare zararlılarına karşı gıda güvenliğini korumalıyız
Kimyasal pestisit kullanımının tarımsal üretimi ve artan nüfusu etkilediğini, mevcut sorunun; ihtiyaç ile araştırma sonuçları arasındaki kopukluk olduğunu belirten Ziraat Fakültesi doktora öğrencisi Şükrü Esin; “Şehirlerde fareler ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır ve bunun yanında birçok hastalığı taşıdığını da biliyoruz. Kırsalda ise fareler tarım arazilerinde, bahçelerde ve ambarlarda her yıl çok büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. Mevcut en yaygın çözüm kimyasal fare ilaçlarıdır. MED4PEST projesi, Akdeniz'de kimyasal ilaç kontrolünden biyolojik ve ekolojik haşere yönetimine geçişe katkıda bulunmayı ve bunun sonucunda eko-sürdürülebilir tarım sistemlerine yol açmayı, ekosistem sağlığı için daha yüksek kalite ve miktarda mahsul üretimi ve girdi kullanımının optimizasyonunu hedefliyor. Ülkemizde organik fare ilacı üretilmiyor ve hali hazırda satılan fare ilaçları ithal ürünlerdir. Projenin sonunda toksik bitki menşeli Biyo-rodentisit ve Rasspberry tabanlı fare izleme cihazı geliştirilecektir” diye konuştu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.