banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

Üniversite Rejeneratif Pamuk Üretim ve Araştırmaları için anlaşma imzaladı

Yürütücü kuruluşluğunu Harran Üniversitesi’nin yaptığı, Maritaş Denim San. Tic. ve A.Ş’nin müşteri kuruluş olarak yer aldığı TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği destek programına, proje başvurusu kapsamında işbirliği yapıldı.
İmzalanan proje, ülkemiz pamuk üretiminde lider konumundaki Şanlıurfa’da yönlendirici akademik çalışmalar yapan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve denim kumaş üretiminin lider kuruluşlarından Kahramanmaraş’ta faaliyetlerini yürüten Maritaş Denim San. Tic. ve A.Ş ile Rejeneratif pamuk lifi üretimi ve tekstil sektöründe kullanımı üzerine ülkemizdeki ilk Üniversite-Sanayi İşbirliği örneği olması açısından büyük önem taşıyor.
Protokol, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik ve Maritaş Denim San. Tic. ve A.Ş Genel Müdürü Fatih Kesim tarafından imzalandı. 
Harran Üniversitesi Rektörlük Makamında gerçekleşen imza töreninde, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Osman Çopur ve Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, Maritaş Denim Fabrika Müdürü Celal Erkuş, Maritaş Denim Arge Merkezi Müdürü Kübra Sabancı Kapukaya ve ARGE Mühendisi Abdulsamed Çam’da hazır bulundu.
Projeyle; rejeneratif pamuk lifi üretimine yönelik temel prensiplerin geliştirilmesi, lif üretim sürecinin uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından rejeneratif tarım uygulaması olarak tescil edilmesi, konvansiyonel pamuk lif üretimi ile karşılaştırmaların yapılmasına olanak sağlayacak şekilde paralel üretim faaliyetlerinin yapılması, ekim parametrelerinde varyasyona gidilerek sonuçların çeşitlendirilmesi hedefleniyor.
Yanısıra dijital tarım uygulamaları ile toprak özelliklerinin izlenmesi, başta su olmak üzere tarımsal girdilerin takibi ve karbon ayak izi değerlerinin hesaplanması, rejeneratif pamuk lifi özelliklerinin belirlenmesi, pamuk lif örneklerinin Maritaş Denim bünyesinde iplik ve denim kumaş üretiminde kullanımı, iplik ve kumaş mekanik, boyanabilirlik ve giyim konforu özelliklerindeki değişimlerin ortaya konması amaçlanıyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.