banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Üçlü Danışma Kurulunda Neler Konuşuldu? İşçinin Beklentisi Karşılanacak mı?



Ankara’da yapılan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonlarının genel sekreterleri katıldı. 
Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, isçi ve isçi sendikalarıyla birlikte enflasyonla top yekûn mücadele edeceklerini ve isçiyi ezdirmeyeceklerini ifade etti. Bu toplantının Cumhurbaşkanının talimatıyla uzun bir aradan sonra gerçekleştirildiğini ve periyodik olarak yapılacağını söyleyen bakan Selçuk, İssizlik ve istihdam konularının öncelikli icraatları arasında olduğunu söyledi. İsçi sendikalarının taleplerini not alan Bakan Selçuk, KHK ile 4/D kadrosuna geçenlerin 2019 TIS'ine dahil edilip edilmeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı.
Çalışma hayatının tüm sorunlarının değerlendirildiği toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri görüşlerini dile getirdi. İşçi sendikalarının temsilcileri, yüksek enflasyon dikkate alınarak asgari ücretin yılbaşı beklenmeden artırılmasını, KİT'lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınmasını, İşsizlik Sigortası'ndan aylık bağlanma koşullarının kolaylaştırılmasını ve işsizlik maaşının artırılmasını talep ettiler. İşçi sendikaları ayrıca geçen yıl rafa kaldırılan kıdem tazminatı fonunun yeniden gündeme getirilmemesini istediler.
TİSK ise eylül ayında sona eren işçi başına aylık 100 lira tutarındaki asgari ücret desteğinin devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. 
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında konuşan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “1 Ekim'den itibaren asgari ücrete enflasyon zammı yapılmalıdır. Bunun yansıra çalışanlar üzerinde giderek artan vergi yükü hafifletilmelidir" dedi.

Kavlak, toplantıda TÜRK-İŞ’in çalışma hayatı ile ilgili görüşlerini aktarırken şu başlıkları vurgu yaptı.
Asgari Ücrete Enflasyon Zammı
Artan Enflasyon Rakamları karşısında asgari ücretle çalışan emekçiler yaşam mücadelesi vermektedir.  Acilen 01.10.2018 tarihinden itibaren asgari ücrete enflasyon zammı yapılmalıdır. 01.01.2019 tarihinden itibaren ise asgari ücret yeniden görüşülmelidir.
Kısa Çalışma Ödeneği
TÜRK-İŞ olarak kısa çalışma ödeneğini destekliyoruz. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulunda işten çıkarılmama şartı getirilmelidir.
İşsizlik Sigortası ve Çalışanlar Üzerindeki Vergi Yükü
İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı ve kesinlikle arttırılmalıdır. Bunun yansıra çalışanlar üzerinde giderek artan vergi yükü hafifletilmelidir.

KİT’ler de Çalışan Taşeronlara Kadro Hakkı
Taşeron çalışanlara tanınan kadro hakkı KİT çalışanlarında ivedilikle verilmelidir. Ayrıca, kadroya geçerek sürekli işçi olan taşeron işçilere toplu iş sözleşme kapsamında %4+%4 olarak belirlenen zam oranları revize edilmelidir.

Kıdem Tazminatı
Kıdem Tazminatının sürekli gündeme gelmesi çalışanları rahatsız etmektedir. Bu konuda taraflar artık kesin bir mutabakata varmalıdır.
 Teşkilatlanmanın Önündeki Engeller
Teşkilatlanma sürecinde işyerinde çoğunluğun alınmasından sonra işverenin itirazı sonucu açılan davalar ortalama 4-5 yıl sürmektedir. Bu süreçte işveren tarafının sendika üyelerinin iş akdini fesh etmesi sonucu, dava bittiğinde işyerinde sendika üyesi kalmamaktadır. Bu nedenle sendikalar da toplu iş sözleşmesi yapamamaktadır. Bakanlık tarafından bu sorunun acilen çözülmesi için yeni bir yasa taslağı hazırlanmalıdır. TÜRK-İŞ olarak böyle bir çalışmaya katkı koyacağımızı bildiririz.
TÜRK METAL SENDİKASI REVİZEDEN YANA

Türk Metal Sendikası adına toplantıya katılan Murat Koçak Toplantı sonrası yaptığı açıklamada kadroya geçerek sürekli işçi olan taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında %4+%4 olarak belirlenen zam oranlarının revize edilmesini gündeme getirdiğini söyleyerek; “Artan enflasyon rakamları karşısında asgari ücretle çalışan emekçilerin yaşam mücadelesi verdiğini, asgari ücretin acilen görüşülerek,01.10.2018 tarihinden itibaren, bu ücrete enflasyon oranında zam yapılmalı, 01.01.2019 tarihi itibariyle de yeniden görüşülmesi gerektiğini ifade ettim.
Ayrıca gündemde olan kısa çalışma ödeneğinin uygulanması konusunu desteklediğimizi, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya, işten çıkarmama şartının getirilmesi gerektiğini belirttim.
İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kolaylaştırılmasını, verilen miktarın ise kesinlikle artırılması gerektiğini de dile getirdim.
Geçmişte taşeron çalışanlarına tanınan kadro hakkının, KİT çalışanı emekçilere de tanınması, onlarında ivedilikle kadroya alınması gerektiğinin altını çizdim.
Yine kadroya geçerek sürekli işçi olan taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında %4+%4 olarak belirlenen zam oranlarının revize edilmesini de gündeme getirdim.
Özellikle kıdem tazminatı ile ilgili sürekli birtakım senaryoların gündeme geldiğini, bunun çalışanları huzursuz ettiğini, bu konuda hiçbir formül üzerinde tarafların bir mutabakatı olmadığının altını çizdim.
Bunun yanında çalışanların üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini de ekledim” dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.