banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç Urfa Haber Balıklıgöl

TÜTÜN KULLANIMI PANDEMİDE DAHA FAZLA TEHLİKE ARZ EDİYOR

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Çadırcı, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayarak tütün kullanımının kişiye ve çevreye zararını anlattı. Doç. Dr. Çadırcı, Covid -19 pandemisinde tütün kullanımının zararının daha fazla olduğunu söyledi
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Çadırcı, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle sigaranın ve tütün ürünlerinin zararını anlattı. Doç. Dr. Çadırcı, her yıl 9 Şubat’ın toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla ülkemizde ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlandığını belirtirken, tütün kullanımının Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu dönemde daha fazla tehlike arz ettiğini ve tütün ürünü kullanımını bırakmanın her zamankinden çok önem taşıdığını ifade etti.
Doç. Dr. Dursun Çadırcı şunları dile getirdi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 Küresel Tütün Raporu’na göre; sigaranın akciğer kanseri, KOAH, damar hastalıkları gibi yaklaşık 50 kadar kronik hastalıkla ilişkili olduğunu ve her yıl yaklaşık 8 milyon insanın tütün kullanımı yüzünden hayatını kaybettiğini biliyoruz. Bunların yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara dumanına maruz kalmaktan kaynaklanıyor.  Tütün ürünü kullanımının, bağışıklık sistemine zarar verdiği, genel olarak akciğerlerinin savunma mekanizmasını bozduğu, mukus artışı nedeniyle akciğer, üst solunum yolu enfeksiyonları ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini artırdığı uzun yıllardır bilinmektedir.
Bilimsel çalışmalar, tütün ürünü kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, tütün ürünü kullanmayan ve tütün dumanına maruz kalmayanlara kıyasla Covid-19’a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu göstermektedir. Akciğer rahatsızlığı bulunan bireylerin mevcut hastalıkları daha da ağırlaşma riski taşımaktadır. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı akciğerde tahribat yaratırken; koronavirüs de doğrudan akciğerleri hedef almaktadır. Diğer taraftan sigara içme eylemi sırasında maske takılmaması, birden fazla kişinin bir araya gelerek sigara içmesi ve içim sırasında muhtemelen kontamine ellerin ve sigaraların ağız ve yüze temasının artması, sigara içen bireylerin Covid-19'a yakalanma riskini arttırmaktadır.
Pandeminin hızla arttığı şu günlerde çok daha dikkatli olmak durumundayız. Bağımlılıkla mücadele komisyonu başkanı olarak bu konuda birçok çalışmalarımızın olduğunu, özellikle gençlere yönelik etkinlikler düzenlediğimizi belirtmek isterim.”
Sigara kullanımının tartışmasız zararlı olduğunu belirten Doç. Dr. Dursun Çadırcı bu gerçeği vurgularken, “Vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum sigarayı bırakma gününde bir iyilik yapın, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun, lütfen sigarayı bırakın" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.