banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

TİGEM uyarılara rağmen anız yakıyor



Dünyanın en büyük Devlet Üretme Çiftliği olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü (TİGEM), hasat sonrası kalan atıklardan yakarak kolayca kurtulmaya çalışması, uzun yıllardır verimli ve bereketli topraklarıyla hafızalarda yer edinen Ceylanpınar’ın geleceğini tehlikeye sokuyor.

Ceylanpınar’da bulunan ve dünyanın en büyük tarım işletmesi olan TİGEM’in zararlı olmasına rağmen anız yakması tepkilere neden oldu. Yaklaşık 1 milyon 700 bin dekar araziye sahip olan TİGEM’in anız yakması sonucu ilçede oluşan çevre kirliliği ise tepkilere neden oluyor.

Anız yakılmasıyla oluşan dumanın yaşama zarar verdiğini söyleyen vatandaşlar, "Dumandan dolayı yaşlılar, çocuklar ve hatta yetişkinlerin bile solunum yapması zorlaşmaktadır. Hemen her gün hepimizin evlerinin içine nüfuz eden kül, ciddi kirlilik yaratmakla kalmamakta artık evlerde oturamaz ve nefes alamaz durma gelinmektedir. Yapılan uyarı ve açıklamalara rağmen halen TİGEM anız yakmaya devam etmektedir." dediler.

Uyarılara rağmen anız yakılıyor

Yasağa rağmen hasat sonrası tarlalarda bulunan anızların TİGEM tarafından yakıldığı da dikkatlerden kaçmadığını belirten yetkililer, anızın yakılmasıyla toprağa büyük bir zarar verildiğini ifade ettiler.

Anızla birlikte bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmının yani organik maddesinin de yandığını belirten uzmanlar ise, anızın yakılmasıyla toprağın erozyona karşı olan dayanıklılığının azaldığını ve anızı yakılan toprağın su tutma gücünün de düştüğünü söyleyerek, bu durumun toprağın doğal yapısının bozularak verimliliğinin düştüğü uyarısında bulundular. (Mustafa Kaynak – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.