banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Tarım Bakanlığı Yazı Gönderdi: Bakkal ve Marketlerde Ambalajsız Satışı Yasaklandı

Pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız ekmek çeşitlerinin satışı yasaklanmasının yerinde bir karar olduğunu dile getiren Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı; "Çalışmamıza duyarlı kararlar alındı. sebze satan bakkallarda ekmek satışı yasaklandı. Ancak tüketicinin ekmeğe ulaşamayacağı şekilde şartları oluşturup ambalajlı olarak satışa arz edilmesi halinde Bakkal ve Marketlerde ekmeğin satışına müsaade edildi" dedi.

Tarım ve orman bakanlığı tarafında ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışına yönelik  genelgede ile 3 şekilde satışa sunulabilecektir. 

İŞTE EKMEK SATIŞ USUL VE ESASLARININ BELİRLEYEN O GENELGE:

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLI I Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ihtiyati Tedbir
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi
: 16.03.2020 tarih ve 16647434-300-E.907109 sayılı yazımız.
İlgi yazımız ile ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerlerine yönelik resmi kontrollerin sıklaştırılması, özellikle ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ilgili mevzuat hükümlerini taşıyıp taşımadığına bakılması hususunda İl Müdürlüklerimiz teminatlandırılmış idi.
Ancak Çin'in Wuhan eyaletinde başlayan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirus (Covid 19) salgınının devam ettiği süre içerisinde, bazı tüketicilerin belirlenen hijyen kurallarına uymamasının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği değerlendirilmiştir.
Bu nedenle, halkımızın sağlığını korumak ve salginin yayılmasını azaltmak amacıyla, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 26 nci maddesinin 5 inci fıkrası gereğince bazı tedbirler alınması uygun görülmüştür. Bu kapsamda:
Piyasaya arz edilen, ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicinin doğrudan alması engellenecektir. Ekmek, ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri aşağıda belirtilen 3 şekilde satışa sunulabilecektir.
1- Hazır ambalajlı olarak
2- Ambalaj malzemesi içerisinde: Ekmek ve ekmek çeşitleri gıda ile temasa uygun kağıt esaslı veya plastik esasli bir ambalaj malzemesine konularak satışa sunulabilecektir. Ambalaj malzemelerinin ağız kısmının, ürünün rutubetini bırakabilmesi amacıyla açık bırakılmasında sakınca bulunmamaktadır.
3- Ambalaj malzemesine konulmamış ürünler: Bu ürünler sadece, bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu dolap ve tezgahlarda bulundurulabilecek ve tüketici talebi üzerine işletme görevlileri tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebilecektir.
Ayrıca pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda da ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışı yapılmayacaktır.
Yukarıda belirtilen tedbirlerin uygulanması için işletmelere acilen duyuruların yapılması hususunda;
Gereğini rica ederim.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.