banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Suruç’taki Taban Suyunun Yükselme Sorununa Çözüm Bulundu

Suruç ilçesinde, tarım arazilerine su verilmesinin ardından taban suyunun yükselmesi nedeniyle tarım arazileri büyük zararlar görmeye başladı. İşin uzmanları, sorunun çözümü için izlenecek yol haritasını sıraladı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı'nda yer alan dünyanın en uzun 5’inci tüneli olan Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında su verilmeye başlamasıyla birlikte bölgedeki bazı yerleşim kesimlerinde taban suyu yükselmeye başladı. Suruç’un birçok kırsal mahallesinde yaşanan taban suyunun yükselmesi, tedirginliğe neden oluyor. Bazı mahalle sakinleri, suların evlerine gelmemesi için kum torbalarıyla set çekerek suyun yönünü değiştirmeye çalışıyor. Yaşanan soruna dikkat çeken 
Ziraat Mühendisi Berivan Gökoğlu, çözüm önerilerini de sıralıyor.

Gökoğlu, şunları kaydetti:”Taban suyunun ne demek olduğunu Bilmemiz gerekiyor? Taban suyunun toprakta su seviyesinin belli bir yüksekliğe gelip bitki köklerinin rahat makro ve mikro elementlerini almaması bir çeşit hastalıklara yakalanmasına neden olan yükseklikte bir yüksekliktir. Bunun en temel sebebi yağan yağmurların gölet oluşturması ve yanlış sulama sistemleri taban suyunu gidermek için ülkemizde yapılan iki tip drenaj sistemi var. 

FAZLA SULAR DRENAJ SİSTEMLERİYLE ATILMALI
Biri açık diğeri kapalı drenaj sistemidir. Açık drenaj çok kolay bir sistem olup oluşan göletlerin, suların arklarla suyun fazlalığını alıp dışarıya çıkarılma olayı aktarma. Daha çok kapalı olan sistemde ise daha çok toprak altına yerleştirilecek olan boru sistemleriyle topraktaki fazla suyun atılmasıdır.  Taban suyunun toprağa verdiği zararı önlemenin yolu budur. 
Taban suyu yükselmesi olan bölgelerde ekim nöbeti ve drenaj çalışması kanalları açılmazsa daha ileriki dönemlerde hastalıkların ortaya çıkması ürün ve verimde büyük düşüşlerin oluşmasına neden olur.

SURUÇ OVASI, TARIMA TEKRARDAN KAZANDIRILMALI
Çoraklaşan bir yapı alır ülkemizde 1,2 milyon hektara yakın bir çoraklaşmış toprak yapımız mevcuttur, Onun için Suruç gibi bir havzanın bilinçli sulama ve drenaj kanalları ile tekrar tarıma en güzel şekilde kazandırılmalı.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.