banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Tarım Bakanlığı Harekete Geçti


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından tarafından Başbakanlığa gönderilen “Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile piyasaya sürülen tüm gübrelerin piayasada denetlenmesi sağlanacak.

Nitrat azotu içerikli gübrelerin el yapımı patlayıcı yapımında kullanılması gerekçesiyle üretiminden satışına ve son kullanıcısına kadar sıkı takip getirecek olan yönetmenlik başbakanlıkta

“Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
“Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile gerek gübrelerin suç/terör örgütlerince patlayıcılarda kullanılması sebebiyle suçla mücadele edilebilmesi ve vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması gerekse tarım sektöründe gübrelere ilişkin “ürün güvenliğinin” temin edilebilmesi için gübre hareketlerinin izlenmesinde, piyasada kontrol ve denetimin güçlendirilmesi ve piyasanın kayıt altına alınmasında ek tedbirlere / düzenlemelere duyulan ihtiyaç karşılanmaktadır.
Bu alanda uygulanacak başkaca tedbirlere, yapılacak düzenlemelere ilişkin Bakanlığımız çalışmaları devam etmekle birlikte söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikle;
-Gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere her bir satış noktası için “Gübre Dağıtıcılık Belgesi” alma zorunluluğu getirilmektedir. Mezkûr belge Bakanlığımız İl Müdürlüklerince başvurular üzerine yapılacak inceleme sonucu verilecektir.
-Gübre üreticileri, gübre dağıtıcı belgesi olan gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla piyasaya ürün arz edebilecekler. Belgesi olmayan satıcılar vasıtasıyla piyasaya ürün arz edemeyecekler. Ancak tarımsal üretim yapan/yaptıranlar ile hammadde olarak kullanan gerçek ve tüzel kişilere doğrudan ürün satışı yapabilirler.
-Dağıtıcılar, lisanslı üreticilerin tescil edilmiş ürünlerini/gübrelerini piyasaya arz edebilecekler. Lisanssız üreticilerin ürünlerini ve/veya tescil edilmemiş ürünleri piyasaya arz edemeyecekler.
-Üreticiler, ambalajında “tescil ve parti numarası” yer almayan ürünleri piyasaya arz edemeyecekler.
-Üreticiler, ürün ambalajının uyarılar bölümünde “Toprak ve/veya yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir” ibaresine yer vereceklerdir.
-Belirtilen yükümlülüklere uymayanlara 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun çerçevesinde idari yaptırımlar uygulanacaktır.
-Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler, değişikliğin yayım tarihinden itibaren üç ay içerisinde gübre dağıtıcılık belgesi almak zorundadır.
Üreticilerin ürün ambalajında tescil ve parti numarası ile tavsiye uyarısını yazma zorunluluğuna uyumları için iki yıl uyum süresi verilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.