banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Satranç tarihi kökten değişecek! Satranç ilk olarak nerede ortaya çıkmış?

yapılan son kazılar, satranç tarihini kökten değiştirecek gibi görünüyor. Satranç oyunu ilk olarak nerede ortaya çıkmış? satranç daha önce milattan sonra  5 ve 6 yüzyıllar arasında Hindistan’da ortaya çıktığı düşünülüyordu. satrançla ilgili tarih bilginizi kökten değiştirecek gerçek Şanlıurfa'da ortaya çıktı.

Şanlıurfa kent merkezine  yaklaşık 22 km mesafede bulunan bilinen en eski kült merkezi Göbeklitepe’de yapılan son kazılar, satranç tarihini kökten değiştirecek gibi görünüyor.

Bilindiği üzere satrancın milattan sonra  5 ve 6 yüzyıllar arasında Hindistan’da ortaya çıktığı düşünülüyordu. Göbeklitepe’nin tarihi ise milattan önce 9500li yıllara kadar uzanıyor. Yani Hindistan’dan yaklaşık 10.000 yıl kadar önce Anadolu topraklarında satranç oynandığına dair artık kanıtlar var.

Kazı başı Ahmet Tamkazar’ın Şahtung Arkeoloji ekibine yaptığı açıklamalara göre, yapılan kazılarda satranç takımıyla birlikte, iki kişiye ait kemikler ve çeşitli silahlar bulundu. Ahmet Tamkazar’a göre bu kemikler, Göbeklitepe’yi korumakla görevli iki muhafıza ait ve bu kişiler oyuna daldıkları için saldırıyı fark edemeyerek, öldürülmüşler. Şahtung ekibi olarak bilinen ilk satranç şehitlerini saygıyla anıyoruz.
MEHMET KIZILKAYA/pikninsatrancı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Avni Katipoğlu 2 ay önce

Bu tarz yalan haberleri yaymak çok yanlış... çok... Satranç gibi bir beyefendi sporuna yakışmıyor asla...