banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

Urfalılar Ramazan ayı için ne dediler?

On bir ayın sultanı olan Ramazan’ın bereket ayı olduğunu söyleyen Şanlıurfalılar, bu ayda yardımlaşmanın önemine değindiler.


Rahmet ve bereketiyle yaklaşmakta olan Ramazan ayının sıcak yaz aylarına denk gelmiş olmasından şikâyetçi olmayan Şanlıurfalılar, o kavurucu sıcaklığı hissetmediklerini belirterek sıcak havada oruç tutmanın kendilerini daha mutlu ettiğini dile getirdiler.

Ramazan’ın insanlara hayat kaynağı olan ve insanları Allah’a götüren bir ay olduğunu söyleyen cezaevi vaizi Mehmet Emin Akbaş, bu ayda Kur’an ile daha fazla haşir neşir olunması gerektiğini ifade etti.

Akbaş, “Ramazan Allah’ın ayıdır. Ayrıca Kur’an ayıdır. On bir ayın sultanıdır. İnsanların hayat kaynağı olan, insanları Allah’ın yoluna götüren aydır. Diğer aylarda yaptığımız ibadetleri daha fazla artırarak bu ayı değerlendirmemiz gerekiyor. Bu ayda Kur’an ile daha fazla haşir neşir olmamız lazımdır. Ramazan ayı öncesinde nefsin temizlenmesi gerekiyor. Daha sonra Ramazan ayında yapılan mukabelelere gidilmesi gerekiyor. Eğer çarşıda esnaf ise kendisine en yakın camiye gidip mukabeleye katılması gerekiyor.” dedi.

“O kavurucu sıcağı hissetmiyoruz”

Şanlıurfa’nın 40 dereceyi bulan sıcağına karşın içinin serin olduğunu söyleyen Sara Karakaş, “Ramazan ayı deyince insanın aklına aziz günler gelir. Öncesinde oruç tuttuk dualar ettik. Ramazan ayında oruç tutacağız, teravihlere gideceğiz. 5 vakit namazımızı kılacağız. Kur’an okuyacağız. Bundan daha iyisi var mı? Elhamdülillah Müslümanız. Allah bizi bu Ramazan’a ulaştırdı. Şanlıurfa’da 40 dereceyi bulan sıcaklar oluyor. Hamdolsun çok razıyız. Orucumuzu tutuyoruz. O kavurucu sıcağı hissetmiyoruz. Her zaman içimizde o serinlik var. Bu sıcak havada orucu tuttuğumuz zaman daha mutlu oluyoruz. Allah yardım ediyor, sabır veriyor. Allah bütün Müslümanların içine serinlik koysun. Namaz ve oruçlarını kabul etsin.” diye konuştu.

Sıcak havalarda tutulan orucun daha çok faziletli olduğunu söyleyen Fethi Demir ise “Öncelikle Ramazan ayı İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah barış ve huzuru getirsin. Allah bize huzurlu bir Ramazan geçirmeyi nasip etsin. Her sene olduğu gibi bu sene de Rabbim kolaylıklar versin. Memleketimiz çok sıcak. 36 yılda bir Ramazan bu günlere denk gelir. Bu sıcak günlerde Ramazanı geçirmeyi herkese nasip etsin. Sıcakta tutulan orucun fazileti daha çoktur.” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının tüm Müslümanlara hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eden İsmail Çiçek, “Yılda bir Ramazan ayı geliyor. Ona da sayılı günler kaldı. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Ramazan ayı boyunca orucumuzu tutarız inşallah. Ramazan ayı öncesinde özellikle kandillerde oruç tuttuk, namaz kıldık.” dedi.

Ramazan denildiğinde akıllara yardımlaşma ayı geldiğini söyleyen Mehmet Emin Türkgaz, “Ramazan ayı denilince aklımıza daha çok iyilik yapmak geliyor. Oruç ayı geliyor. Zenginlerin fakir insanların durumlarını öğrenmek için yardımlaşma ayı olarak geliyor. Ramazan ayında sağlığı yerinde olan herkesin oruç tutması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Hakkı Ulubayrak ise “Ramazan ayı denilince insanların aklına zenginler ile fakirler arasındaki fark geliyor. Ramazan ayı Allah’ın ayıdır. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun. Ramazan ayında insanlar bol bol ibadet etmelidir. Yakınlarını gözetlemelidir.” diye belirtti.

"Kendimizi, nefsimizi şeytana karşı dimdik tutmamız lazım"

Kurtuluş ayı olan Ramazan’da gençlerin haramlardan kaçması gerektiğini ifade eden üniversite öğrencisi Lokman Zeyren, şöyle dedi:

“Ramazan ayı kurtuluş ayıdır. Bu ayda gecemizi ve gündüzümüzü zikirle geçirmeliyiz. Genç arkadaşlarımız için diyorum ki her zaman haramlardan kaçma ve Allah’ın ipine sarılmamız lazımdır. Çünkü bu ahir zamanda her an her şey olabiliyor. Kendimizi, nefsimizi şeytana karşı dimdik tutmamız lazım. Bu da dua ve zikir ile olur. Kur’an zaten şifadır. Kur’an okuyarak kendimizi ahirete hazırlamalıyız. Camilerden ayrılmamız gerekiyor.”

Ramazan’ın birlik ve beraberlik ayı olduğunu söyleyen Mesut Talayhan, “Ramazan ayı gelmeden önce Hz. İbrahim’in makamını ziyaret ettik. Ramazan ayı kutsal bir aydır. Birlik ve beraberlik olmasını diliyoruz. Tüm Müslümanlar Ramazan ayını beklemek ve Ramazan sonrasında da hayırları devam ettirmek lazımdır. Bu ayda Müslümanlar oruç tutması, zekât ve sadaka vermesi gerekiyor. Bu vesileyle tüm İslam âleminin Ramazan ayı kutlu olsun.” diye konuştu.

Bu ayda dua edilmesi gerektiğini söyleyen Meliha Türkmen, “Ramazan ayında Oruç tutmak, namaz kılmak, ibadet etmek gerekiyor. Her akşam teravihe gitmek ve dua etmek lazımdır.” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir teyze, “Ramazan ayında Allah’ın rızası için oruç tutulur, namaz kılıyor. Özellikle Kur’an okunur. Bu zamanda kötü yolda olanları Allah doğru yola iletsin. Namaz kılmayı bütün ümmeti Muhammed’e nasip etsin. Hacca gitmeyi de nasip etsin Rabbim. Allah ve Peygamberimize canımız kurban olsun.” ifadelerine yer verdi.

"Allah bize kâmil bir iman nasip etsin"

İsmini vermek istemeyen diğer bir teyze ise şöyle konuştu: “Bu mübarek ayda namaz kılınmalı, Kur’an okunmalı ve mezarlıklara gidilmelidir. Allah herkesi doğru yola iletsin. Allah, Namaz kılmayı herkese nasip eder, Mekke ve Medine’ye gitmeyi nasip eder inşallah. Bizi Kur’an’dan, imandan mahrum etmesin. Doğru yoldan şaşırtmasın inşallah. Biz camilere gidiyoruz. Kur’an dinliyoruz. Allah bize kâmil bir iman nasip etsin. Şanlıurfa’nın sıcak havasına karşı Allah yardım ediyor. Kışın herkes oruç tutar ama sıcakta daha çok tutması lazımdır. Çünkü sevabı daha fazladır.” (Ramazan Casuk-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.