banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Milot Rashica Karaköprü Narı Vali Salih AYHAN Kimdir

Kanun var takan yok! Harran Ovası talan ediliyor

Şanlıurfa'da tarım  arazileri hızla betonlaşıyor. işin garip tarafı bu talan göz göre göre yapılırken müdahale eden yok. bu işten rant elde edenleri ise ne yasalar ne de kanunlar durdurabiliyor. Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde Tarım arazilerinde betonlaşma talanı yaşanıyor

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Şanlıurfa’da tarım arazileri hızla betonlaşıyor. Özellikle Harran ilçesi ve kent merkezine yakın olan arazilerde artan betonlaşma gelecekte tarım arazilerinin ne gibi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Tarım arazilerinde betonlaşma talanı yaşanıyor
Geçmiş dönem belediye yetkilileri tarafından imara açılan şu an ki ŞUTİM’in kurulduğu alan ve Kısas bölgesinin imara açılmasıyla Şanlıurfa merkeze yakın güney bölgesinde yer alan ve 1 sınıf tarım arazisi konumunda olan araziler adeta talan edildi. Bir zamanlar ekilip biçilen topraklar olan ve şu anda her tarafı hızla betonlaşan bu bölgelerde neredeyse tarım arazisi kalmadı. Açıkta kalan kısımlar ise arsa şeklinde satılmış arazilerdir. Merkezdeki bu toprakların yanı sıra Harran, Suruç, Akçakale ve Birecik ilçeleri de beton altında kalmış durumda.
Kanuna rağmen yapılaşma oluyor

Konuyla ilgili konuşan Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Harran ilçesinde betonlaşma ile ilgili verileri Gazetemiz Şanlıurfa Olay ile paylaştı.
3083 sayılı kanuna rağmen önemli tarım arazilerinin hızla binalaştığını belirten Öztürkmen, “ Öyle ki 2009 Yılında yapılan bir çalışmada Harran Ovası tarım alanlarında (kadastral veriler kullanılarak köy yerleşim alanları dışında) konut, sanayi ve petrol istasyonu olmak üzere 3 alanda amaç dışı kullanım olduğu görülmüştür. Toplamda konut anlamında 21 399 adet yapılaşmanın 15 695 dekar, sanayi olarak 130 adet fabrikanın 2 416 dekar ve petrol istasyonu olarak da 37 istasyonun 253 dekar tarım alanını işgal ettiği tespit edilmiştir. Toplam tarımsal amaç dışı yapılaşma 21 566 adet ve 18 364 dekardır. Tarım alanlarında amaç dışı kullanım bu hızla devam ederse, Harran Ovası yerini maalesef büyük bir Harran köyüne bırakacaktır. Eğer bu gün bu çalışma tekrar edilirse tahmin ediyorum ki; eminim ki bu rakamlar % 100 artmıştır” dedi.

Toprağı korumak için kanun çıkarıldı
“2005 yılında çıkan 5403 sayılı kanun, toprağı korumak için tarımsal potansiyeli yüksek ve tarım dışı alanlarda amaç dışı arazi kullanımına izin vermemektedir.” diyen Öztürkmen, “Kanunun 13. maddesinde mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz denilmektedir. Ancak alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla olabileceği belirtilmiştir. Kanuna uygun olarak koruma projesi hazırlanmadan tarımsal potansiyeli yüksek ve tarım dışı alanlarda amaç dışı arazi kullanımında bulunan kişilere 5403 sayılı kanunun 20 ve 21. maddeleri gereğince işlem uygulanır maddeleri bulunmaktadır.” diye konuştu.

Büyük ova statüsü verilmeli
3083 sayılı kanun 1984 ve 5403 sayılı kanunun 2005 yılında yürürlüğe girdiğini belirten Öztürkmen, “Birçok ilde Toprak Koruma Kurulu çalışırken, ilimizde bakanlığın çelişkili yazısı veya yanlış yorumlanması nedeniyle kurul toplanamamaktadır. Bakanlık tarım il müdürlüğüne gönderdiği yazıda, tarım dışı arazi kullanım taleplerine 3083 sayılı kanun gereğince işlem yapılması gerektiğini bildirmiştir. Oysa ilimizde talep olmadan veya izinsiz arazi kullanımlarına ne işlem yapılacağı ve yapıldığı açık değildir. GAP çerçevesinde il nüfusunun artması, sektörlerin bölgeye ilgisi ve şehirdeki büyüme amaç dışı arazi kullanımlarını artırdığı dikkat çekmektedir. Her geçen gün tarımsal potansiyeli yüksek alanların hızlı bir şekilde yapılaştığı ve amaç dışı kullanıldığı görülmektedir. Bu ülkenin geleceğini düşünen tüm bürokratlar mutlak olarak Harran, Suruç, Ceylanpınar ve Viranşehir Ovalarının bir an evvel Büyük Ova Statüsüne alınmalı ve korunmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Tarım arazisine sanayi kurmak akıl tutulmasıdır


Betonlaşan tarım arazileri için yetkililere tepki gösteren tepki gösteren Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti üyesi Abdulkadir İkbal, Eski belediyeler döneminde imara açılan ve şuan yerinde ŞUTİM olan alan, Akçakale yolunda yapılan fabrikaların olduğu alan, Kısas’a doğru imar verilen alan, Harran, Suruç ve Birecik hızla betonlaşıyor. Belki 10 yıl sonra bu topraklar olmayacak. Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan GAP projesi anlamsızlaşmaya başladı. Gelecek nesillere toprak kalmadı. Sanayinin tarım arazilerine yapılması akıl tutulmasıdır” dedi.
Kaynak: OLAY Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.