banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Şanlıurfaspor Harran Üniversitesi Urfa Haber

Şanlıurfa boğulmalar tarih olacak

BOĞULMALARDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

 

RESMİ rakamlara göre, Şanlıurfa boğulma sırasında İstanbul, İzmir Antalya gibi illeri sollayarak Türkiye birincisi oldu. Emniyet Müdürlüğü verilerine göre, Şanlıurfa ve ilçelerde bulunan sulama kanallarında 2011 yılında 31 kişi boğulmuş. 2012 yılında ise bu sayı 44 oldu. Kanallarda yaşanan bir çok ölüm ise kayıtlara geçmemiş. Boğulmaların yüzde 60’nı 07 ile 18 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. Yüzde 40’nı ise boğulanların arkasında atlayan aileler oluşturuyor.

 

BİLİNÇSİZLİK, TEDBİRSİZLİK VE İMKÂNSIZLIK

 

EN çok Nisan ayı ile Eylül ayında meydana gelen boğulmaların sebebi ise “Bilinçsizlik, Tedbirsizlik ve İmkansızlık”…

 

Şanlıurfa Belediyesi,  yaz aylarında sulama kanallarında meydana gelen boğulma olaylarının önüne geçmek amacıyla 3 semtte yüzme havuzu yaptırdı. Süleymaniye, Osmanlı ve Beykapısı mahallelerinde yapılan yüzme havuzlarında çocuklar ücretsiz yararlanıyor. Bu havuzlarda mahallelerdeki çocuklar yararlanıyor peki, evleri kanalların hemen yanında bulunan çocukların duruma ne olacak?

 

“KANALA DEĞİL HAVUZA”

 

ŞANLIURFA Emniyet Müdürlüğüne bağlı Toplum Destekli Polislik Şubesi ve Sualtı Grup Amirliği ise boğulmaların önüne geçmek için kolları sıvadı. “Kanala Değil Havuza” adlı bir proje başlatan Toplum Destekli Polisleri,  çok boyutlu olarak yürütülecek projeyle, sulama kanallarındaki boğulmaların önlenmesini hedefliyor.

 

Projenin detaylarına ise OLAY ulaştı. Proje kapsamında kanallara yakın okullardaki öğrencilere eğitimler verilecek. 40 gün sürecek olan eğitimlerde çocuklara sulama kanallarında meydana gelen ölümler ile ilgili bilgiler verilerek, çocukların bilinçlenmesi sağlanacak.

 

KANALLAR TEL ÖRGÜYLE ÇEVRİLECEK

 

“KANALA Değil Havuza” projesinin ikinci etabı "Tedbirsizlik”.DSİ’nin büyük destek sağladığı proje kapsamında, kanalların etrafı tel örgüyle çevrilerek bölgede yaşayan çocukların sulama kanallarına düşmemesi için önlem alınmış olunulacak. DSİ tarafından 2013 yılı yatırım programına alınan kanalların tel ile çevrilmesi için 20 trilyon ödenek ayrıldı. Kanallara tel örgülerin çekilmesinin Mart ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

 

AİLELERE CEZA GELİYOR

 

Proje kapsamında çocuklarına sahip çıkmayan, kanallarda yüzmesine göz yuman ailelere 182 TL para cezası geliyor. Jandarma tarafından uygulanacak olan ceza işlemleri ile kanallardaki boğulmaların önüne geçilecek. Ayrıca kanalların yanında polis ile jandarma sürekli devriye yapacak.

 

ÇOCUKLARA YÜZME HAVUZU

 

PROJENİN üçüncü etabı ise “İmkansızlık”. Proje kapsamında evleri kanallara yakın çocukların kent merkezinde yapılan yüzme havuzlarında yararlanması sağlanacak. Ayrıca çocuklar için yüzme kursları verilecek.20 kurum’un desteklediği proje ile boğulma sayılarının en aza indirilmesi planlanıyor.

 

Öte yandan proje’de başarı sağlandığı takdirde aynı uygulamanın başka illerde yapılacağı belirtildi.

 

 

ŞANLIURFA’DA BOĞULMALAR ÇOK FAZLA

 

Toplum Destekli Polis Şube Müdürü Volkan Güneş, konuyla ilgili OLAY’a yaptığı açıklamada, boğulma oranlarını en aza indirmeyi hedeflediklerini vurguladı ve ekledi:

 

“2013 proje planlamamızda Şanlıurfa’nın genel sorunlarından biri olan gençlerimizin çocuklarımızın çeşitli sebeplerden dolayı,kentin bir çok yerinde bulunan sulama kanallarındaki boğulma oranlarını indirmeyi hedefliyoruz. Bu gençlerimize alternatif bir takım yerlerin oluşturmayı düşünüyoruz. Ayrıca sulama kanallarının yanındaki köyleri dolaşarak onları bu konuda bilgilendireceğiz. Projeye Devlet Su İşlerinin büyük desteğini almakla başladık. Vali yardımcılarımızı ziyarete gittik. Çevre illerde veya denizin olduğu Antalya, İzmir, İstanbul gibi illerde boğulma oranları çok az. Şanlıurfa’da ise çok fazla. Amacımız bir çocuğun bile sulama kanallarında boğulmamasıdır. Çalışmalarımız bu yönde devam edecektir. “

Aziz Çiftçi / Olay

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.