banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sanlıurfa Urfa Haber Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

RUHA-DER Çözüm Sürecine Destek‏

Programda Necmettin SAFİ; Bizleri kardeş olarak yaratan Allah'a hamd olsun. Allah c.c insanın sadece insan olduğu için değerli bir varlık olduğunu ve İslam’ın insana verdiği değeri ifade etmiştir. nitekim Peygamberimizin hayatında bunun örneklerini açıkça görmekteyiz. Peygamberimiz yanlarından geçen bir cenazeye hürmeten ayağa kalkınca sahabe Ya Resulullah bu bir Müslüman cenazesi değil der. Peygamberimiz sahabenin bu tavrına karşılı o da  bir insan değil midir. diyerek İslam’ın insana verdiği değeri pratik olarak göstermiştir. Bizler Hz. Alinin insanlar ya dinde kardeşimiz ya da hilkatte eşimizdir sözünde ifadesini bulan bir ümmetin mensubuyuz dolayısıyla bizim inancımızda insan kutsaldır. Biz ülkemizde yaşanmakta olan bu sürecin merkezinde insan olduğu için destekliyoruz zira bizim dinimiz isminden de anlaşılacağı üzere barış huzur ve güven dinidir.

Biz yıllardır ülkemizde yaşanan bunca acının ve insanın insanca değer görmemesinin temelinde İslam’ın insana değer veren bu prensiplerinin pratik hayatımızda olmadığından kaynaklandığını ve sürecin başarıya ulaşabilmesi için asırlardır bu halkların kardeşçe ve barış içerisinde yaşamasının yegane kaynağı olan İslami prensiplerin gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira insanlık tarihine baktığımızda insanların beraberce huzur barış ve kardeşlik içerisinde birbirlerinin haklarına saygı göstererek birbirlerini dışlamadan hatta peygamberin kişi kendi için istediğini kardeşi içinde istemedikçe kamil manada iman etmiş sayılmaz prensibine uyarak kardeşini kendi nefsine tercih edecek bilince ulaşmalarını sağlayan ana unsur İslam’dır. Asrı saadet bunun örnekleriyle doludur.

Örnekler;

1.Ebubekir (r.a), Bilal (r.a), Süheyb (r.a) ve Selman'nın (r.a), kardeşlikleri

2. Evs ve Hazrecin durumu

3.Ensar ve Muhacirlerin kardeşliği

 

Yıllarca bu sorun hep başka yönleriyle tartışıldığı ve sorunun asıl nedeni hep göz ardı edildiği için bu sorun ülkemizin çok ciddi maddi ve manevi zarara girmesine sebep olmuştur. Madem bugün ülke olarak bu sorunu çözme iradesi ortaya koymuşuz o zaman önereceğimiz çözüm yolları bu halkların inancıyla paralel olmalıdır. Bu milletin inanç sisteminde bütün her şey insanın onurluca yaşamasına endekslidir. İslam’da ana kurgu yaşatmaktır öldürmek değil, barıştır savaş değildir.

Öneriler;

1.Toplumun bütün katmanlarının sürece dahil edilmesi

2.Herkesin sağduyulu olması

3.Geçmişe takılmamak

4.Süreçte İslami referansların göz ardı edilmemesi

5.Toplumda sözü geçen manevi şahsiyetlerin çözüme katkılarının sağlanması.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.