banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Akçakale Haliliye Belediyesi

Prefabrik ev ile Harran'da Arkeolojik Alan tahrip ediliyor

Dünyanın ortak mirası Harran prefabrik ev tehdidi altında kıvranıyor.

Binlerce yıllık tarihi ile Harran arkeolojik sit alanı tüm dünyayı kendisine hayran bırakıyor. Bölge Dünya tarihinin geçmişine de öncülük ediyor. Harran'da yetişen birçok bilim ve sanat insanı insanlık tarihine ışık tuttu. Kümbet evleri ile tüm dünyada dikkat çeken Harran ilçesi modern yapılaşma tehdidi altında.

Birinci derece arkeolojik sit alanları bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlardır. Birinci derece sit alanlarında bilimsel amaçlı kazı ve çalışmalar hariç hiçbir kazı veya çalışma yapılamaz. Aynen korunacak alanlardan olduğu için bu bölgelerde prefabrik ev yapılamaz.

Ancak son yıllarda Harran ilçesinde yapılan yarı betonarme ve prefabrik evler ilçenin tarihi görünümüne ciddi darbe vuruyor. Ayrıca bazı tarihi evlerin ise yıkıldığı görülüyor.

Yasa gereği korunması gereken tarihi sit alanı gerekli önlemler alınmadığı takdirde yakın zamanda ciddi darbeler alacak gibi duruyor.

Harran kalesi , dünyanın ilk üniversitesi'nin kalıntıları ve çeşitli medeniyetlere ait kalıntıların bulunduğu Harran ilçesi her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce turistin seyahat rotasını oluşturuyor.

Haber:  İbrahim Uyğur-Gaffar Kaymaz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.