banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Şanlıurfaspor Harran Üniversitesi Urfa Haber

TMO acilen mısır alımı yapmalı

Özellikle Şanlıurfa genelinde 2. ürün mısır eken Şanlıurfa çiftçisi, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin çiftçiye yeni rendavu verememesi nedeniyle mağdur edildiklerini belirtip Tarım Bakanı olan Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’e seslenerek, ilk icraatının tekrar mısır alım randevusunun açılması olmasını istediklerini ve böylece GAP çiftçisinin acil sorununa da acil çözüm bulunmuş olacağını söyledi.

Bakan Çelik ile, sürdürülebilir tarımda kronikleşen sorunların da çözülebileceğine inanılıyor
Cumhuriyet tarihi boyunca kronikleşen sorunları bir bir çözen AK Parti hükümetinde, çiftçiye her zaman büyük desteklemelerde bulunan hükümetimizde Sayın Faruk Celik’in Tarım Bakanı olması ile sürdürülebilir tarımımızda kronikleşen sorunların da çözülebileceğine inandıklarını belirten GAP bölgesi çiftçisi, “Sayın Faruk Çelik’in Tarım Bakanı olmasından Şanlıurfalı çiftçiler olarak büyük gurur duyduğumuzu belirtmek isteriz. İnşallah Sayın Faruk Çelik’in Tarım Bakanı olmasından dolayı Şanlıurfa’da ekonomi olarak birinci derecede önceliği olan tarım potansiyeli hak ettiği yere gelebilecektir ki; bu şu anki potansiyelin yaklaşık olarak 10 katına çıkabileceği demektir” diyorlar.

TMO, kapasitesi dolduğu için artık yeni randevu verememektedir
Şanlıurfa ekonomisinin direkt ve endirekt olarak %75 oranında tarıma bağlı olmasının, Şanlıurfa’nın kalkınmasında tarımsal kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, “Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e Tarım Bakanlığının hayırlı ve uğurlu olmasını dilerken, ikinci ürün mısır tarımı yapan çiftçilerin karsılaştığı sorunu dile getirmek isteriz. Bilindiği üzere TMO 2. ürün mısır baş fiyatını 72.5 Krş. olarak açıklamıştır. Ancak Ofis çalışanlarının yoğun çabalarına rağmen, tesisin kurutma ve depolama kapasitesinin geçmiş yıllara göre planlanmış olmasından, bölgede bulunan 3 deponun sınıra yakın bölgede yer alması neticesi ile çiftçiden mısırı endazeyle, zorluklarla alabilmekte, hatta kapasitesi dolduğu için artık yeni randevu verememektedir. Basit bir hesapla, 100 dekar mısır yetiştiricisi ürününü tüccara vermek zorunda kaldığı için ofis alımına göre yaklaşık 12 Bin 500 Türk lirası zarar etmektedir. Dolayısı ile 100 dekar tarla kiralayan bir çiftçinin elde edeceği kâr yaklaşık olarak bu kadar iken, bu kârını tüccara kaptırmaktadır. Açıkçası tüccara vermek zorunda kalan mısır üreticisi nahoş bir tepki içerisindedir” dedi.

Çiftçi mağdur edilirken, tüccar kazandırılıyor
“Çiftçilerimizden aldığımız duyumlara göre ki; umarım doğru değildir, tüccar cifçiden 60 Krş civarında topladığı mısırı hiç bir işleme tabii tutmadan çiftçi CKS’si kullanarak Ofise devir etmekte, böylece haksız ve büyük kazanç elde etmektedir” diyen Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, “Rakamlarla bir örnek verirsek; her Bin tonda yaklaşık 125 Bin Türk lirası kâr elde etmektedir ki; üretimimiz tahminen1.5 milyon tonun üzerindedir. Sayın Bakanımız, bu günde ve bundan sonrada çiftçilerimize hak ettiği değeri vererek tüccarın eline düşmememsi için ivedilikle konuya el atmalı ve belki de ilk icraatını yaparak, Ofis kapasitesini arttırıp tekrar mısır alım randevusunu açarak, sürdürülebilir tarım konusunda çiftçiyi ayakta tutabilmelidir” diye konuştu.
Hacıkamiloğlu, Sayın Bakanımızın bu sorunu çözebileceğine inandıklarını ve bu sorunlarını çözmesinden dolayı Şanlıurfalı çiftçiler olarak kendisine ne kadar müteşekkir olabileceklerini belirtmek istediklerini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.