banner2
Öne Çıkanlar PapeAlioune Ndıaye İcra Müdürlüğü İmparatorluk çöküyor! İbrahim Özer İbrahim Halil Tepe

Okul Çantası Nasıl Taşınmalı?

 Ağrının yanında elde uyuşma, karıncalanma varsa görmezden gelmeyip, mutlaka uzmana danışmalıdırlar. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları okul döneminde okul çantası kullanımı sebebi ile sık görülen ağrılar ve tedavi teknikleri ile ilgili bilgi verdi. Okul çantaları uygun kullanılmaz ise çocuklarda çeşitli kas, eklem ve sinir hasarlarına bağlı olarak ağrı ve uyuşmalar görülebilir.

Ağır Çanta Bel Ağrısına Neden Olur

Özellikle çantanın askılarının uzun ve esnek oluşu halinde bedenin ağırlık merkezinin arkaya kayması sonucu bel kaslarında aşırı zorlanma ve ağrı oluşur, göz ardı edilirse ileri yaşlarda hiperlordoza bağlı bel ağrıları oluşur.

Çanta Tek Taraflı Takılmamalı

Çanta ağır olacak olursa ve tek taraflı omuz askısı kullanılacak olunursa kas zorlanmalarına neden olur. Özellikle boyun çabuk arttığı yaşlarda tek el ya da omuzla taşınan çantalar omurgada sağ ya da sola eğilmeler (skolyoz ) gibi duruş bozukluklarına yol açabilir.

Omuz Askıları Yumuşak Olmalı

Çantadaki omuz askıları geniş ve yumuşak oluşu omuz üstünde yükün eşit dağınık hale gelmesine yardım eder, dar ve sert olan omuz askıları kasın belirli noktalara ağırlığın binmesi sonucu dolaşım sorunu ve ağrıya neden olur.

El Kol ve Bacaklarda Ağrıya Dikkat

Çantanın omuz askılarının ince oluşu ve çantanın ağır olması halinde sinirlere yapılan baskı ile el ve kola giden sinirlerde yaralanma sonucu ağrı ve uyuşmalar görülür. Ağır çanta taşıma veya tek taraflı taşıma halinde boyun kaslarında gerginlik, ensede ağrı ve stres baş ağrısı yapabilir. Özellikle ağır ve uygunsuz şekilde okul çantası taşıyan ve basamak ya da merdiven çıkmaları halinde bacaktaki kaslarda zorlanma ve ağrılar görülebilir.

Okul Çantası ile İlişkili Zedelenmeleri Engellemek İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Okul çantası hafif olması gereklidir. Okul çantası çocuğun ağırlığının yüzde 10- 15 ini geçmemelidir. Bu durumda ilkokul çocuğu için 3-5 kg ve daha üstü öğrenimler en yüksek 8 kg’dır. Eğer ki okul sebebiyle çocuğun taşıdığı yük ağır ise öğretmen ya da okul yönetimi ile konuşup hafifletmenin yolları aranmalıdır.

Okul çantasında ağır olan eşyalar çantanın sırta bakan tarafına, hafif olanlar ise sırttan uzak olan bölgeye, küçük ve hafif olanlar çantanın ceplerine yerleştirilebilir, ağırlık çantanın sağ ve solunda eşit dağıtılmalıdır. Her vakit askıları omuzlar üstünde uygun şekilde oturtarak ayarlayınız ve her kere yük eklendiğinde yeniden askı ayarlarını kontrol ediniz ve yükün yeteri kadar destek gördüğünden emin olun.

Çocuğunuzu okul çantasının uygun kullanması için eğitiniz. Uygunsuz kullanımının boyun ve omurgaya vermiş olduğu zararlar ile ilgili bilgilendiriniz. Okul çantası taşırken düzgün durmaya alışması için çocuğunuzu uyarınız, ilaveten boyun ve sırt kaslarının gelişip kuvvetlenmesi için faal olmaları ya da egzersiz yapmalarını sağlayınız.

Uygun Çanta Seçme İşlemi

Çocuğunuzun sağlığı için Premium okul çantalarını tercih etmeniz uzmanlar tarafından önerilmektedir. Uygun çanta seçme şekilleri şu şekildedir;

  • Geniş askılı ve iyi omuz pedi olan bir okul çantası tercih edin. İnce olanlar omuzun belli noktasına aşırı baskı sonucu dolaşım sorunu ve ağrıya neden olur.
  • Çift askılı okul çantası seçin, tek taraflı olanlar yükü eşit dağıtamazlar.
  • Sırt pedi iyi olması gereklidir, ince olanlarda çantadaki sert objeler veya kitap köşe uçları sırta batarak rahatsız eder.
  • Bel kayış bağlanması fazla yükün daha da uygun dağıtılmasını sağlar.
  • Çantanın kedisinin hafif olması gerekir. Bu sayede ağırlık en alt noktalara çekilebilir.
  • Üzerinde tekerlek olanlar yani Roler okul çantası bilhassa çok ağır taşıyan öğrenciler için merdiven çıkarken daha rahat olabilir.

Uygun Çanta Kullanım Şekli

Uygun çanta kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir;

  • Her vakit çift taraflı kullanın. Tek omuza takılan çanta belirli kaslarda zorlanmalara sebep olur. Bu çantalarla bilgisayar taşınabilmektedir.
  • Çanta vücuda yaklaşacak biçimde askılarını sıkılaştırın. Askılar çantayı 5 santim belin üzerinde tutacak biçimde olması gereklidir.
  • Okul çantası hafif olmalı ve mutlaka öğrencinin kilosunun yüzde yirmisini aşmamalıdır.
  • Okul çantasının hepsini kullanmayı alışkanlık durumuna getirin. Ağır olanları sırta yakın ve ortaya koyun.
  • Çanta her gün kontrol edilmeli ve gereksinim olmayan ağırlıklar atılmalıdır.
  • Okul çantası taşırken yerden bir şey aldığınızda dizlerinizi kırarak ve çömelerek alın, öne eğilmekten kaçının.
  • Ağır çanta taşımak mecburiyetinde olanlar ise sırt ve bel adaleleri kuvvetlendirici egzersizler yapmalarında fayda vardır.

Ailelerin Yapması Gerekenler

Çocuklara herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissettiklerinde kesinlikle anlatmaları tavsiye edilmelidir. Bu ağrılar mutlaka göz ardı edilmemelidir. Okul ile aile ilişkisi mühimdir, bu kadar yük taşımalarının gerekip gerekmediği ile ilgili bilgi edinilmelidir. Bu sayede çocuğunuzun fazla yük taşımasının önüne geçebilir ve ağrıların oluşmasını önleyebilirsiniz.

Genel anlamda sırt sorunlarının yaşanmaması için Premium okul çantaları oldukça önemlidir Bu durum ile birlikte hem bilgisayar hem de okul gereçleri oldukça kolay bir şekilde taşınmaktadır. Bu duruma dikkat ederek çocuğunuzun ileriki dönemlerde sırt ve bel ağrıları ile uğraşmasını önleyebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.