banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

O İddiaları Yalanladı!

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal'ın Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde kadın cenazelerini yıkayıp kefenleyecek görevli kadın (gassal) olmayışı konusunu  TBMM' 'nin gündemine taşıması nedeniyle, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık yazılı açıklamada bulundu.

 

Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi;

'Hilvan ilçemizde şimdiye kadar vefat eden kadın veya erkek hiç kimsenin günlerce bekletildiği konusu tamamen bir iddiadan ibarettir. Şimdiye kadar gerek ilçe merkezinde ve gerek kırsal mahallelerimizde olsun yıkama ve kefenleme konusunda bekletilen hiç bir cenaze olmamıştır. Sayın vekilimizin TBMM'ye taşıdığı konuya vakıf olmadığını ifade etmek isterim. Belediyemiz bünyesinde iki adet cenaze nakil aracı bulunmaktadır. Bu araçlardan biri tam teşekkülü mobil cenaze yıkama aracı olup içinde iki kişilik soğutuculu morg bulunmaktadır. Mobil cenaze yıkama ve nakil aracımızı ilçe sınırları dahilinde olan her yere ücretsiz olarak gönderiyoruz' dedi.


Bayık, yaptığı yazılı açıklamada vefat eden kadınlar için dini vecibelerin yerine getirilmesi hususunda gerekli personel ihtiyacının karşılanması için belediye olarak daha önceden de çalışmalarının olduğunu belirterek;

'İlçe merkezinde kadın görevli temin etme çalışmalarımızın olmasına ve bunu duyurmamıza rağmen herhangi bir başvuru olmamıştır. Bunun başlıca nedenleri de özellikle vefat eden kadınların yakınları tarafından yıkanmak istenmesidir. Bir diğer husus ise para veya maaş bedeli karşılığında cenaze yıkamanın toplum içerisinde ayıp görülmesi ve cenaze yıkamaya karşı  meydana gelebilecek olumsuz psikolojik bir etkiden kaynaklanmaktadır' dedi.


Bayık, Hilvan'da vefat eden kadınların yıkanıp kefenlenmesi ve bu yöndeki ihtiyaçların karşılanabilmesi için ilçe müftülüğünce veya halk eğitim merkezlerince açılabilecek kadın gassal kurslarına katılım gösterenleri değerlendirebileceklerini ifade etti.


OLAYIN GEÇMİŞİ

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde kadın cenazelerin yıkama ve kefenleme işini yapacak kadın görevli(gassal) olmayışını TBMM gündemine taşımış, kadın gassal bulunamadığından cenazelerin günlerce bekletildiği ve ailelerin mağdur edildiğini ifade etmişti. Tanal; İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na yönelttiği soru önergesinde; Bu hususta herhangi bir faaliyet yapılıp yapılmayacağını ve cenazelerin bekletilmesi sebebiyle genel sağlığın risk altında olduğunu söylemişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.