banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Birecik kasap Nazlı Kurt

Yeni süreçte önceki hatalara düşülmemesi gerektiğini ifade eden, Vanlı STK temsilcileri, kanaat önderleri ve yazarlar, doğru muhataplarla yürütülecek olan yeni süreçte, kurulacak olan hükümete büyük işler düştüğünü ifade ettiler.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Van Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı ve ilin kanaat önderlerinden Molla Halit Yıldız, başlatılacak yeni bir sürecin uygun muhataplar ve doğru temeller üzerinde yürütülmesinin hayati önem taşıdığının altını çizdiler.

“Seçim sonucu halkın barış taleplerini de ortaya koymaktadır”

7 Haziran seçimleri sonunda Türkiye’de ve özellikle de bölgemizde ciddi sıkınlar yaşandığını hatırlatan MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal, “Hükümetin kurulamaması, koalisyon süreci ve en önemlisi de bölgede tekrar başlatılan çatışma süreci toplumda ciddi anlamda endişelere neden oldu. Ancak 1 Kasım’da yapılan erken seçimler bunun önüne geçti. Bunun yanında ciddi beklentileri de beraberinde getirdi. Seçim sonucu da şu mesajı veriyor: Artık güçlü bir hükümet istiyorum. Halkların temsiliyetini istiyorum. İyi bir demokrasi istiyorum. Sivil bir anayasa istiyorum ve ekonomik olarak da güvenli limanlar istiyorum. Çözüm süreci tekrar gündeme gelsin ve artık bu halklar birbirlerine silah doğrultmamalıdır. Birbirlerine kurşun sıkacaklarına tokalaşsınlar, birbirlerinin ellerini sıksınlar. Barış ortamı oluşsun. Sünni gündemleri ortadan kaldırırsak sanırım güzel bir noktaya geliriz.” dedi.

“Yeni süreç doğru temeller üzerinde kurulmalı ki sonuç hüsran olmasın”

Yeni başlatılacak olan süreçte siyasilere çok iş düştüğünü belirten Baynal, “Özellikle yeni kurulacak olan hükümete çok fazla işler düşüyor. Söylemlere dikkat edilmeli ve doğru muhataplarla doğru temeller üzerinde süreç başlatılmalı ki sonu yine hüsran olmasın. Hiçbir çatışma barışsız olmamıştır bunun da en kısa zamanda çözüme kavuşmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“AK parti daha büyük sorumluluk almıştır”

Bölgenin huzura ihtiyaç duyduğunu anlatan Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı, “Artık huzur olsun. İnsanlar ölmesin barış olsun herkes işine aşına koşsun. Seçim sonuçlarına da baktığımızda AK Parti daha da büyük bir sorumluluk altına girmiştir. Bu sorumluluğun ne kadar üstesinden gelecektir. Vaad etmiş olduğu bir takım projeleri ne kadar hayata geçireceği önemlidir özellikle Kürt Sorunu ve Çözüm Süreci noktasında neler yapabilecek beklentisi mevcuttur.” dedi.

AK Partinin vaatlerini yerine getirmek için 100 günlük bir süre istediğini de hatırlatan Almalı, 1 Kasım seçimlerinin ırkçılığa da prim vermediğini ifade etti.

“Yeni süreç doğru temeller üzerinde kurulmalı”

Özellikle bölgede ciddi anlamda ıslah çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Van’ın kanaat önderlerinden Molla Halit Yıldız ise, “Seçim sonuçları ile birlikte bölgede ciddi bir beklenti oluştuğunu görüyoruz. Özellikle çatışma ortamında halkın zarar gördüğü gerçeği de göz önüne alındığında buradaki beklentinin çözümden yana olduğunu görmekteyiz. Bu çözüm de doğru temeller üzerinde olmalıdır. Bunun yanında bizlerin en fazla endişe ettiği konulardan biri de bölgemizdeki HDP/PKK’cilik fikri ya da ırkçılık fikridir. Bu da ancak çözüm süreci ile izale edilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Yeni süreç esnafı umutlandırıyor”

Çözüm süreci noktasında yaşanacak gelişmelerin en fazla bölge halkına katkı sağlayacağını aktaran Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge de, “1 Kasım sonrası sürecin nasıl olacağı noktasında da iyimser bir tablonun olacağı kanaatindeyiz.  Bununla birlikte çözüm sürecinin yeniden başlama sinyalleri veriliyor. Bu bile esnafımızı ciddi anlamda umutlandırmaktadır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi yeni bir sürecin başlaması için tüm tarafların muhatap alınması ve karşılıklı güven duygusu şarttır.” diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.