banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa Balıklıgöl Kurtuluşspor Beziki Derneği Paylaşan Eller

Köylüler Taş şantiyesine karşı eylemi yaptılar


Çıtıkale (Mah.) Köyüne 150 metre mesafede olan taş ocağı şantiyesi nedeniyle hem maddi olarak, hem de manevi olarak zarar gördüklerini belirten köylüler, “Bu kadar köyümüze yakın bir mesafede olan taş ocağı yüzünden canlıların ve mallarının tehlike altında olduğunu belirten köy sakinleri bu taş ocağı kapanana kadar bu ve buna benzer eylemlerle mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz” diye konuştu.

Çıtıkale Mahallesi sınırları içerisinde bulunan çimento fabrikasına malzeme üretmek için yerin altına yerleştirilen dinamitlerin patlatılması sonucu evlerinde oturamaz olduklarını bu patlamalar nedeniyle evlerinde büyük çatlakların meydana geldiğini, ayrıca köylüler arazilerine gitmek için şantiye alanı içerisinden geçmek zorunda olduklarını belirttiler.

Yaklaşık olarak 400 çıvarında kişinin yaşadığı Çıtıkale (Mah.) Köyünde yaşayan vatandaşların yaptığı eyleme kadınlar da destek verdi. Şantiye alanına gelen kadınlar, alkış çalıp slogan atarak, tepkilerini dile getirdi.

Karaköprü ilçesine bağlı Çıtıkale Mahallesi sakinlerinden Mustafa Canbek yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu şantiyenin olduğu yerin çevresinde bizim bağlarımız, fıstıklıklarımız var.

Bu şantiye faaliyete girdiğinden beri yolumuz kapanmış durumda. Kadın ve çocuklarla birlikte dağın üstünden veya taş ocağının içinden biz tarlalarımıza gitmeye çalışıyoruz.

Bu şantiye yüzünden bizim kuyularımız bile kapanmış durumda, ben burada ev yaptım sondaj vuruyorum su çıkmıyor.

Ayrıca fıstıklarımız, üzümlerimiz tozdan dumandan görünmez oldu. Bu şantiye köyde hayvancılığıda bitirdi, bir hayvanımız dağa çıkamıyor, neden derseniz dışarı çıkınca bir dinamit patlatıyorlar hayvanlarımız korkudan kaçıyorlar. Eskide bu köyün büyük geçim kaynaklarından birisi idi hayvancılık şimdi köyde 10 tane bile hayvan bulamasınız.

Bu taş ocağı bizim hayvancılığımızı ve tarımımızı da bitirmiş durumda.

Şantiyenin patlattığı dinamitler yüzünden evlerimizde oturamaz olduk. Oluşan çatlaklara insanın eli bile giriyor.

Biz Çıtıkale mahallesi (Köyü) olarak bu şantiyenin biran önce kapatılmasını istiyoruz.” Dedi.

Çıtıkale Mahallesi sakinlerinden Suphi Canbek ise şunları söyledi; “2001 yılında çevreciler ile burada konuştuk, bize 25 delik olarak rapor verdiler ama maalesef 150-200 delik olarak burada patlama yapıyorlar. Kendilerinin verdiği sözleri tutmadılar.

Biz mahalleli olarak birçok yere müracaatta bulunduk bunlardan biriside jandarma idi, jandarma konutanı gitti taş ocağı yetkilileri ile konuştu, onlar demişler bir köylünün zarar, ziyanını karşılayacağız demişlerdi ama şimdiye kadar bu konuda hiçbir taleple kimse bize gelmedi.

Canlarımız, sularımız, evlerimiz, tarlalarımız, bahçelerimiz, hayvanlarımız hepimiz bu şantiyeden zarar gördük ve görmeye de devam ediyoruz.

Devlet yetkililerinden vatandaş olarak ricamız, bu taş ocağı kapatılsın yoksa bu eyleme taş ocağı kapanana kadar devam edeceğiz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Toplanan kalabalık alkışlar eşliğinde şantiye kapansın, şantiye istemiyoruz sloganları atarak dağıldılar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.