banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Konu TBBM Gündeminde! Eyyübiye'deki İkizce ve Bildim köyleri günlerdir elektriksiz

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine Soru önergesi veren HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe SÜRÜCÜ,soru önergesinde şunları belirtti:

Şanlıurfa Eyyübiye ilçesine bağlı Bildim köyü sekiz gündür elektriksiz durumdadır. Köye yedi kilometre mesafede bulunan trafonun patlaması sonucu elektrikler kesilmiş, tamir edilmediği için ciddi mağduriyetler ortaya çıkmıştır. Kırk beş haneden oluşan köyde elektrik kesintisine bağlı olarak sular da gittiği için başta sağlık koşulları olmak üzere ciddi problemler yaşanmaktadır. Soğuk kış aylarında ısınma, temiz suya erişim, temizlik gibi temel insan hakkı olan olgular karşılanamamaktadır. Yaşlı ve çocukların olduğu köyde sağlık hakkı tehlike altındadır. Çocuklar derslerini yapamamakta, eğitim haklarından da mahrum kalmaktadır. Suyun olmamasından kaynaklı sadece insanlar değil köylülerin hayvanları da ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Bölgenin elektrik işlerini yapmakla yükümlü olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. köyde bir kişinin elektrik borcu olduğunu bahane ederek görev ve sorumluluklarını yerine getirmemekte, bütün bir köyü mağdur etmektedir. Seslerini duyurmayan çalışan köylüler, trafoların çok eski olduğunu, yaz-kış kesintilerin yapıldığını fakat şirket tarafından hem trafo yenileme çalışmalarının yapılmadığını hem de çok yüksek faturalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor, bir an önce sorunun çözülmesini talep ediyor.

Bu bağlamda;

1- Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Bildim köyünde meydana gelen elektrik kesintisi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sorumluluğu altında bulunan trafoyu tamir etmemesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

3- Şirket yönetimine görevi ve sorumluluğu yerine getirmemeden kaynaklı açılmış bir soruşturma mevcut mudur?

4- Şirketin faturaları ederinin fazlasından kesmesine dair başlatışmış bir soruşturma mevcut mudur?

4- Köyün trafolarının yenilenmesi ve elektrik sorununun giderilmesi için bir adım atılacak mıdır?

SÜRÜCÜ, AYRICA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA VERDİĞİ BİR BAŞKA ÖNERGESİ İSE ŞU ŞEKİLDE:

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Şanlıurfa Eyyübiye ilçesine bağlı İkizce köyü dört gündür elektriksiz durumdadır. Yüz haneden oluşan köyde elektrik kesintisine bağlı olarak sular da gittiği için başta sağlık koşulları olmak üzere ciddi problemler yaşanmaktadır. Soğuk kış aylarında ısınma, temiz suya erişim, temizlik gibi temel insan hakkı olan olgular karşılanamamaktadır. Yaşlı ve çocukların olduğu köyde sağlık hakkı tehlike altındadır. Çocuklar derslerini yapamamakta, eğitim haklarından da mahrum kalmaktadır. Suyun olmamasından kaynaklı sadece insanlar değil köylülerin hayvanları da ciddi bir şekilde etkilenmektedir. Bölgenin elektrik işlerini yapmakla yükümlü olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. görev ve sorumluluklarını yerine getirmemekte kış aylarında ciddi mağduriyetler yaratmaktadır. Seslerini duyurmayan çalışan köylüler, trafoların çok eski olduğunu, yaz-kış kesintilerin yapıldığını fakat şirket tarafından hem trafo yenileme çalışmalarının yapılmadığını hem de çok yüksek faturalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor, bir an önce sorunun çözülmesini talep ediyor.

Bu bağlamda;

1- Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi İkizler köyünde meydana gelen elektrik kesintisi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sorumluluğu altında bulunan trafoları tamir etmemesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

3- Şirket yönetimine görevi ve sorumluluğu yerine getirmemeden kaynaklı açılmış bir soruşturma mevcut mudur?

4- Şirketin faturaları ederinin fazlasından kesmesine dair başlatışmış bir soruşturma mevcut mudur?

5- Köyün trafolarının yenilenmesi ve elektrik sorununun giderilmesi için bir adım atılacak mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.