banner2
Öne Çıkanlar Urfa Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin

Limak Çimento köylüleri isyana teşvik ediyor!

ŞANLIURFA - Merasına sahip çıkan ve Limak Çimento Fabrikası'na kaptırmak istemeyen köylerden birisi olan Korukezen Köyü'nün elektrikleri kesildi. Neye uğradığını şaşıran köylüler kısa bir süre sonra elektriklerini kesenin aynı trafodan elektrik kullandıkları Limak Çimentosu olduğunu öğrendiler. Limak Çimento'nun son günlerde köylülerin meralarına sahip çıktığı yönündeki haberler üzerine böyle bir yola başvurduğu öne sürülüyor.

LİMAK ÇİMENTO TAŞ VE KUM OCAĞI HİKAYESİ...

Limak Çimento’nun taş ve kum ocağına çevirmek istediği meralar için köylüler tepkili. Her türlü yasal haklarını kullandıkları halde meraları giderse, fabrikanın suyunu ve yolunu kesmek de dahil her türlü yaptırımı uygulamayı düşünüyorlar. Aksi halde bölgedeki fıstık ağaçları ölecek. Köylülere asıl ihanet ise karşı çıkması gerekirken “meranın taş ocağı olması halinde verimin artacağını” savunan eski tarım il müdüründen geldi.

Limak Çimento, malzeme çıkarmak için yaklaşık 12 bin dönümlük merayı almak için yasal girişimde bulundu. Sessiz sedasız yürütülen süreç bir yıl sonra köylüler tarafından fark edildi. Almak istenen mera üç köyün ama Kırkpınar, Tülmen, İsaveren, Esemkulu, Kalecik, Yarımtepe, Mustafacık, Korukezen, Kızlar köylerinin tümü aynı meraları kullanıyor. Köylü, şimdi hem hayvancılığı biteceği hem fıstık ağaçlarının zarar göreceği hem de hazine arazileri kendilerinin dışında başkalarına tahsis edileceği için tepkili. Hazine arazilerini devletin kullanması yada ağaçlandırılması halinde tepkilerinin olmayacağını belirten köylülerin en büyük endişesi, işletilecek maden ocakları nedeniyle fıstık ağaçlarından alınan verimin büyük oranda düşecek olması.

 ESKİ MÜDÜRE GÖRE VERİM ARTACAK

Köylülerin yanı sıra ülke ekonomisine büyük yarar sağlayan fıstık veriminin düşecek olmasından dolayı aslında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de devreye girerek, taş ocakları kurulmasına karşı çıkmalı. Ancak Şanlıurfa’da tam tersi oldu. Geçen mayıs ayında görevden alınan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe’nin 30.12.2015 tarihinde skandal bir rapora imza attığı anlaşıldı. Özgökçe’ye göre meraların maden ocaklarına dönüştürülmesi halinde bölgedeki verim daha da artacak. Aynı belgede Vali Vekili olarak Uğur Sezer’in “olur” imzası bulunuyor.

 İMAR İÇİN İZİN VERİLMEDİ

2012’de yeni imar planında kentin en büyük gelir kaynağı olan fıstık ağaçları göz önünde bulundurularak “Doğal Doku Bozulabilir” gerekçesiyle bu bölge imar alanından çıkarılmıştı. Karaköprü’de kesilip yerine binalar dikilen fıstık ağaçlarından yetkililer bir ders çıkarmış bu nedenle tüm fıstık bölgeleri koruma altına alınmıştı. Meralarla ilgili mevzuat ise, taş ocakları yapılarak adeta fıstık ağaçlarının ölümüne ferman olacak bir şekilde kullanılıyor.

 YAVUZ: OCAK YAPMAK DEĞİL AĞAÇ DİKMEK SUÇ OLDU


 Kızların Köyünden Abdurrahman Yavuz, mera alanını ağaçlandırmak isteyince hakkında yasal işlem yapıldı. Başından geçenleri anlatan Yavuz, “Bize zorla kâğıt imzalattılar, indirip kaldırmayın dediler. Jandarmaya benim adımı vermişler, beni şikâyet etmişler. Ben gitmedim, bana dediler sen imzalayacaksın. Bu olayı kaldırıp indirmeyeceksin. Bizim dedemizden, babamızdan kaldı şimdi bizim elimizdedir. Hayvanlarımız orada yayılıyor, ağaçlarımız toz duman altında kalacak. Müracaat etmişler, beni şikâyet etmişler. Bana dediler sen neden burayı ağaçlandırmışsın, neden böyle yapıyorsunuz, hayvanları neden buraya bırakıyorsunuz? Biz burayı çimentoya alacağız dediler. Muhtar yapmış, muhtar dedi çimentoya vereceğiz. Bizim hayvanlarımız yayılıyor içinde, bizim ağaçlarımız yayılıyor. Burası çimento olsa ağaçlarımız hepsi toz duman altında kalır. Ben daha muhtarla görüşmedim. Biz hepimiz meralarımızı geri alacağız, avukat tutacağız” diyerek tepkisini ifade etti.

 KILIÇ: YÜZDE 99 FISTIK AĞAÇLARINDAKİ VERİM DÜŞECEK

60 haneli Korukezen Köyü Muhtarı Mehmet Kılıç, “Şu anda Limak Çimento Fabrikası bizim meramıza el koymak istiyor. Bunu da biz halk olarak, köylü olarak, Kırkpınar ile birlikte görüşlerimizi birbirimize aktardık kesinlikle kendilerini koymuyoruz. Bizim Kırkpınar ile aşağı yukarı 400 küçükbaş hayvanımız var. Aşağı yukarı 800 tane büyükbaş hayvanımız var. Yani bunlar nereye gidecek? Artı bizim fıstıklarımız var. Yani yarın orası kül ocağı olduğu zaman bütün ağaçlarımız hepsi gidecek, yani ölecek. Onun için kesinlikle biz halk olarak, köylü olarak biz oraya koymuyoruz. Alan olarak iki köyün 5 bin dönümlük alanı var. 2 bin 300 dönüm bizimdir, 2 bin 250 dönüm de Kırkpınar Köyü’ne aittir. Yüzde 99 fıstık ağaçlarındaki verim düşecek, fıstıklarımız kuruyacak. O dağ bizim su depomuzdur. O su deposu dağıldığı zaman hem bizimle Kırkpınar’ın kuyuları kurur hem de hayvanlarımız ve fıstıklarımız zarar görür. Yağmur yağmadığı zaman su depomuz dağılıyor. Bunlar herhalde çimento için Limak bunu yapıyor. Elimizde bir meramız var, meramızda gittikten sonra yapacak bir şey yok” dedi.

 PARMAKSIZ: KESİNLİKLE BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ

250 haneli Kırkpınar Köyü Muhtarı Mehmet Parmaksız ise, Orman Bölge Müdürlüğü’ne giderek meralarının ağaçlık alana dönüştürülmesini istediğini ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde bir tıkanma yaşandığını belirtti. Fıstık ağaçlarının göreceği zararı da anlatan Parmaksız, “Limak dağımıza talip, biz de kesinlikle köylü olarak, vatandaş olarak, bölge halkı olarak kesinlikle buna izin vermeyeceğiz. Dağ gerçekten köyün hayatıdır. Dağ sonuçta hayati bir önem taşıyor. Bizim kırkpınarımız var. Gerçekten burada bir patlama olsa bütün sularımız kesilecek. Su olmayınca yaşantı da olmaz. İkinci sebebe gelince de bölge komple fıstık, buradaki fıstık hepsi zarar görür. Fıstık zarar görünce de meyve vermez. Meyve olmayınca vatandaş ne yapsın? Meramızı kesinlikle vermeyeceğiz. Üst yetkililere sesleniyorum, kesinlikle bu meramızdan uzak dursunlar” diye konuştu. 

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI 

change.org aracılığıyla ise 'Şanlıurfa'da fıstık üretimine Limak'ın vuracağı çimento darbesini engelleyin!' başlığıyla vatandaşlar imza kampanyası başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Şanlıurfa Orman İşletme Müdürlüğü ve Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne iletilecek olan imzalarla fıstık üretime vurulacak darbenin engellenmesi hedefleniyor.

İmza kampanyasına dahil olmak isteyenler için link sosyal medyada çok sayıda kişi tarafından paylaşıldı. 

Mustafa ARISÜT/Gazete İpekyol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.