banner2
Öne Çıkanlar Sedat Anar konseri Gülen Bağ Kur ÖSYM KPSS sonuçlarını açıkladı TIKLA ÖĞREN müftü

DEDAŞ personeli hakkında ŞOK iddia!



Meskenlerde kaçak elektrik kullanan kişileri tespit etmekle görevlendirilen Dicle EDAŞ’ın Diyarbakır’daki bazı personelinin, fazla prim almak için sayaçlara kablo bağlayıp tüketicinin kaçak kullandığı izlenimi verip ve bunu da fotoğraflayıp cezalar kestikleri iddialarına bir yenisi daha eklendi.

Edinilen bilgiye göre DEDAŞ, en çok kaçak elektrik kullananları tespit eden personellerine, prim dışında her ayın sonunda çeşitli ödüller veriyor.  Ay sonunda en fazla kaçak kullanan tüketici tespit edene tam cumhuriyet altını hediye edildiği, üç ay üst üste birinci olan personele ayrıca yine tam cumhuriyet altını hediye edildiği iddia edilirken bunun da personellerin bazı hukuksuz uygulamalara yönelmesine zemin hazırladığı belirtildi.


DEDAŞ’daki çalışma kodu 100353 olan C.Ş. ve çalışma kodu 100642 M.Y. adındaki personellerin kaçak elektrik kullanmayan tüketicilerin elektrik sayaçlarına aynı şekilde hazırlanan kabloyu bağlayıp fotoğraflamak suretiyle kaçak fatura kestikleri ileri sürüldü. Bu kişilerin aynı zamanda her ay tam cumhuriyet altını aldığı da belirtildi.

DEDAŞ mağdurlarından Mehmet Salih Kalkan, formalite görüntüler ile kaçak elektrik kullandığına dair para cezası alıp mahkemelik olduğunu söyledi.

Sadece bir defa kaçak elektrik kullandığını dile getiren Kalkan, 3-4 yıldır DEDAŞ mağduriyetinin devam ettiğini belirterek, “İlk sefer ben kaçak kullandım, gelip ceza kestiler. Ben cezamı ödedim ama daha sonra tekrar cezalar devam etti. Ben kaçak yapmamama ve ellerinde görüntü olmamasına rağmen beni tekrar cezai işleme tabi tuttular. Ben verilen cezayı ödemeyeceğimi ifade ettiğim halde beni icraya verdiler. DEDAŞ’a itiraz dilekçesi verdim kabul etmediler. Hakkımda şikâyetçi olmaları üzerine karakola ifade verdim. Daha sonra DEDAŞ’ın avukatı ile görüştüm. Avukatın kendisi de bana haksız ceza verildiğinin farkındaydı. Avukat bana, cezayı ödemek zorunda olduğumu söyledi. Daha sonra bana kesilen para cezası ve icra dosya masrafı ücretlerini borç alarak ödedim. Mahkemeye çıktım, cezaları ödeyemediğim için 5 yıl şartlı tahliye aldım.” ifadelerini kullandı.

“Panonun anahtarı sadece DEDAŞ’ın personelinde var”


Kaçak kullanmadığı halde ikinci defa kaçak cezası kendisine kesildiğini ifade eden Kalkan, “Bu sefer formalite görüntüler çekip, panonun sigorta ve sayaçların görüntülerini almışlar. Bu görüntüleri kaçak varmış gibi göstermişler. Binamızda elektrik panomuzun anahtarı DEDAŞ’ın kendisindedir.  Bina yetkilisi veya bina sorumlusunda herhangi bir anahtar bulunmamaktadır. Sadece şalter bölümünün kapağı açık, orası da sadece şalterlerin olduğu bölüm, oradan herhangi bir kaçak yapılamaz. Geri kalan kısmı hepsi kilitli ve anahtarı da DEDAŞ'ın kendi personelindedir. Buna rağmen yine kaçak elektrik cezasını ödedim.” şeklinde konuşarak mağduriyetini dile getirdi.

“Her seferinde cezalar fazlalaşarak fatura ediliyor”

DEDAŞ tarafından 3 defa mağdur edildiğini söyleyen Kalkan, “Biraz vakit geçti yine kaçak elektrikten bana para cezası kestiler. Her seferinde cezalar fazlalaşarak fatura ediliyor. İlk verilen para cezası bin 200, ikincisi bin 700 ve son olarak üçüncüsü 2 bin 500 liradır. Son gelen cezaya itiraz dilekçesi verdim, ret edildi. Bu konuyu yargıya taşıyacağım. Bu ay ki elektrik faturam fazla geldi. Gidip DEDAŞ’a elektriğimin neden yüksek geldiğini sordum. Oradaki personel bana, kaçak elektrik kullandığımdan dolayı faturaların 2 kat fazla geldiğini söyledi. Bu bir haksız kazanç. Ben normal faturamı ödeyemekte zorlanırken onlar faturamı 2 ile çarpıyor. DEDAŞ, kestiği ceza ile demek ki tatmin olmuyor, ‘Daha fazlasını nasıl vatandaştan çıkarırım’ onun yoluna bakıyor.” şeklinde konuştu.

“DEDAŞ neye hüküm vermişse onun cezasını çekeceksin”

Yetkililerden bu tür sorunları çözmeye yönelik bir çalışma yürütmesini isteyen Kalkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu nasıl dile getireceğimi bilmiyorum. Birilerinin buna dur demesi gerekiyor. DEDAŞ’ın kestiği hükmün geri dönüşü olmuyor. DEDAŞ neye hüküm vermişse onun cezasını çekeceksin! Ben DEDAŞ personeline yargıya gideceğimi söyledim bana, ‘İstediğin yere git, bu ceza yazılmışsa sen ödeyeceksin’ denildi. Bu tür mağduriyetlerin tekrar meydana gelmemesi için yetkililer bu duruma bir el atsınlar.”

Hatırlanacağı üzere DEDAŞ’ın Diyarbakır’daki bazı personellerinin, fazla prim alabilmek için kaçak elektrik kullanmayan vatandaşlara kaçak kullandıklarına dair fatura çıkardıkları iddia edilmiş halk ise bu uygulamaya tepki göstermişti.

İddialar üzerine İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Niyazi Kavar ise elektrik dağıtım şirketlerinin tüketicilerden aldıkları kayıp kaçak bedelleri hakkında kendilerine çok sayıda şikâyet geldiğini söylemiş ve yetkilileri göreve çağırmıştı. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.