banner2
Öne Çıkanlar Diyarbakır URFASPOR İstanbul Mardin Birecik

'Kerbelayı doğru anlasaydık ümmet bugün bu halde olmazdı'

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD’UL ULEMA) üyelerinden Molla Beşir Şimşek, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Muharrem ayının 10’uncu günü Kerbela’da şehid edilmesinin 1376’ıncı yıldönümü münasebetiyle İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.   

İslam’da dört haram ay olduğunu ve bunların Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Receb ayı olduğunu, bu aylarda savaş yapmanın yasak olduğunu belirten Şimşek, “İslam’dan önce de bu aylar haram aylardı. Bu aylarda savaş yapılmazdı. İslamiyet’ten sonra da bu aylar haram aylar olarak kabul edildi. Bunlardan birincisi Muharrem ayıdır. Muharrem Hicri takvime göre senenin ilk ayıdır. Muharremin 10’uncu günü de Aşura günü olarak zikredilen gündür. Aşura günü dinimizde büyük önemi olan tarihi bir gündür.” dedi.

Aşura gününün ehemmiyetinin o günde çok sayıda önemli olayların yaşanmasından kaynaklandığını hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu: “Aşura günü; Hz. Adem ile Hz. Hava’nın Cennetten çıkarıldıktan sonra tövbelerinin kabul edildiği, Hz. Nuh’un gemisinin içindekilerle beraber tufandan, Hz. İbrahim’in ateşten, Hz. Yunus’un balığın karnında kurtulduğu gündür. Hz. Musa ve kavminin Firavun’un zulmünden denizin yarılması mucizesiyle kurtuldukları ve Firavun’nun da helak olduğu gündür. Bunlarla beraber, Hz. İsa’nın ve Hz. Musa’nın doğumu gibi pek çok tarihi olayın yaşandığı gün olması münasebetiyle Aşure günü büyük bir öneme haizdir. Fakat bütün bu güzelliklerle beraber maalesef Muharrem’in 10’uncu günü olan Aşura’da Hz. Hüseyin, 72 yareniyle Kerbela’da şehit edilmiştir.”

“Hz. Hüseyin o gün zulme başkaldırmıştır”

Müslümanların Aşure gününde Hz. Hüseyin’in şehit edildiği Kerbela olayından ders ve ibretler çıkarması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, “Hz. Hüseyin o gün zulme başkaldırdı. O gün o yürüyüş zulme başkaldırış yürüyüşüydü.  Haksızlığa, adaletsizliğe, ahlaksızlığa ve günahkârlığa karşı çıkıştı. Ümmetin kurtuluşu için bir yürüyüştü. Hz. Hüseyin, Yezit gibi bir zalimin ümmetin başına gelmesi, İslam’ın yok oluşuna, Müslümanların büyük felaketler yaşamasına sebep olacağını bildiği ve bunun önüne geçmek istediği için yolla çıkmıştı.” dedi.

“Hz. Hüseyni anlayamadığımız için her tarafımız Kerbela oldu”

Şimşek, “Eğer biz dün Kerbela’yı iyi okumuş ve anlamış olsaydık, bugün İslam coğrafyasının her tarafı Kerbela olmayacaktı. O gün zadece bir Kerbela yaşandı. Ama biz o Kerbela’yı ve Hz. Hüseyni anlayamadığımız için maalesef bugün İslam coğrafyasının her tarafı Kerbela oldu. Her gün yüzlerce insan şehit ediliyor. Hüseyinler, Zeynepler şehit ediliyor. Kadın çoluk-çocuk demeden İslam ümmeti parçalanıyor. Kerbela’yı anlayamadığımızdan dolayı bugün bunların ortaya çıktığını düşünüyorum. Kerbelayı doğru anlasaydık ümmet bugün bu halde olmazdı.” diye belirtti.

Nuh’un ve ehlinin tufandan kurtulduğu bu günde, ümmetin içinde bulunduğu çalkantılardan çıkması için Allah’a çokça dua edilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, son olarak şunları söyledi: “Ümmet olarak büyük bir günah bataklığı içerisindeyiz. Dün Hz. Adem ve Hava’nın tövbeleri nasıl kabul edildiyse bugünün hürmetine bizlerde ümmet olarak ellerimizi kaldırıp ‘Ya Rabbi bizim de dualarımızı kabul et’, diye tövbe etmemiz ve Allah’a yalvarmamız lazım. Bugün ümmetin içinde bulunduğu fitne-fesatlar, katliamlar, çalkantılılar belki de Nuh’un gemisinin, içindekilerle beraber kurtulduğu o dalgalardan çok daha büyüktür. Şöyle demeliyiz; Ya Rabbi! Sen o gün nasıl ki Hz. Nuh ve ona iman edenleri o denizin yüksek dalgalarından kurtardıysan, bizleri de bu günün bu fitne ve fesat dalgalarından kurtar.”  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.