banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Bolluk ve bereketin arttığı Muharrem ayı ve   Kerbela olayı hakkında  İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan   Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) üyelerinden Abdurrahman Özekinci, Kerbela’nın Resulullah'ın emanet ettiği Kuran ve sünnete sahip çıkmak için her şeyi göze almak olduğunu söyledi.

Muharrem ayı hakkında Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD)  üyesi Abdurrahman Özekinci, Kerbela olayının Müslümanlar için çok şey ifade ettiğini kaydederek, ‘Kerbela demek Allah’ın dini uğruna her şeyden vazgeçmek demektir” dedi.

Kerbela'nın zulme karşı bir başkaldırı olduğunu ifade eden Özekinci Hoca, İslam alemi için önemli olan birçok olayın Muharrem ayı içerisinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, Muharrem’in 10’u olan Aşure gününde gerçekleşen olayların İslam dünyasını yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

‘Muharrem denilince akla Kerbela gelir’

Hicretin 61’inci yılının 10 Muharrem’inde vuku bulan Kerbela olayında, Hz. Hüseyin'ın (as) şehadetinden sonra, artık Muharrem ayının hüzünle anılmaya başlandığını ifade eden Özekinci Hoca, "Bu hüzünle dökülen gözyaşları kıyamete kadar da sürecektir. Çünkü bu ayda ve bu günlerde Peygamberin torunları, dünyada eşi ve benzeri görülmeyen bir vahşetle şehit edilmişlerdir. Bu ay içerisinde tutulacak oruçlar ve yapılacak ibadetlerin, özel faziletleri ve sevapları vardır. Ancak bu ayda yapılacak en önemli iş, ibadetlerin yanında, Peygamber evlatlarına reva görülen zulüm ve işkencenin mantığını kavramak olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Muharrem deyince aklına iki olayın geldiğini belirten Özekinci Hoca, "Birincisi Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicret edişi ve bunun günümüze taşınması, ikinci olarak da ile 10 Muharrem’de vuku bulan  Kerbela olayı aklımıza gelmektedir.  Bu aya özel bir ibadet şekli ya da ibadet yoktur ancak, Aşura orucu olarak bilinen ve Muharrem ayının 9,10 ve 11'ni oruçla geçirmek sünnettir. Ecri ve sevabı fazladır." diye konuştu.

‘Kerbela derslerle doludur’

Aşura gününde kalbinde iman taşıyan her Müslüman'ın bedeninin acı, elem ve kederle kaplandığını dile getiren Özekinci Hoca, "Zira Aşura günü, Hz. İmam Hüseyin Efendimizin ve pek çoğu Ehl-i Beyt'ten olan 70 güzide şahsiyetin, Kerbelâ çölünde şehadete ulaştıkları tarihtir. Ancak Kerbela ve Muharremi yad ederken bize düşen vazife, Kerbelâ'yı doğru okumak ve doğru anlamak, ondan dersler ve ibretler çıkarmaktır. Bu tarihi acı olay, her şeyden önce bize gücü ve iktidarı elinde bulunduranların, imandan, ahlâktan, fazilet ve insanlıktan uzaklaştıkları zaman, güç ve iktidar uğruna, hiç bir değer tanımaksızın, orantısız güç kullanarak, nasıl birer zalim kesilebildiklerini göstermektedir." şeklinde konuştu.

‘Kerbela, Hüseyin gibi ölmektir’

Kerbela'nın, zâlime, haksızlığa, adaletsizliğe, sömürüye, dayatmaya ve gaddarlığa karşı çıkmak olduğunu dile getiren Özekinci Hoca, "Hz.Hüseyin gibi bu kötülüklere karşı çıkmadan Kerbelâ'yı anlamak mümkün müdür? Kerbelâ'yı anlamak, Kerbelâ'yı yaşamak, hakka, hakikate, hürriyete, adalete, ahlâka, erdeme, fazilete, izzete, onura, şerefe sevdalı olmak demektir. Kerbela, Hüseyin'ce yaşamaktır. Kerbela, Hüseyin'ce ölmektir. Kerbela, yeryüzünde bir daha Kerbelalar yaşanmasın diye Yezid’lere baş kaldırmaktır." görüşlerine yer verdi.

Muharrem ayında vuku bulan hadiseler…

Allah'ın (cc) ayet-i kerimede bir seneyi 12 ay olarak yarattığını ve bu aylardan 4 tanesinin haram aylar olarak bilindiğini belirten Özekinci Hoca, Muharrem ayının özellikle Aşura günü yani Kerbela olayıyla bilindiğini belirterek, "Allah'u Teâlâ bu ayda birçok Allah düşmanını helak etmiş, Peygamberlerine ise lütuf ve ikramda bulunmuştur. Bunların en meşhur olanları; Hz Nuh'un (as) kavminin bu günde suda boğulması veHz Nuh ve beraberindekiler gemiye binmek suretiyle kurtulması olmuştur. Sonrasında Âd Kavmi yine aynı şekilde bu ayda mahvolmuş ve haritadan silinmiştir. Hz Hud (as), inananlarla birlikte hem o kavmin zulmünden hem de o fırtınadan kurtulmuştur. Yine Semud kavmi aynı şekilde. Hz İbrahim (as) bu ayda Nemrud'un zulmünden kurtulmuştur. Hz Musa (as) da bu ayda Firavun'un zulmünden kurtulmuştur. Bununla birlikte Muharrem ayının 10'unda benzer birçok olay yaşanmıştır. Bunlardan en büyüğü ve en son yaşananı ise Hz Hüseyin (ra) ve Ehl-i Beyt’ten olan 70 güzide şahsiyetin şehadete kavuşmasıdır." dedi.  (M. Sıddık Bilge- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.